Η συμπεριφορά σου είναι αντανάκλαση του χαρακτήρα σου…

Καλημέρα και καλή εβδομάδα SayYesser!!!

Το να παρακολουθώ ανθρώπους γύρω μου στην καθημερινή ζωή είναι σαν να κοιτάζω ένα ντοκιμαντέρ που προβάλλεται συνεχώς και αφορά την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Είναι συναρπαστικό το πώς απλές αλλαγές συμπεριφοράς μπορούν να επηρεάσουν βαθιά το πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές συμπεριφορές που επηρεάζουν τη γνώμη των άλλων για μας:

1. Μην είσαι ανυπόμονος…

Οι αξιοσέβαστοι άνθρωποι δεν βιάζονται.

Μπορεί να βιάζεσαι σε κάποια περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και αυτό είναι οκ, αλλά αν αυτό είναι το φυσιολογικό σου, τότε δείχνεις στους άλλους ότι είσαι εκτός ελέγχου. Τι κάνουμε; Ακολουθούμε την ταχύτητα της ζωής, νιώθουμε άνετα στο τι μπορούμε να χειριστούμε και αυτό μας δίνει ένα αίσθημα κυριαρχίας και αυτοελέγχου.

2. Μη διακόπτεις…

Βλέπω αυτό να συμβαίνει με φαινομενικά αυξανόμενο ρυθμό σχεδόν καθημερινά και δυστυχώς αυτό φαίνεται να είναι πλέον ανεκτό από πολλούς. Ναι, ο συνομιλητής σου μπορεί να σου επιτρέπει να τον ποδοπατάς στη συζήτηση αλλά όχι δεν σε σέβεται γι’ αυτό.  Τι κάνουμε; Αφήνουμε και τους άλλους να ολοκληρώσουν τη σκέψη τους, περιοριζόμαστε σε μερικές σιωπές για να τους δώσουμε χώρο, χαλαρώνουμε και το πιο βασικό… ακούμε!

3. Αλλάζεις συνέχεια γνώμη…

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να αλλάζεις περιστασιακά γνώμη, ειδικά αν είσαι και πρόθυμος να παραδεχτείς ότι κάπου έκανες λάθος. Όμως, αν οι απόψεις ή οι αποφάσεις σου επηρεάζονται γρήγορα και επανειλημμένα από τους άλλους τότε αυτό είναι πρόβλημα. Τι κάνουμε; Υπερασπιζόμαστε με θάρρος αυτά που πιστεύουμε και αν κάπου στη διαδρομή η άποψή μας αλλάξει είναι οκ να το παραδεχτούμε και να πάμε παρακάτω, αρκεί αυτή η αλλαγή να είναι απόφαση δική μας και όχι αποτέλεσμα επιρροής από κάποιον άλλον.

4. Μη μαλώνεις…

Υπάρχει διαφορά μεταξύ της διαμάχης και της συμμετοχής σε υγιή συζήτηση για ένα θέμα – αν και λεπτή. Η λογομαχία αντανακλά την ανάγκη να αποδείξεις κάτι στον εαυτό σου, με μια προσέγγιση που είναι μαχητική και στερείται προθυμίας να ακούσεις την αντίθετη άποψη. Τι κάνουμε; Αν κάποιος είναι εριστικός, εμείς παραμένουμε ήρεμοι ή ακόμα καλύτερα σιωπηλοί. Με το να μπεις στο ρινγκ κατεβάζεις αμέσως τον εαυτό σου και αυτομάτως υπονομεύεις την ηρεμία τη δική σου και των γύρω σου.

5. Μην παραπονιέσαι…

Αν γκρινιάζεις, δεν με ενδιαφέρει. Απλούστατο.

Ναι, με ενδιαφέρει να μοιραστείς μαζί μου λεπτομέρειες σχετικά με ένα δυνητικά επιλύσιμο πρόβλημα, όμως η γκρίνια για κάτι που δεν μπορείς να αλλάξεις μειώνει τον σεβασμό μου για σένα. Αν κάτι δεν μπορεί να αλλάξει, το να το αναφέρεις συνέχεια απλά μολύνεις την ατμόσφαιρα με μια βαρύτητα που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Τι κάνουμε; Παραθέτουμε το πρόβλημα και αναζητούμε λύσεις. Τόσο απλά.

6. Δείξε ενδιαφέρον για τους άλλους…

Υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στο να ενδιαφέρεσαι υπερβολικά και δυναμικά για τους άλλους και στο να είσαι αδιάφορος. Ναι, μου αρέσει όταν ακούω λιγότερο για σένα ενώ ρωτάς περισσότερα για μένα. Τι κάνουμε; Οι αληθινοί ηγέτες είναι τουλάχιστον περίεργοι για αυτούς με τους οποίους είναι μαζί – όχι επειδή προσποιούνται ότι είναι καλοί για να τους αρέσουν. Έχει να κάνει με την ανάπτυξη συνείδησης για τους γύρω τους. Είναι θέμα μάθησης. Είναι πάντα win-win, και αν το μόνο που ακούμε είσαι εσύ, sorry αλλά βαρέθηκα ήδη.

Tip of the Day: Και ένα extra tip από μένα για σένα. Απαξίωση του χρόνου σου…

Αν βιάζεσαι να τα παρατήσεις όλα για να βοηθήσεις, μπορεί να είναι ευχάριστο για μένα αλλά τι λέει στην πραγματικότητα για σένα; Το να ευχαριστείς τους άλλους σε βάρος της ακεραιότητας και της ελευθερίας σου δεν είναι ενδυνάμωση. Τι κάνουμε; Εάν αποφασίσουμε να βοηθάμε τους άλλους, φροντίζουμε να κερδίζουμε και οι δύο από τη διαδικασία: δηλαδή οτιδήποτε θέλουμε, το κάνουμε από γνήσια επιθυμία να βοηθήσουμε και όχι για να εντυπωσιάσουμε.