Συγκεντρώσου!

Καλημέρα SayYesser!!!

Ένα από τα πολλά μου κουσούρια είναι ότι δεν συγκεντρώνομαι εύκολα. Ενώ ξέρω πως πρέπει να διεκπεραιώσω κάτι από νωρίς -τις περισσότερες φορές, το αφήνω μέχρι τελευταία στιγμή και μετά τρέχω!

Έλα πες την αλήθεια, στον σημερινό κόσμο με τους γρήγορους ρυθμούς και με γνώμονα την τεχνολογία, το να παραμένεις συγκεντρωμένος είναι πρόκληση. Όμως η αλήθεια είναι πως ο χρόνος τρέχει και εμείς πρέπει να αναπτύξουμε την ικανότητα συγκέντρωσης για να μπορούμε να πλησιάσουμε στην επίτευξη των στόχων μας. Είτε είσαι μαθητής που προετοιμάζεται για εξετάσεις, επαγγελματίας που εργάζεται σε σημαντικά έργα ή άτομο που προσπαθεί για προσωπική ανάπτυξη, το να μάθεις πώς να παραμένεις συγκεντρωμένος είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία.

Φυσικά έψαξα και σου βρήκα μερικές δοκιμασμένες τεχνικές και στρατηγικές που βοηθούν να παραμένεις συγκεντρωμένος ενώ παράλληλα βοηθούν στην ενίσχυση της εστίασης και της διατήρησης της παραγωγικότητας σε διάφορες πτυχές της ζωής μας. Αποσυντονίστηκα και μόνο που το είπα όλο αυτό…

  1. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της εστίασης

Η κατανόηση του γιατί η εστίαση είναι σημαντική είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωσή της. Η εστίαση μας επιτρέπει να κατευθύνουμε την ενέργεια και την προσοχή προς τους στόχους μας, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα και αυξημένη απόδοση.

  1. Ορισμός καθαρών στόχων

Οι ξεκάθαροι στόχοι παρέχουν μια αίσθηση σκοπού και κατεύθυνσης. Χωρίζουμε τους μεγαλύτερους στόχους σε μικρότερες, διαχειρίσιμες εργασίες για να κάνουμε την πορεία προς την επιτυχία λίιιιιγο πιο εύκολη.

  1. Δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς περισπασμούς

Ελαχιστοποιούμε τους περισπασμούς στο περιβάλλον που εργαζόμαστε και αν χρειαστεί βάζουμε το κινητό μας στο αθόρυβο! Όχι, το βίντεο που ανέβασε ο Τάκης στο Tik-Tok δεν είναι της παρούσης και ναι μπορεί να περιμένει.

  1. Εξάσκηση στον Διαλογισμό Mindfulness

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας βοηθά στη βελτίωση της εστίασης εκπαιδεύοντας το μυαλό να είναι παρόν και προσεκτικό. Η τακτική εξάσκηση μπορεί να ενισχύσει τη συγκέντρωση και να μειώσει τον αντίκτυπο των εξωτερικών περισπασμών.

  1. Αποτελεσματική ιεράρχηση εργασιών

Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί! Πρέπει να κατηγοριοποιήσουμε τις εργασίες με βάση τον επείγοντα χαρακτήρα και τη σημασία, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να εστιάσουμε σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία.

  1. Αξιοποίηση της Τεχνικής Pomodoro

Σου έχω ξαναμιλήσει γι’ αυτό και μπορείς να το δεις αναλυτικά εδώ: https://sayyestothepress.gr/2023/01/techniki-pomodoro-pos-mas-voithaei-na-paramenoyme-sygkentromenoi/

Η τεχνική Pomodoro περιλαμβάνει εργασία σε μικρά, εστιασμένα διαστήματα (π.χ. 25 λεπτά) που ακολουθούνται από μικρά διαλείμματα. Αυτή η μέθοδος μπορεί να ενισχύσει τη συγκέντρωση και να αποτρέψει την εξάντληση.

  1. Ενσωμάτωση διαλειμμάτων

Τα μικρά διαλείμματα μεταξύ των εργασιών βοηθούν στην ανανέωση του μυαλού και αποτρέπουν την πνευματική κόπωση, επιτρέποντάς μας να επιστρέψουμε στη δουλειά με ανανεωμένη εστίαση.

  1. Οργάνωση

Διατηρούμε τον χώρο που εργαζόμαστε καλά οργανωμένο χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό που χρειάζεται για να φέρουμε εις πέρας τις εργασίες μας. Εμένα με βοηθάει πολύ ένα ημερολόγιο και ένας υπογραμμιστής. Λατρεύω να σβήνω πράγματα που έπρεπε να κάνω!

  1. Εξάσκηση Τεχνικών Οπτικοποίησης

Η οπτικοποίηση της επιτυχούς ολοκλήρωσης μιας εργασίας ή ενός στόχου μπορεί να αυξήσει το κίνητρο και τη συγκέντρωση, καθιστώντας ευκολότερο να παραμείνετε συγκεντρωμένοι.

  1. Χτίζοντας μια ρουτίνα

Η καθιέρωση μιας καθημερινής ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει το μυαλό μας να είναι πιο συγκεντρωμένο σε συγκεκριμένες περιόδους, διευκολύνοντας τη μετάβαση σε μια κατάσταση παραγωγικότητας.

  1. Όχι άλλες αναβολές

Προσδιορίζουμε τις βασικές αιτίες της αναβλητικότητας και υιοθετούμε στρατηγικές για να την ξεπεράσουμε. Ένα εύκολο κόλπο είναι να χωρίσουμε τις εργασίες σε μικρότερα βήματα και να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για κάθε έγκαιρη ολοκλήρωσή τους.

Tip of the Day: Μία βόλτα στον καθαρό αέρα μπορεί να αναζωογονήσει το μυαλό και να μειώσει το άγχος. Κάτι τόσο απλό όπως ένας μικρός περίπατος ενισχύει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και την εστίαση και αυτό μας οδηγεί σε καλύτερη πνευματική διαύγεια. Bingo!

Να θυμάσαι ότι το να παραμένεις συγκεντρωμένος δεν το κάνεις για να αγγίξεις την τελειότητα αλλά για να κάνεις ένα ακόμα βήμα προς τους στόχους σου. Επιμονή, υπομονή, αγκάλιασε τη διαδικασία και ετοιμάσου να γιορτάσεις τα επιτεύγματά σου στο πολύ άμεσο μέλλον.