Ανακαλύφθηκε άρωμα από τη ρωμαϊκή εποχή!

Ένα σφραγισμένο φιαλίδιο αποκαλύπτει τη μυρωδιά της αρχαίας Ρώμης με εσάνς πατσουλί από την εποχή του Ιησού…

Μια πραγματική μυρωδιά της αρχαίας Ρώμης… πριν από 2.000 χρόνια απελευθερώθηκε καθώς άνοιξε ένα σφραγισμένο φιαλίδιο με ρωμαϊκό άρωμα – και μια μυρωδιά από έλαιο πατσουλί έφερε την ιστορία στο σήμερα!

Το πώμα, κατασκευασμένο από δολομίτη – ένα είδος άνθρακα, και μια σφιχτή σφράγιση με πίσσα επέτρεψε να διατηρηθεί εξαιρετικά το περιεχόμενο του μικροσκοπικού γυάλινου δοχείου.

Το φιαλίδιο ανακαλύφθηκε – με την αλοιφή ανέπαφη – σε μια νεκρική λάρνακα στη ρωμαϊκή πόλη Carmo, τη σημερινή Carmona, κοντά στη Σεβίλλη στην Ισπανία. Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια μιας αρχαιολογικής ανασκαφής σε μαυσωλείο που βρέθηκε κατά την κατασκευή ενός σπιτιού στην περιοχή Calle Sevillat. Είχε διατηρηθεί, στερεοποιηθεί, μέσα σε ένα αγγείο λαξευμένο σε χαλαζία, το οποίο ήταν ακόμη τέλεια σφραγισμένο!

Βρέθηκε σε έναν συλλογικό τάφο, που πιθανόν ανήκε σε εύπορη οικογένεια. Εκτός από πολυάριθμα αντικείμενα που σχετίζονται με τελετουργίες κηδείας, βρέθηκαν οι τεφροδόχοι έξι ενηλίκων ατόμων -τριών γυναικών και τριών ανδρών.

Σε μια από τις τεφροδόχους, κατασκευασμένες από γυαλί, πάνω από τα αποτεφρωμένα  λείψανα μιας γυναίκας μεταξύ 30 και 40 ετών, είχε τοποθετηθεί μια υφασμάτινη τσάντα που περιείχε τρεις χάντρες από κεχριμπάρι και μια μικρή φιάλη χαλαζία σκαλισμένη σε σχήμα αμφορέα, που περιείχε αλοιφή.

Ανέπαφο άρωμα ιστορίας…

Η πραγματικά ασυνήθιστη πτυχή του ευρήματος ήταν ότι, είκοσι αιώνες αργότερα, ήταν ακόμα τέλεια σφραγισμένο και ότι τα στερεά υπολείμματα του αρώματος είχαν διατηρηθεί μέσα, γεγονός που επέτρεψε στους ερευνητές να δοκιμάσουν κάθε συστατικό του ευρήματος.

Ο καθηγητής Οργανικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, José Rafael Ruiz Arrebola, μπόρεσε να αναλύσει το δείγμα και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Heritage.

Για να καταλάβουν τι περιείχε το άρωμα, ο καθηγητής Arrebola και η ομάδα του χρησιμοποίησαν περίθλαση ακτίνων Χ και αέρια χρωματογραφία σε συνδυασμό με φασματομετρία μάζας.

Εντοπίστηκαν δύο συστατικά του αρώματος. Η βάση ή το συνδετικό υλικό – που επέτρεπε τη διατήρηση των αρωμάτων και της ίδιας της ουσίας – ήταν ένα φυτικό έλαιο ή πιθανώς ελαιόλαδο σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις που αντικατοπτρίζονται στην ανάλυση.

Τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων έδειξαν ότι η ίδια η ουσία ήταν το πατσουλί, ένα αιθέριο έλαιο που λαμβάνεται από φυτό ινδικής προέλευσης που χρησιμοποιείται στη σύγχρονη αρωματοποιία.

Τα μνημειακά χαρακτηριστικά του τάφου και το πολύτιμο υλικό που χρησιμοποιήθηκε για το αγγείο που περιείχε το λάδι, υποδηλώνουν ότι ήταν προϊόν υψηλής αξίας.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι πιθανώς η πρώτη φορά που έχει εντοπιστεί ένα άρωμα από τη ρωμαϊκή εποχή» είπε η Arrebola.

Τα ευρήματα αποτελούν μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της ρωμαϊκής αρωματοποιίας, αποκαλύπτοντας τη χρήση του πατσουλί ως αιθέριου ελαίου.