Τα παιδιά ψηλώνουν με πιο γρήγορο ρυθμό κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology, τα παιδιά ψηλώνουν με λίγο πιο γρήγορο ρυθμό μεταξύ Σεπτεμβρίου και Απριλίου συγκριτικά με την περίοδο Απριλίου – Σεπτεμβρίου. Για τις ανάγκες της μελέτης μια ομάδα παιδιών μετρήθηκε δύο φορές κάθε χρόνο ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και τελειώνοντας μετά την πέμπτη δημοτικού.
Παρόλο που τα δεδομένα έδειξαν διαφορά στην αύξηση του ύψους κατά τη διάρκεια διαφορετικών εποχών, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα με «πιο συχνές μετρήσεις για να κατανοηθεί καλύτερα η εποχική ρύθμιση της ανάπτυξης και της αύξησης βάρους των παιδιών».
Ο ρόλος του κιρκάδιου ρυθμού
Η συγκεκριμένη μελέτη επικαλέστηκε στοιχεία μιας προηγούμενης έρευνας που είχε βρει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της αύξησης βάρους του παιδιού και του κιρκάδιου ρυθμού.
Είναι πιθανό η αύξηση ύψους των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους να σχετίζεται με την έκθεσή τους στον κύκλο ημέρας / νύχτας που είναι δεν είναι ο ίδιος κάθε εποχή και ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό του καθένα. Επομένως, οι ερευνητές θεωρούν ότι η αλλαγή της έκθεσης του παιδιού στον κύκλο φωτός / σκότους θα μπορούσε να επηρεάσει την έκκριση ορισμένων ορμονών, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί ο ρυθμός ανάπτυξης.
Πόσο ψηλό θα γίνει το παιδί μου; Υπολογίστε το!
Παρόλο που δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος για να προβλέψουμε το πόσο θα ψηλώσει ένα παιδί ως ενήλικας, υπάρχει ένας απλός τρόπος υπολογισμού για να δούμε πόσο περίπου θα ψηλώσει… Δοκιμάστε τον!
– Προσθέστε το ύψος της μητέρας και το ύψος του πατέρα σε εκατοστά.
– Προσθέστε 13 εκατοστά για τα αγόρια ή αφαιρέσετε 13 εκατοστά για τα κορίτσια.
– Διαιρέστε τον αριθμό δια του 2.
Με ένα περιθώριο λάθους της τάξης των ±5 εκατοστών είστε πολύ κοντά τις περισσότερες φορές στο σωστό αποτέλεσμα!