Καλημέρα SayYesser!!!
Τι θα γινόταν αν σκεφτόμασταν τη συναισθηματική μας ευεξία με τον ίδιο τρόπο που σκεφτόμαστε τη φυσική μας κατάσταση; Πολλοί άνθρωποι ασκούνται για να βελτιώσουν την υγεία τους, να δυναμώσουν το σώμα τους και απλώς να αισθάνονται καλύτερα. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την ψυχική μας υγεία απλώς αποφεύγουμε να γυμνάσουμε τους συναισθηματικούς μας μυς, με αποτέλεσμα αυτοί σιγά σιγά να ατροφούν και να μας βάζουν σε μπελάδες.
Πώς όμως μπορώ να καταλάβω αν είμαι συναισθηματικά σε καλή κατάσταση; Οι ερευνητές έχουν καταλήξει πως υπάρχουν 7 ακρογωνιαίοι λίθοι της συναισθηματικής φυσικής κατάστασης: η αυτογνωσία, η ενσυναίσθηση, η περιέργεια, η επίγνωση, το παιχνίδι, η ανθεκτικότητα και η επικοινωνία. Αυτά τα 7 είναι η βάση της συναισθηματικής ισορροπίας. Όμως δεν είναι κάθε μέρα ίδια, αφού άλλες φορές μπορεί να νιώθουμε πως τα έχουμε κατακτήσει όλα και άλλες πάλι να νιώθουμε κενοί και χαμένοι. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και όταν μιλάμε για ψυχική υγεία τα πάντα είναι ρευστά.
Το επίπεδο συναισθηματικής φυσικής κατάστασης και οι στόχοι του καθενός προφανώς είναι διαφορετικά, επομένως ξεχωριστά και κατά περίπτωση αποφασίζουμε ο καθένας μας ποιες συναισθηματικές ασκήσεις θέλουμε να κάνουμε με βάση τους τομείς που επιδιώκουμε να βελτιώσουμε. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν να ζητήσουμε συγγνώμη για ένα λάθος, να ζητήσουμε βοήθεια για κάτι που δεν μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας, να διαλογιστούμε ή να προσευχηθούμε όταν και όποτε το κρίνουμε απαραίτητο, να αφήσουμε τον εαυτό μας να λυπηθεί για κάτι αλλά και να τον ωθήσουμε να πανηγυρίσει μια νίκη. Εάν και μόνο η σκέψη σε κάποιο από τα παραπάνω σε κάνει να νιώθεις λίγο άβολα, τότε αυτό είναι ένα σημάδι πως χρειάζεσαι συναισθηματική ώθηση και σίγουρα προπόνηση!
Tip of the Day: Ο στόχος της συναισθηματικής φυσικής κατάστασης δεν είναι να ντρέπεσαι για τα συναισθήματά σου, αλλά να τους κάνεις χώρο, να τα αντιμετωπίζεις και να βγαίνεις πιο δυνατός ως αποτέλεσμα. Έχεις δίκιο δεν είναι εύκολο, όμως πίστεψέ με αξίζει τον κόπο.