Είναι οι δυσκολίες απαραίτητο συστατικό για μία γεμάτη ζωή;

Καλημέρα SayYesser!!!

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια ισχυρή (συχνά ασυνείδητη) επιθυμία η ζωή μας να είναι εύκολη. Όμως αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά στο σήμερα αλλά και στο παρελθόν θα δούμε πως σε αυτή τη ζωή τα αγαθά κόποις κτώνται και σχεδόν ό,τι μας δίνει ευχαρίστηση απαιτεί και προσπάθεια.

Άρα οι δυσκολίες είναι απαραίτητο συστατικό για μια γεμάτη ζωή;

Ανεξάρτητα από το τι θέλουμε – να μάθουμε νέες δεξιότητες, να χτίσουμε καλύτερες σχέσεις, να είμαστε πιο υγιείς, να δημιουργήσουμε μια επιχείρηση, να κατακτήσουμε τη δουλειά των ονείρων μας, να βρούμε έναν σύντροφο ζωής ή να κάνουμε οτιδήποτε θα έχει θετικό αντίκτυπο στον κόσμο γύρω μας – όλα απαιτούν προσπάθεια.

Και η προσπάθεια δεν είναι εύκολη.

Η Angela Duckworth μιλά για τη σχέση μεταξύ προσπάθειας και επιτυχίας στο σπουδαίο βιβλίο της Grit. Μοιράζεται μια απλή εξίσωση που χωρίζεται σε δύο μέρη:

  1. Ταλέντο x Προσπάθεια = Δεξιότητες
  2. Δεξιότητες x Προσπάθεια = Επίτευγμα

Αυτό που μου αρέσει σε αυτήν την εξίσωση είναι ότι η προσπάθεια εμφανίζεται δύο φορές. Πρώτον, υπάρχει η προσπάθεια που καταβάλλουμε για τη μάθηση που χτίζει τις δεξιότητές μας και δεύτερον, υπάρχει η προσπάθεια που καταβάλλουμε για τη δημιουργία, η οποία οδηγεί σε επιτεύγματα/επιπτώσεις/αποτελέσματα.

Όμως ας είμαστε ειλικρινείς, δεν γίνεται να δεχόμαστε κάθε δυσκολία με χαμόγελο -εγώ προσωπικά είμαι πολύ μακριά από τον τίτλο του Γκουρού, που ό,τι και να μου συμβεί θα είμαι ζεν και θα κυνηγάω με την απόχη μου πεταλούδες, καθώς πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, αντιμετωπίζουμε ή θα αντιμετωπίσουμε φτάνουν στο όριο της πρόκλησης. Και ναι, όλοι ίσως κάποια στιγμή αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που ξεπερνούν τις ικανότητές μας.

Αλλά όταν συμβαίνει αυτό, και αφού ανασκουμπωθούμε, δεν είμαστε καταδικασμένοι στη συντριβή. Χρειάζεται απλώς να ανακατευθύνουμε τις προσπάθειές μας.

Αντί να στοχεύουμε την προσπάθειά μας απευθείας στην πρόκληση -η οποία μπορεί να μοιάζει σαν να χτυπάμε το κεφάλι μας σε έναν τοίχο …μπορούμε να διοχετεύσουμε την προσπάθειά μας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας.

Και κάνοντας αυτό, μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη δύναμη που απαιτείται για να εμπλακούμε σε αυτήν την πρόκληση κατά μέτωπο.

Tip of the Day: Την επόμενη φορά που θα “πιάσεις” τον εαυτό σου να αποφεύγει τη δυσκολία μιας πρόκλησης… θυμήσου αυτή την αρχή της επιθυμητής δυσκολίας. Πάρε βαθιά ανάσα και πες “έλα, είμαι έτοιμος”.

Και αν η άμεση ενασχόληση με την πρόκληση είναι συντριπτική, προσπάθησε να εστιάσεις την προσπάθειά σου στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων σου. Μετάτρεψε τον εαυτό σου στην εκδοχή σου που χρειάζεσαι, ώστε να εμπλακείς με ουσιαστικό τρόπο. Απλώς μάθε να ξεχωρίζεις τις δυσκολίες, μάθε να ζυγίζεις τον “αντίπαλο” που αντιμετωπίζεις. Γιατί αυτό είναι η δυσκολία που έρχεται στον δρόμο σου, ένας αντίπαλος, τον οποίο ίσως είσαι έτοιμος να τον αντιμετωπίσεις τώρα, ίσως όμως χρειάζεσαι μερικά εφόδια ακόμα για να τον ισοπεδώσεις για πάντα!