Καλημέρα SayYesser!!!
Ξεκίνησε παραγωγικά η εβδομάδα σου; Ακολουθεί μια ιστορία σχετικά με την παραγωγικότητα στον εργασιακό χώρο που σε ενδιαφέρει… είτε είσαι το μυρμήγκι, είτε το λιοντάρι είτε ο γρύλος, ο τζίτζικας ή η κουκουβάγια…
Κάθε μέρα ένα μικρό μυρμήγκι πήγαινε στη δουλειά του πολύ νωρίς και ξεκινούσε αμέσως να δουλεύει. Ήταν πολύ παραγωγικό και χαρούμενο. Το αφεντικό του το λιοντάρι παραξενεύτηκε που το μυρμήγκι δούλευε χωρίς εποπτεία και σκέφτηκε… “Αν το μυρμήγκι είναι τόσο παραγωγικό χωρίς εποπτεία, δεν θα ήταν ακόμα πιο αποδοτικό αν είχε κάποιον να το επιβλέπει;”
Έτσι προσέλαβε ένα γρύλο, ο οποίος είχε μεγάλη εμπειρία σε αυτή τη θέση και μάλιστα έφτιαχνε καταπληκτικές αναφορές.
Η πρώτη απόφαση που πήρε ο γρύλος ήταν η δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου της προσέλευσης και συνολικής απόδοσης των εργαζομένων.
Ο γρύλος όμως χρειαζόταν και ένα βοηθό για να μην τα κάνει όλα μόνος του. Γι΄αυτό προσέλαβε μία αράχνη για να βοηθάει στις αναφορές και να σηκώνει και τα τηλέφωνα.
Το λιοντάρι ήταν πάρα πολύ ευχαριστημένο από τις αναφορές του γρύλου και του ζήτησε να δημιουργήσει και γραφήματα που να δείχνουν τον ρυθμό και τις τάσεις της αγοράς ώστε να τα χρησιμοποιεί στις συναντήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
Έτσι αφού οι απαιτήσεις της δουλειάς αυξήθηκαν και έπρεπε να αγοραστεί νέος πιο εξελιγμένος εξοπλισμός, ο γρύλος προσέλαβε και μία μύγα για να είναι υπεύθυνη στον τομέα τεχνολογίας.
Το μυρμήγκι όμως που ήταν τόσο παραγωγικό και ήρεμο, έχανε όλο του τον χρόνο με την πληθώρα γραφειοκρατίας που προέκυψε και ξαφνικά άρχισε να επαναστατεί και να απογοητεύεται.
Το λιοντάρι κατέληξε στο συμπέρασμα πως τώρα είναι η στιγμή να ορίσει κάποιον υπεύθυνο στο τμήμα που ανήκε το μυρμήγκι.
Η θέση δόθηκε στον τζίτζικα ο οποίος χρειαζόταν επίσης ένα βοηθό για να τον βοηθήσει να δημιουργήσει ένα πλάνο εργασίας, στρατηγικού ελέγχου του προϋπολογισμού και βελτιστοποίησης του τμήματος.
Το τμήμα στο οποίο δούλευε το μυρμήγκι ήταν τώρα ένα θλιμμένο μέρος όπου κανένας δεν γελούσε πια και ήταν όλοι αναστατωμένοι.
Τότε ο τζίτζικας έπεισε το αφεντικό, το λιοντάρι, ότι ήταν απολύτως απαραίτητο να γίνει μία έρευνα για το εργασιακό περιβάλλον του τμήματος. Έτσι, κάνοντας μία επισκόπηση των αναφορών σχετικά με το τμήμα που δούλευε το μυρμήγκι, το λιοντάρι παρατήρησε ότι η παραγωγικότητα είχε πέσει σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Έτσι προσέλαβε την κουκουβάγια, μία επιφανή και πεφωτισμένη σύμβουλο, για να κάνει λογιστικό έλεγχο και να προτείνει λύσεις.
Η κουκουβάγια πέρασε τρεις μήνες στο τμήμα και κατέληξε με μία αναφορά πολλών σελίδων και είχε βγάλει το εξής συμπέρασμα: το τμήμα έχει υπερβολικό αριθμό προσωπικού.
Μάντεψε ποιον απέλυσε πρώτο το λιοντάρι… το μυρμήγκι φυσικά γιατί παρουσίασε έλλειψη κινήτρων και είχε αρνητική συμπεριφορά.
Tip of the Day: Η παραγωγικότητά μας σίγουρα δεν είναι δεδομένη… είναι ευμετάβλητη! Οι συνθήκες αλλάζουν, τα κίνητρα καμιά φορά… απουσιάζουν, και τότε υπάρχει ένα ντόμινο συνεπειών που μας τρομάζει. Όμως οι ανακατατάξεις, ο εργασιακός “αναβρασμός” και τα… μαγειρέματα -ακόμα και οι αδικίες- κάπου οδηγούν! Και αυτό το κάπου μπορεί και πρέπει να έχει θετικό πρόσημο για σένα. Αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι μπορεί τώρα εσύ να είσαι το εξιλαστήριο θύμα, όμως η εξέλιξη εμπεριέχει την αλλαγή… μην τη φοβάσαι! Γιατί μπορεί -σε πρώτη ανάγνωση- να μη σε ωφελεί, αλλά στην πορεία θα ανασυνταχθείς και θα δικαιωθείς! Από την άλλη θα μου πεις “ομάδα που νικάει δεν την αλλάζεις!” και “όπου λαλούν πολλοί κοκόροι…” αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε σε κάποιον άλλο καφέ…