Πόσες φορές σου έχει τύχει να πετάξεις τρόφιμα που αγόρασες ή φαγητό που έχεις μαγειρέψει αλλά περίσσεψε μεγάλη ποσότητα;
Γνωρίζατε ότι σχεδόν το 1/3 όλων των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο για ανθρώπινη κατανάλωση, σπαταλάται; Σε έναν κόσμο που υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που πεινούν καθημερινά, που οι φυσικοί πόροι λιγοστεύουν, και η καταστροφή του περιβάλλοντος μεγαλώνει, πώς μπορούμε να μειώσουμε αυτή τη σπατάλη;
Πάμε να δούμε μερικές ιδέες:
– Κάντε μια απογραφή
Κάντε απολογισμό του ντουλαπιού, του ψυγείου και του καταψύκτη σας πριν πάτε στο κατάστημα για να αποφύγετε τις υπεραγορές.
– Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα γευμάτων
Ο προγραμματισμός μερικών τουλάχιστον γευμάτων για κάθε εβδομάδα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι έχετε υγιεινά γεύματα. Επίσης, σας αποτρέπει από το να αγοράζετε πάρα πολλά τρόφιμα, γιατί νιώθετε ότι πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε. Συντονίστε τα γεύματά σας, ώστε να μην χρησιμοποιείτε εντελώς διαφορετικά συστατικά για κάθε συνταγή. Για παράδειγμα, σχεδιάστε να φάτε μπρόκολο ως συνοδευτικό ένα βράδυ και σε κατσαρόλα το επόμενο.
– Αποθήκευση φαγητού
Αν μαγειρέψουμε παραπάνω φαγητό από ό,τι χρειαζόμαστε, μπορούμε να το αποθηκεύσουμε σε μερίδες στην κατάψυξη, και έτσι έχουμε έτοιμο φαγητό και μελλοντικά. Επίσης, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε άλλη συνταγή, π.χ κιμάς για μακαρόνια, να μπει και σε κάποια πίτα.
– Αποθηκεύστε τα τρόφιμα κατάλληλα
Ένας από τους συχνότερους λόγους που οι άνθρωποι δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά είναι επειδή τους χαλάνε εύκολα και καταλήγουν στον σκουπιδοτενεκέ. Ξεκινήστε αγοράζοντας μόνο ό,τι μπορείτε να φάτε σε μια εβδομάδα. Αποθηκεύστε τα χόρτα με μια χαρτοπετσέτα σε ένα πλαστικό δοχείο στο συρτάρι, τις ντομάτες και τις μπανάνες στον πάγκο, τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε δροσερό, σκοτεινό μέρος και τα φρέσκα βότανα σε ένα ποτήρι νερό. Έχετε στη διάθεσή σας μερικά κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά σε περίπτωση που φάτε όλα τα
φρέσκα προϊόντα σας πριν από την επόμενη μέρα του παντοπωλείου σας.
– Εναλλακτική χρήση
Αν έχουμε για παράδειγμα ντομάτες που χαλάνε, αντί να τις πετάξουμε μπορούμε να τις κάνουμε σάλτσα και να τις χρησιμοποιήσουμε σε κάποιο φαγητό ή τα μαλακά φρούτα να τα
κάνουμε smoothie ή μαρμελάδα.
info
Στις 29 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια μέρα ευαισθητοποίησης για τη σπατάλη των τροφίμων.