FODMAP: Η δίαιτα που ωφελεί το έντερο

To Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου προκαλεί πόνο στην κοιλιά και προβλήματα
στην κινητικότητα του εντέρου με εναλλαγή μεταξύ διάρροιας και δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, οι ασθενείς με ευερέθιστο έντερο αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχολογική επιβάρυνση από εκείνους χωρίς ευερέθιστο έντερο.

Ο ρόλος της διατροφής είναι σημαντικός στο ΣΣΕ. Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τη δίαιτα χαμηλή σε FODMAP. Η γαστρεντερολόγος Σοφία – Παρασκευή Τζαμτζή Παπαδέα μας εξηγεί τι ακριβώς είναι: “FODMAP είναι το ακρωνύμιο των λέξεων ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες που περιγράφει αυτούς τους ανεπαρκώς απορροφούμενους υδατάνθρακες βραχείας αλύσου που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική συσσώρευση υγρών και αερίων που ως αποτέλεσμα έχουν το φούσκωμα- μετεωρισμό, το κοιλιακό άλγος και τις διαταραχές του γαστρεντερικού”.

Πώς να ακολουθήσουμε σωστά το πρόγραμμα

Η κα Τζαμτζή Παπαδέα επισημαίνει ότι “το πρόγραμμα διατροφής για ευερέθιστο έντερο με τροφές που περιέχουν μικρά ποσά FODMAPs πρέπει να γίνεται για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα 2-6 εβδομάδων κατόπιν παρακολούθησης γαστρεντερολόγου ή διαιτολόγου και δεν ενδείκνυται για παιδιά.
Εν τω μεταξύ, μπορείτε να αποφεύγετε συγκεκριμένες τροφές (γαλακτοκομικά, πράσινα, λαχανικά, όσπρια, λιπαρά) οι οποίες έχετε παρατηρήσει ότι προκαλούν επιδείνωση των συμπτωμάτων διατηρώντας ένα ημερολόγιο διατροφής. Να θυμάστε αυτές οι τροφές δεν επηρεάζουν όλους και όχι πάντα!”.

Οι 3 άξονες

“Δεν υπάρχει μία και μοναδική θεραπευτική προσέγγιση. Θα πρέπει να υπάρχει εξατομικευμένη προσέγγιση με 3 βασικούς άξονες: δίαιτα – φαρμακευτική
θεραπεία – ψυχολογικές θεραπείες. Συστήνεται αρχικά αντιμετώπιση της συνοδού δυσκοιλιότητας ή διάρροιας και εν συνεχεία δίαιτα”.

Διατροφικά tips

– Τρώτε πρωτεΐνη. Για να αποφύγετε τις αυξομειώσεις των τιμών του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες τροφοδοτούν τα “κακά” βακτήρια του εντέρου, τρώτε πρωτεΐνες με κάθε γεύμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ξαφνικές αυξήσεις του σακχάρου. Προτιμήστε καθαρή και ζωική πρωτεΐνη, όπως ψάρια, γαλοπούλα, κοτόπουλο, άπαχο αρνί και φυτικές πρωτεΐνες.
– Τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ολόκληροι κόκκοι, λαχανικά, καρύδια, σπόροι και φρούτα περιέχουν ωφέλιμες φυτικές ίνες.
– Μη φοβάστε τα καλά λιπαρά. Αυξήστε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τρώγοντας σολομό, σαρδέλες, ρέγκα, λιναρόσπορο. Χρησιμοποιήστε περισσότερα ζωικά προϊόντα ή βιολογικά προϊόντα. Εξαλείψτε το υδρογονωμένο λίπος, που βρίσκεται στη μαργαρίνη, το λίπος και τα μεταποιημένα έλαια, καθώς και πολλά ψημένα προϊόντα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε φυτικά έλαια, όπως λάδι καρύδας, ελαιόλαδο (ειδικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο), σουσάμι και καρύδια.
– Τρώτε με μέτρο φρούτα και λαχανικά καθημερινά τα οποία περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη μόρια.
Αποφύγετε τα μεταποιημένα τρόφιμα όπως αναψυκτικά, χυμούς και ενεργειακά ποτά τα οποία επηρεάζουν τον μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων.
– Προσθέστε στη διατροφή σας καλά στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α, η γλουταμίνη, τα λιπαρά ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο), που είναι από τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αποκατάσταση της επένδυσης του εντέρου. Χρησιμοποιήστε επίσης βότανα, κουρκουμά για να μειώσετε τη φλεγμονή.

Ακόμη…
Μειώστε το άγχος. Ο διαλογισμός, οι βαθιές ανάσες και η γιόγκα συντελούν στη μείωση του άγχους.
– Κοιμηθείτε επαρκώς.
– Να ενυδατώνεστε επαρκώς (2lt νερού/ημερησίως).
– Γυμναστείτε τακτικά. Ακόμη και 30 λεπτά ζωηρού βαδίσματος θα σας
βοηθήσουν.
– Εντάξτε τα προβιοτικά στη διατροφή σας. Βοηθήστε στον εποικισμό του πεπτικού σας σωλήνα με καλά βακτήρια, όπως Lactobacillus, Bifidobacterium και Saccharomyces boulardii, λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής για έναν έως δύο μήνες ανά τακτά διαστήματα. Ξεκινήστε αργά και παρατηρήστε πώς τα προβιοτικά επηρεάζουν το έντερό σας.

Φαρμακευτική θεραπεία: Η αγωγή που θα χορηγηθεί εξαρτάται από τα συμπτώματα του κάθε ασθενή. Έχουν μέχρι τώρα καλά αποτελέσματα προβιοτικά για την αντιμετώπιση της δυσβίωσης, σπασμολυτικά για την αντιμετώπιση του πόνου, η Ριφαξιμίνη σε περίπτωση κυρίως διαρροιών, αντιδιαρροϊκά, Μαλακτικά των κοπράνων, αντικαταθλιπτικά και μια σειρά ουσιών που χορηγούνται τα τελευταία χρόνια όπως το έλαιο μέντας για την αντιμετώπιση του πόνου, η αλόη, το βουτυρικό οξύ, η γλουταμίνη κ.α.

Ψυχολογικές θεραπείες:
– Αντιμετώπιση άγχους (ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή).
– Συμπεριφεριολογικές θεραπείες.
– Ύπνωση – Μέθοδοι χαλάρωσης.

 

info

Η Σοφία – Παρασκευή Τζαμτζή Παπαδέα είναι Επιμελήτρια Α’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής Επεμβατικής Ενδοσκόπησης ΙΑΣΩ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, Επιστημονική συνεργάτης Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΜΕDICLINIC και 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.