Εσύ πόσο πειθαρχημένος είσαι;

Λένε πως η διαφορά ανάμεσα στο “θέλω” και στο “πετυχαίνω” είναι η πειθαρχία γι’ αυτό και εγώ έψαξα και βρήκα 4 τρόπους που θα μας βοηθήσουν να πειθαρχήσουμε. Καλά μην φανταστείς υπερβολές, έστω και λίγο καλό θα μας κάνει!

1. Η δύναμη της θέλησης

Οι άνθρωποι με πειθαρχία καταλαβαίνουν ότι η δύναμη της θέλησης είναι η έσχατη λύση.

Σκέψου τη δύναμη της θέλησης όπως το χειρόφρενο στο αυτοκίνητό σου — είναι ωραίο να ξέρεις ότι υπάρχει, αλλά μάλλον κάτι δεν θα πήγαινε καλά αν το χρησιμοποιούμε κάθε φορά που θέλουμε να φρενάρουμε. Το χειρόφρενο καλό θα είναι να το “δουλεύουμε” στις μεγάλες ανηφόρες και στις απότομες κατηφόρες της ζωής μας καθώς η δύναμη της θέλησης δεν πρέπει ποτέ να είναι πρωταρχική στρατηγική για την επίτευξη δύσκολων πραγμάτων.

Οι αυτοπειθαρχημένοι άνθρωποι (δεν ξέρω καν αν είναι δόκιμος αυτός ο όρος) κατανοούν ότι υπάρχουν πολύ πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για να παραμείνουν αφοσιωμένοι σε δύσκολους στόχους και καθήκοντα. Για παράδειγμα, ένα «μυστικό όπλο» που εκμεταλλεύονται πολλοί άνθρωποι υψηλής πειθαρχίας είναι ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός.

Η βασική ιδέα είναι ότι αντί να πιέζεις τον εαυτό σου για να πετύχει έναν στόχο, είναι καλύτερα να σχεδιάσεις το περιβάλλον σου έτσι ώστε να είναι ευνοϊκό για να το πετύχεις και η ουσία είναι καλύτερα να αποφύγεις τους πειρασμούς από την αρχή παρά να προσπαθήσεις να τους αντισταθείς στη συνέχεια.

Οι αυτοπειθαρχημένοι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν τόση δύναμη θέλησης όσο νομίζουν οι άλλοι. Και καταλαβαίνουν ότι η δύναμη της θέλησης είναι ένα εύθραυστο πράγμα που συχνά μας οδηγεί στην αποτυχία αφού μιλάμε για συναίσθημα και τα συναισθήματα μεταβάλλονται.

Check Ρoint: Δεν βασιζόμαστε στη δύναμη της θέλησης αλλά δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να γίνουμε δημιουργικοί αλλά να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι.

2. Το κίνητρο

Οι αυτοπειθαρχημένοι άνθρωποι βλέπουν το κίνητρο ως επιπλέον πίστωση — ωραίο να το έχεις όταν εμφανίζεται, αλλά ποτέ δεν πρέπει να το περιμένεις ή να το υπολογίζεις.

Το να βρίσκεις έμπνευση και να έχεις κίνητρο για να πας στο γυμναστήριο, να φτιάξεις μία παρουσίαση ή να τακτοποιήσεις επιτέλους εκείνη την ντάνα με τα άπλυτα πιάτα και ρούχα είναι υπέροχο. Όλοι αγαπάμε αυτό το συναίσθημα γιατί το κάνει σχετικά εύκολο να κάνεις δύσκολα πράγματα. Αλλά εδώ είναι το θέμα καθώς οι άνθρωποι πιστεύουμε ότι «αν δεν το νιώθω» δεν μπορώ πραγματικά να το κάνω ή δεν αξίζει καν να προσπαθήσω. Συνεχίζουμε τη ζωή μας περιμένοντας να έρθει η έμπνευση, αλλά όλο αυτό το διάστημα τα όνειρα, οι στόχοι και οι φιλοδοξίες μας ξεθωριάζουν όλο και περισσότερο στη μνήμη καθώς η ζωή φαίνεται να μας προσπερνά.

Οι αυτοπειθαρχημένοι άνθρωποι δεν πέφτουν σε αυτή την παγίδα επειδή κατανοούν την αληθινή φύση της σχέσης μεταξύ συναισθήματος και δράσης αφού η δράση οδηγεί στο συναίσθημα τόσο συχνά όσο το συναίσθημα οδηγεί στη δράση.

Με άλλα λόγια, η σχέση μεταξύ συναισθήματος και δράσης είναι αμφίδρομη: Σίγουρα, το να νιώθεις καλά σε βοηθά να κάνεις δύσκολα πράγματα αλλά το να κάνεις δύσκολα πράγματα σε κάνει να νιώθεις καλά, win-win.

Check Point:  Οι αυτοπειθαρχημένοι άνθρωποι έχουν περισσότερα κίνητρα από εμάς τους υπόλοιπους. Αλλά δεν οφείλεται στην τύχη ή στα καλά γονίδια. Απλώς καταλαβαίνουν πώς να δημιουργήσουν τη δική τους σταθερή ροή κινήτρων αναλαμβάνοντας δράση παρά το πώς νιώθουν αντί να περιμένουν το συναίσθημα. Άρα σταματάμε να περιμένουμε να μας έρθουν ουρανοκατέβατα στο μυαλό τα κίνητρα και ξεκινάμε να τα δημιουργούμε.

Οι αυτοπειθαρχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα συναισθήματα δεν πρέπει να τα εμπιστεύονται.

Τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ακούς τα συναισθήματά σου αλλά σημαίνει πως πρέπει να έχεις επίγνωση της κατάστασής σου. Στην πραγματικότητα, οι πολύ πειθαρχημένοι άνθρωποι είναι συχνά σε επαφή με τις διαθέσεις και τα συναισθήματά τους απλά δεν ορίζονται από αυτά.

Η αυτοπειθαρχία απαιτεί έναν υγιή σκεπτικισμό των δικών μας συναισθημάτων.

Η βασική ιδέα εδώ είναι ότι, ενώ τα συναισθήματα συχνά επικοινωνούν σημαντικές πληροφορίες, μπορούν εξίσου συχνά να μας παρασύρουν.

  • Όταν κάνεις πεζοπορία στα βουνά και  ξαφνικά αγχώνεσαι και φοβάσαι γιατί άκουσες ένα ξαφνικό κροτάλισμα, αυτό είναι μάλλον καλό — καθώς αυτός είναι ο τρόπος του εγκεφάλου σου ώστε να σε προετοιμάσει γρήγορα για την πιθανότητα να είναι εκεί κοντά κάποιο φίδι.
  • Από την άλλη πλευρά, όταν ένα email από τον εργοδότη σου εμφανίζεται στα εισερχόμενα και λέει απλώς «πρέπει να μιλήσουμε», το άγχος σου φωνάζει ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά είναι πολύ πιθανό ο εργοδότης σου να ήταν στη μέση μιας συνάντησης ή να οδηγούσε και να μην είχε απλά το χρόνο να συντάξει ένα πλήρες μήνυμα.

Η σχέση μας με τα συναισθήματα είναι σημαντική για την καλλιέργεια της αυτοπειθαρχίας, επειδή το πώς νιώθουμε συχνά έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες μας:

  • Εσύ μπορεί να θέλεις να ξυπνάς από τις 6 κάθε πρωί όμως τα συναισθήματά σου θα προσπαθήσουν να σε πείσουν να κοιμηθείς άλλα 30 λεπτά.
  • Εσύ μπορεί να θέλεις να φας σαλάτα και φρούτα για βραδινό όμως τα συναισθήματά σου είναι εκεί ώστε να σε οδηγήσουν να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για τη δύσκολη μέρα που είχες με ένα σουβλάκι (αχ, φτιάξε καφέ να στα πω).
  • Εσύ μπορεί να θέλεις να ζητήσεις αύξηση ή να συζητήσεις μία καλύτερη επαγγελματική προοπτική για σένα αλλά τα συναισθήματά σου θα προσπαθήσουν να σε πείσουν ότι κάτι τρομερό θα συμβεί αν τολμήσεις έστω να το ξεστομίσεις.

Check Point: Αν θέλεις να γίνεις πιο πειθαρχημένος, καλλιέργησε μια σκεπτικιστική σχέση με τα συναισθήματά σου. Άκουσε τα συναισθήματά σου αλλά απόφυγε να δέχεσαι εντολές από αυτά.

4. Ανησυχία για τα αποτελέσματα

Οι αυτοπειθαρχημένοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να παραμένουν συγκεντρωμένοι στην προσπάθεια και να αγνοούν τα αποτελέσματα.

Έχουν πολλούς στόχους, εργάζονται σταθερά για να τους πετύχουν και συχνά τους πετυχαίνουν — μερικές φορές σε σχεδόν εκπληκτικό βαθμό.

Αλλά εδώ είναι το κόλπο: οι αυτοπειθαρχημένοι άνθρωποι είναι σε θέση να κάνουν σταθερή πρόοδο προς τους στόχους τους ακριβώς επειδή δεν αφιερώνουν πολύ χρόνο για να τους σκεφτούν.

Δηλαδή εστιάζουν στις πράξεις τους – πράγματα που μπορούν πραγματικά να κάνουν και να ελέγξουν και έτσι αποκτούν μία υγιή σχέση με τον έλεγχο αλλά και επίγνωση του τι πραγματικά περνάει από το χέρι τους και τι είναι πάνω από τις δυνάμεις τους. Έτσι κατανοούν ότι δεν μπορούν πραγματικά να ελέγξουν τους στόχους και τα αποτελέσματα αφού το μόνο που μπορούν να ελέγξουν είναι τις προσπάθειές τους:

  • Δεν μπορείς να ελέγξεις αν θα γίνεις συγγραφέας και θα εκδώσεις ένα βιβλίο. Μπορείς να ελέγξεις όμως το να γράφεις 300 λέξεις κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σου διαλείμματος ή πριν τον ύπνο το βράδυ.
  • Δεν μπορείς να ελέγξεις αν θα χάσεις 20 κιλά. Μπορείς να ελέγξεις όμως αν θα φας γλυκό ή όχι.
  • Δεν μπορείς να ελέγξεις την αξιολόγηση που θα πάρεις στη δουλειά σου. Μπορείς να ελέγξεις όμως πόσο συνεπής είσαι σε αυτή.

Check Point: Η καλύτερη στάση απέναντι στα αποτελέσματα και τους στόχους είναι να «τους ορίσεις και να το ξεχάσεις». Να κρατήσεις το βλέμμα σου μακριά από το μεγάλο έπαθλο και να αφοσιωθείς σε αυτά που μπορείς να κάνεις σήμερα και θα σε οδηγήσουν ένα βήμα πριν τον στόχο σου.

Με λίγα λόγια πειθαρχία είναι να κάνεις κάτι που δεν σου αρέσει και πολύ με σκοπό να πετύχεις αυτό που πραγματικά θέλεις.