Ο Αμαζόνιος και η χρυσή… πράσινη ανάπτυξη

Παγκόσμια Ημέρα Τροπικών Δασών σήμερα και θα αναφερθούμε σε όσα θα μπορούσαμε να κερδίσουμε από τον Αμαζόνιο αν μετατρεπόταν σε μοχλό βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση η μετατροπή του Αμαζονίου σε μοχλό βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης θα απέφερε στη Βραζιλία δισεκατομμύρια τις επόμενες δεκαετίες.

Η έκθεση διενεργήθηκε από το γραφείο στη Βραζιλία του World Resources Institute και του κέντρου Global Commission on the Economy and Climate. Εξέτασε το οικονομικό μέλλον της περιοχής του Αμαζονίου που αποτελεί το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο. Προέκυψε ότι με την παραγωγή ηλιακής ενέργειας και τη μετάβαση σε μια γεωργία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η περιοχή θα μπορούσε να κάνει σημαντικά πρώτα βήματα για να γίνει η Βραζιλία μια πράσινη οικονομική δύναμη, προσθέτοντας 7,6 δισ. ευρώ ετησίως στην εθνική οικονομία μέχρι το 2050!

Η έκθεση καθιστά σαφές ότι αν η Αμαζονία καταστεί προτεραιότητα, τότε όλοι οι Βραζιλιάνοι θα επωφεληθούν, όπως επισήμανε ο οικονομολόγος Ραφαέλ Φελτράν-Μπαρμπιέρι του WRI Brasil, ένας από τους 100 και πλέον συγγραφείς που συνέβαλαν στην έκθεση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται “Αυτό το μοντέλο, που θα καθιστούσε την Αμαζονία καταλύτη της απανθρακοποίησης ολόκληρης της βραζιλιάνικης οικονομίας, είναι χωρίς καμία αμφιβολία η μεγαλύτερη ευκαιρία οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στη σύγχρονη ιστορία της χώρας”.

Ήξερες ότι…

Περισσότερα από 800 εκατομμύρια δέντρα κόπηκαν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου σε μόλις έξι χρόνια με σκοπό να τροφοδοτήσουν την όρεξη του κόσμου για βόειο κρέας. Και αυτό παρά τις έντονες προειδοποιήσεις για τη μεγάλη σημασία του δάσους στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα που βασίζεται σε δεδομένα από το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (TBIJ), τον Guardian, το Repórter Brasil και το Forbidden Stories η συστηματική απώλεια δασών συνδέεται με την εκτροφή βοοειδών.

info

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Τροπικών Δασών γιορτάστηκε στις 22 Ιουνίου 2017 με πρωτοβουλία της «Συνεργασίας για τα Τροπικά Δάση» («Rainforest Partnership»). Στόχος η ευαισθητοποίηση και η ενθάρρυνση της δράσης σχετικά με την προστασία των τροπικών δασών του κόσμου.