Απλά, λιτά και απέριττα: Να γελάς

Καλημέρα SayYesser!!!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου την Κυριακή, θυμήθηκα αυτό που έλεγαν οι πιο παλιοί, πριν γίνουν trend οι ψυχολόγοι, πως το “γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο”.

Το γέλιο συνήθως δεν είναι στη λίστα με τις υποχρεώσεις μας για τη φροντίδα του εαυτού μας, αλλά πίστεψε με είναι καλό για τη διάθεσή, την ψυχική μας υγεία, την υγεία της καρδιάς και πολλά άλλα.

Το γέλιο αλλάζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, και σχετική έρευνα έδειξε ότι μπορεί να διεγείρει κύματα θεραπείας, παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται σε μακροχρόνιους διαλογισμούς.

Το γέλιο είναι από τους πιο γρήγορους τρόπους για να νιώσεις καλύτερα. Σκέψου το, δεν μπορείς να γελάς και να αγχώνεσαι ταυτόχρονα, καθώς ένα καλό γέλιο ενεργοποιεί την απελευθέρωση ουσιών που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και του άγχους, και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποβάλεις το στρες. Δεν χρειάζεται να ξεκαρδίζεσαι κάθε φορά, αφού το να βρίσκεις κάτι απλά αστείο ή διασκεδαστικό έχει ακριβώς τα ίδια οφέλη.

Θέλεις μερικές συμβουλές για περισσότερο γέλιο στη ζωή μας; Θέλεις. Χαμογέλα και παμε:

1. Μην ανησυχείς για το ότι αν είσαι «αστείος»

Το χιούμορ δεν είναι ταλέντο, είναι συνήθεια. Δε χρειάζεται να ανησυχούμε για το πόσο αστείοι είμαστε αλλά αντίθετα καλό θα είναι να αποκτήσουμε τη συνήθεια να βλέπουμε με χιούμορ την καθημερινότητα μας.

Γέλα, γέλα, γέλα. Αν βρεις κάτι αστείο, μην συγκρατηθείς, απλώς χαμογέλασε στον εαυτό σου και πες ένα μικρό “Χα χα!” Αυτό μπορεί να φαίνεται ψεύτικο στην αρχή, αλλά μετά από λίγο, θα απελευθερωθείς και το γέλιο θα σου έρχεται φυσικά καθώς όσο περισσότερο ζεις την καθημερινότητα σου με χιούμορ, θα γίνεσαι όλο και καλύτερος σε αυτό.

2. Βάλε τέλος στο “Doomscrolling”

Το “Doomscrolling” – ένα μοντέρνο όνομα για την τάση να καταναλώνουμε ατελείωτες αρνητικές ειδήσεις – μπορεί να είναι μια συνήθεια που έχεις υιοθετήσει, αλλά μπορείς και πρέπει να αλλάξεις άμεσα! Θα σου πρότεινα εκτός από το Say Yes φυσικά, να βάλεις στη ροή σου όσο το δυνατόν περισσότερες σελίδες που σε κάνουν να βλέπεις τη ζωή θετικά και σου φέρνουν χαμόγελο.

3. Δοκίμασε την άσκηση «3 αστεία πράγματα».

Σου έχω ξαναπεί για τη δύναμη ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης, στο οποίο γράφεις τρία (ή περισσότερα) καλά πράγματα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα. Ένα ημερολόγιο χιούμορ μπορεί να είναι εξίσου εντυπωσιακό καθώς άνθρωποι που, στο τέλος της ημέρας, σκέφτηκαν και έγραψαν τρία διασκεδαστικά πράγματα που τους συνέβησαν για μία εβδομάδα, μείωσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης κατά 50%!

4. Μην φοβάσαι την “ελαφρότητα”

Μπορείς μια χαρά να είσαι αξιοπρεπής άνθρωπος, που στην καθημερινότητα του όμως δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά και αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με χιούμορ. Το να γελάς με τον εαυτό σου σε βοηθά να βάζεις τα λάθη σε μια σειρά, να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες και να ξεπερνάς τις όποιες ατυχίες ή αστοχίες προκύψουν. Μας έφαγε το θεαθήναι και η σοβαροφάνεια πια, χαλάρωσε και χαμογέλα.

Tip of the Day: Όπως είχε πει και ο Nicolas Chamfort (και όχι ο Τσάρλι Τσάπλιν) “μία μέρα χωρίς γέλιο, είναι μία μέρα χαμένη!” Άντε τι περιμένεις; Σε βλέπω, χαμογέλα!