Καλημέρα SayYesser!!!
Θα σου κάνω μία γρήγορη ερώτηση και η απάντησή σου -χωρίς να τη σκεφτείς- θα σου πει αν έστω και σε μικρό βαθμό “υποφέρεις” και εσύ από το “σύνδρομο του προβολέα”. Νιώθεις συχνά ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω σου σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις; Bingo! Ενώ συχνά αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι στην πραγματικότητα δίνουν πολύ λιγότερη προσοχή σε αυτό που κάνουμε από ό,τι νομίζουμε.
Υπάρχει λοιπόν -σιγά μη δεν υπήρχε, όρος στην κοινωνική ψυχολογία που ονομάζεται «το φαινόμενο του επίκεντρου/προβολέα» (The Spotlight Effect) και αναφέρεται στην τάση μας να υπερεκτιμάμε αυτά που σκέφτονται οι άλλοι για εμάς ή πόσο μας προσέχουν. Είναι το ψυχολογικό φαινόμενο στο οποίο οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι γίνονται αντιληπτοί περισσότερο από ό,τι στην πραγματικότητα. Καθώς κάποιος βρίσκεται συνεχώς στο κέντρο του κόσμου του, η ακριβής αξιολόγηση του πόσο τον προσέχουν οι άλλοι είναι ασυνήθιστα λανθασμένη. Η πραγματικότητα είναι ότι ο καθένας ανησυχεί τόσο πολύ για τα δικά του προβλήματα στη ζωή που σπάνια, έως ποτέ, αφιερώνει χρόνο σκεπτόμενος τα δικά μας.
Με άλλα λόγια, ενώ πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας προβολέας πάνω μας ανά πάσα στιγμή, τονίζοντας τα λάθη ή τα ελαττώματά μας για να τα δει όλος ο κόσμος, στην πραγματικότητα λίγοι ενδιαφέρονται.
Η επίγνωση του φαινομένου του προβολέα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της νευρικότητας ή της αμηχανίας σε κοινωνικές καταστάσεις. Αν καταφέρεις να φτάσεις στο σημείο να συνειδητοποιήσεις ότι κανείς δεν σου δίνει σημασία, τότε θα σταματήσεις να ανησυχείς τόσο πολύ για αυτό.
Μπορούμε να ξεπεράσουμε το φαινόμενο του προβολέα εστιάζοντας προς τα έξω και παρατηρώντας τις αντιδράσεις των άλλων προς εμάς. Αυτό θα μας βοηθήσει να σταματήσουμε να εστιάζουμε προς τα μέσα το άγχος μας και να παρατηρήσουμε πόσο λίγο οι άλλοι άνθρωποι μας δίνουν πραγματικά σημασία.
Αν και μπορεί να νιώθεις ότι όλοι ξέρουν τι σκέφτεσαι για τον εαυτό σου, στην πραγματικότητα, κανείς δεν έχει αυτή την ικανότητα να διαβάζει το μυαλό σου.
Μόλις καταλάβεις ότι οι άνθρωποι είναι πραγματικά παγιδευμένοι στις δικές τους καταστάσεις, θα γίνει πιο εύκολο να φανταστείς ότι τα φώτα της δημοσιότητας δεν λάμπουν πάνω σου και κατά συνέπεια δεν τονίζουν τα ελαττώματά σου.
Tip of the Day: Όταν κάτι σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο επίκεντρο και νιώθεις άβολα γι’ αυτό, σκέψου πώς θα αντιδρούσες αν συνέβαινε το ίδιο σε κάποιον άλλο. Αν ένας φίλος είπε κάτι λάθος πάνω στην κουβέντα, θα ήταν μεγάλη υπόθεση; Εάν ένας συνάδελφος έκανε ένα μικρό λάθος κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης, θα το σκεφτόσουν πολύ;
Μόλις συνειδητοποιήσεις ότι οι άλλοι άνθρωποι αισθάνονται το ίδιο για τις δικές σου πράξεις, πιθανότατα θα αρχίσεις να αισθάνεσαι πιο άνετα και λιγότερο σαν να στέκεσαι κάτω από ένα προβολέα.