Kαρκίνος του μαστού: Το υποστηρικτικό περιβάλλον είναι πολύτιμος σύμμαχος

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού. Η ύπαρξη υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η ψυχολόγος Έλενα Βλαχάκου δήλωσε στο Say Yes to the Press ότι «η ξαφνική διάγνωση μιας χρόνιας και απειλητικής για τη ζωή ασθένειας προκαλεί μία σειρά από πρωτόγνωρα, έντονα και αρνητικά συναισθήματα». Και μπορεί κάθε γυναίκα να αντιδρά διαφορετικά, ωστόσο υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά. «Σε πρώτο στάδιο, είναι απολύτως λογικό το σοκ, το άγχος και ο φόβος να είναι τα αρχικά συναισθήματα με τα οποία καλείται να έρθει αντιμέτωπη κάθε γυναίκα που προσπαθεί να αντιληφθεί τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο της συμβαίνει, ποια η σοβαρότητά του και κυρίως ποιες οι επιπτώσεις του».

Οι ψυχολογικοί παράγοντες
Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες για τον καρκίνο του μαστού επικεντρώνονται στους ψυχολογικούς παράγοντες που συνδέονται τόσο με την
εμφάνιση της νόσου, όσο και με την αντιμετώπισή της, αντιλαμβανόμαστε ότι «ένα
δυνατό υποστηρικτικό περιβάλλον μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της θεραπείας και της αντιμετώπισης της νόσου». Όπως επισημαίνει η κα Βλαχάκου «αν κατανοήσουμε τη σημαντικότητα της υποστήριξης της γυναίκας που νοσεί, θα μπορέσουμε σίγουρα να επιφέρουμε θετικά αποτελέσματα στην πορεία αυτής της επίπονης, σωματικά και ψυχικά, διαδικασίας».

Ο ρόλος του συντρόφου 
Σύμφωνα με την κα Βλαχάκου, ο σύντροφος «έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τη γυναίκα που πάσχει από καρκίνο του μαστού να συμβιβαστεί με τις αλλαγές στην εικόνα της και να την κάνει να αγαπήσει τον εαυτό της και με τις νέες αυτές αλλαγές στο σώμα της, να νιώθει ελκυστική και ποθητή ξανά».

Ο ρόλος του φιλικού περιβάλλοντος
«Πολύτιμος είναι και ο ρόλος των φίλων, που μπορούν να δείξουν στην ασθενή
πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στην καθημερινότητα και στις συνήθειες που μέχρι
πρότινος είχαν, ίσως απλά κάποια πράγματα να χρειαστεί να τροποποιηθούν, όμως
και πάλι υπάρχει χρόνος και κυρίως τρόπος για διασκέδαση και γέλια».

Πολύτιμη η στήριξη από ειδικό
Η επικοινωνία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας ή μία ομάδα υποστήριξης είναι ιδιαίτερα σημαντική. «Εκεί η γυναίκα που περνά αυτή τη δύσκολη φάση μπορεί να αισθανθεί ελεύθερη να συζητήσει όλα όσα νιώθει, όσα φοβάται και όσα επιθυμεί, δίχως κανέναν ενδοιασμό. Η επικοινωνία αυτή θα τη βοηθήσει να διαχειριστεί το στρες της, τις ανησυχίες της και να διατηρήσει τη θετικότητα και την πειθαρχία που τόσο χρειάζεται, μέχρι να τελειώσει η περιπέτειά της αυτή».