Να είσαι η προτεραιότητά σου

Καλημέρα SayYesser!!!

Δεν είναι εγωιστικό να αγαπάς τον εαυτό σου, να τον φροντίζεις και να βάζεις την ευτυχία σου προτεραιότητα. Είναι απαραίτητο .” ~ Μάντυ Χέιλ

Πρέπει να ξεκινήσω όμως με το πώς ορίζονται τα διαφορετικά επίπεδα αυτοφροντίδας.

Αρχικά, υπάρχει αυτό που αποκαλούμε επιφανειακή αυτοφροντίδα. Αυτό θα ήταν για παράδειγμα το να φτιάξεις τα νύχια σου, να κάνεις ένα αφρόλουτρο ή να ανανεώσεις την γκαρνταρόμπα σου.

Επίσης έχουμε τη βαθύτερη αυτοφροντίδα. Το ορίζω ως εργασία σε πράγματα όπως ο καθορισμός και η διατήρηση ορίων, η εκμάθηση του πώς να αναδιαμορφώνεις τη νοοτροπία σου και την επανασύνδεση με την εσωτερική σου φωνή. Αυτός είναι ο τύπος αυτοφροντίδας που μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη ζωή σου καθώς μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική σου υγεία, τις σχέσεις, την εργασία/την επιχείρηση, τη συνολική προοπτική αλλά και τη γενικότερη εμπειρία της ζωής.

Είμαι εδώ σήμερα για να μοιραστώ μαζί σου τρεις ισχυρούς λόγους για τους οποίους το να βάζεις τον εαυτό σου πρώτο και να ασκείς την αυτοφροντίδα σε βάθος δεν είναι εγωιστικό, αλλά στην πραγματικότητα μας ωφελεί όλους ως σύνολο.

1. Όταν αρχίζουμε να μας φροντίζουμε σε υψηλό επίπεδο, αρχίζουμε να μπαίνουμε στην υψηλότερη εκδοχή του εαυτού μας.

Στη συνέχεια, μπορούμε να μοιραστούμε αυτήν την εκδοχή με τον σύντροφό μας, τα παιδιά μας, τους συναδέλφους μας – με όλους. Όταν πράττουμε πρώτα για τον εαυτό μας, έχουμε περισσότερη ενέργεια, υπομονή και “εγκεφαλικό χώρο” για όλους τους άλλους.

Από ποιον πιστεύεις ότι ωφελείται περισσότερο ο κόσμος – από τον αγχωμένο και κουρασμένο εαυτό σου ή από τον ξεκούραστο, ευγενικό και υπομονετικό; Νομίζω ότι η απάντηση είναι η προφανής: ο κόσμος ωφελείται όταν βάζεις τον εαυτό σου πρώτο.

2. Όταν μάθεις να βάζεις τον εαυτό σου πρώτο τότε και όλοι οι υπόλοιποι θα σε προσέχουν περισσότερο.  

Όταν ο κόσμος γύρω μας δει πως νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας πρώτα αλλά και για τους άλλους στη συνέχεια, γινόμαστε αυτόματα πρότυπο, μία ηγετική φιγούρα που δείχνει στους άλλους τι είναι δυνατό για μας αλλά και για αυτούς. Εμπνεύσου από σένα και γίνε πηγή έμπνευσης για τους άλλους.

3. Όταν φροντίζεις τον εαυτό σου δείχνεις στους ανθρώπους γύρω σου πώς περιμένεις να σου συμπεριφέρονται. 

Οι άνθρωποι γύρω μας, μας παρατηρούν και όταν αντιληφθούν πόσο αγαπάμε τον εαυτό μας και πόσο καλά του συμπεριφερόμαστε, τότε καταλαβαίνουν πως δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο.

Σκέψου το. Όλοι γνωρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους που κανένας δεν τα βάζει μαζί τους γιατί ξέρουμε από πρώτο χέρι πως αυτοί οι άνθρωποι δεν θα επέτρεπαν σε κανέναν να υποτιμήσει την προσωπικότητα και να θίξει τον χαρακτήρα τους. Επίσης όμως, όλοι γνωρίζουμε και το άτομο που έχει φθαρεί και κάνει τα πάντα για όλους τους άλλους χωρίς να κρατάει τίποτα για τον εαυτό του. Εσύ ποιος θέλεις να είσαι; Τι σου αξίζει;

Tip of the Day: Όλοι αξίζουμε το καλύτερο. Είναι στο χέρι μας να δείξουμε σε όλους πώς να μας συμπεριφέρονται, με παράδειγμα τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε εμείς στον εαυτό μας. Για άλλη μια φορά, είμαστε το πρότυπο για τους άλλους για να τους δείξουμε τι είναι δυνατό.

Βάλε τα όριά σου και προστάτευσε την ενέργεια και την ευημερία σου. Τα όρια μειώνουν το άγχος και δημιουργούν χώρο και χρόνο για σένα.

Μερικά από τα κοινά σημεία που πρέπει να θέσουμε όρια είναι στις σχέσεις μας, στην επαγγελματική και επιχειρηματική μας ζωή και, κυρίως, στον εαυτό μας. Επίσης, να έχεις κατά νου ότι είναι δική μας δουλειά μας να διατηρούμε αυτά τα όρια. Αφιέρωσε χωροχρόνο στον εαυτό σου και επίτρεψέ του να ξεκουραστεί, να διασκεδάσει, να πέσει και να σηκωθεί.

Θυμήσου, τα όρια είναι το θεμέλιο για κάθε φροντίδα του εαυτού μας.

Αγάπα τον εαυτό σου και προσπάθησε να φτάνεις στο βαθύτερο επίπεδο καθημερινά.