Εσύ, πότε έχεις τις καλύτερες ιδέες;

Καλημέρα SayYesser και καλή εβδομάδα!!!

Σήμερα σου γράφω από Γερμανία και για περίπου μία εβδομάδα θα είμαι εδώ. Αυτό σημαίνει δουλειά-δουλειά-δουλειά αλλά και ύπνος. Περισσότερες φορές από όσες μπορώ να μετρήσω, ενώ είμαι σε κάποιο επαγγελματικό ταξίδι, που σημαίνει κοιμάμαι μόνη μου και μάλιστα αρκετές ώρες, κι αυτό που μου συμβαίνει είναι ότι κατεβάζω ιδέες. Οι κοντινοί μου συνεργάτες ήδη είπαν ωχ να ξέρετε! Ήθελα να καταλήξω λοιπόν, πως εκεί στο χουζούρεμα λίγο πριν τον βαθύ ύπνο έχω εκρήξεις δημιουργικότητας -ναι τώρα μπορείτε να ανησυχήσετε!

Ε, λοιπόν σε πληροφορώ πως δεν είμαι η μόνη και αυτό αποδεικνύεται από έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019 και έδειξε πως περισσότεροι από το 40% των ανθρώπων δήλωσαν ότι το να βρίσκονται στο κρεβάτι τονώνει τη δημιουργικότητά τους και παραδέχτηκαν ότι είχαν τις καλύτερες ιδέες τους πριν κοιμηθούν, στη μέση της νύχτας και αμέσως μετά το ξύπνημα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μας απασχολούν υπέροχες σκέψεις στο κρεβάτι επειδή ο εγκέφαλός μας είναι σε χαλαρή κατάσταση που ευνοεί τη νευροπλαστικότητα, «την ικανότητα του εγκεφάλου να τροποποιεί, να αλλάζει και να προσαρμόζεται τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και ως απάντηση στην εμπειρία», άκου τώρα.

Η νευροπλαστικότητα υποστηρίζει μια γνωστική διαδικασία που ονομάζεται αναγνώριση προτύπων όπου οι άνθρωποι μαθαίνουν και λαμβάνουν αποφάσεις ανιχνεύοντας μοτίβα και κάνοντας συνδέσεις μέσα στις πληροφορίες που έχουν στο υποσυνείδητό τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί μέσα στην ημέρα μας καταπιανόμαστε με διάφορα και απασχολούμε τον εγκέφαλό μας απαντώντας σε email, κάνοντας κάποια εργασία, μιλώντας στο τηλέφωνο, έχοντας κοινωνικές συναναστροφές – οπότε η μόνη φορά που ο εγκέφαλός μας είναι ελεύθερος να στροφάρει δημιουργικά είναι όταν ξαπλώνουμε και αποσυνδεόμαστε από τα πάντα.

Καλό ε; Και σου έχω και καλύτερο! Άλλος ένας λόγος γιατί είμαστε δημιουργικοί λίγο πριν τον ύπνο είναι η βαρεμάρα καθώς η πλήξη είναι ένα κλειδί για την αποκάλυψη νέων ιδεών. Μελέτες διαπιστώνουν ότι καθώς το μυαλό περιπλανιέται ο εγκέφαλος παράγει πιο δημιουργικές σκέψεις.

Tip of the Day: Καλώς ή κακώς, οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουμε να βαρεθούμε. Με το να ασχολούμαστε με τα κινητά μας έχουμε αντικαταστήσει το να «κοιτάμε μακριά» και να ονειροπολούμε. Αν περιμένουμε κάποιο φίλο και έχει καθυστερήσει περιπλανιόμαστε στα social. Αν έχουμε λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει μια συνάντηση, κάνουμε το ίδιο.

Γι’ αυτό πολλοί από εμάς έχουμε υπέροχες ιδέες ενώ κάνουμε ντους, οδηγούμε ή κοιμόμαστε και με βασικό κοινό παρανομαστή ότι δεν είμαστε συνδεδεμένοι σε κάποια εφαρμογή.

Οι άνθρωποι εξισώνουν την πλήξη με τη χαμηλή παραγωγικότητα, αλλά στην πραγματικότητα, το να αφιερώσουμε λίγο χρόνο ώστε να βαρεθούμε μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό μας να είναι πιο δημιουργικός και αποτελεσματικός.

Το να βαριέσαι δεν είναι χάσιμο χρόνου, είναι κάτι που χρειάζεται ο εγκέφαλός σου ώστε να αναπτυχθεί και να επαναφορτιστεί.