Φυτά που επηρεάζουν θετικά την ψυχολογία μας

Η ενασχόληση με τη φροντίδα των φυτών συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης και έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία μας. Αν είσαι σε φάση αναζήτησης φυτών ή θέλεις να προσφέρεις σε κάποιον ως δώρο, δες μερικά φυτά που μας φτιάχνουν την ψυχολογία!

Βασιλικός
Με καταγωγή την Ινδία, ταξίδεψε πριν από 4.000 στην Αίγυπτο, στην αρχαία Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο βασιλικός διαθέτει μια σειρά από αιθέρια έλαια. Στην ευγενόλη οφείλει την υπέροχη χαρακτηριστική μυρωδιά του, ενώ στην κιτράλη οφείλει την μυρωδιά κίτρου που έχουν κάποια είδη του.
Ο βασιλικός καθαρίζει τον αέρα και έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Θεωρείται πως έχει μια πνευματική θεραπευτική επίδραση. Σύμφωνα με μελέτες, ο βασιλικός τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπολεμάει το στρες και την πνευματική κόπωση και συμβάλλει στην καλή συγκέντρωση.

Παιώνια

H παιωνία θεωρείται σύμβολο της καλοτυχίας. Ακόμη, είναι σύμβολο της αγάπης και της ευημερίας. Η ξεχωριστή όψη της και το άρωμά της μας φτιάχνουν τη διάθεση. Στις παιώνιες το κόκκινο θεωρείται το πιο ευνοϊκό χρώμα, καθώς είναι το χρώμα της ζωτικότητας. Αντιπροσωπεύει το στοιχείο της φωτιάς, που συνδέεται με το πάθος. Ακόμη, οι ροζ παιώνιες συνδέονται με την αγάπη και τη συνεργασία, ενώ οι κίτρινες παιώνιες συνδέονται με την καλή τύχη, επειδή το κίτρινο είναι ένα αυτοκρατορικό χρώμα στην Κίνα.

Γιασεμί

Το γιασεμί ανθίζει τη νύχτα και είναι γνωστό για το ρομαντικό άρωμά του. Έχει αποδειχθεί ότι μας χαλαρώνει, μας ηρεμεί, ενώ θεωρείται και αφροδισιακό. Ευνοεί την καλή διάθεση και θεωρείται σύμβολο καλοτυχίας. Ακόμη, μειώνει τα επίπεδα έντασης και βελτιώνει την
εγρήγορση και τη γνωστική απόδοση.

Λεβάντα
Το άρωμα της λεβάντας έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και ευεργετική επίδραση στον ύπνο. Επίσης, μας φτιάχνει τη διάθεση! Το έλαιο λεβάντας μειώνει τα επίπεδα άγχους και στρες. Το απόσταγμά της θεωρείται πως συμβάλλει στη βελτίωση του ύπνου και άλλων σωματικών λειτουργιών.

Φυτά εσωτερικού χώρου… οι θεραπευτές μας!

Τα φυτά εσωτερικού χώρου συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ήρεμου περιβάλλοντος. Η παρουσία τους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, που σχετίζονται με το στρες. Ακόμη, τα ζωηρά τους χρώματα και οι πράσινες αποχρώσεις που δρουν καταπραϋντικά, διεγείρουν την παραγωγή σεροτονίνης, που είναι η ορμόνη της καλής διάθεσης.