Veganuary λοιπόν, και το challenge είναι να γίνεις vegan για όλο τον Ιανουάριο – ή και περισσότερο. Πώς σου φαίνεται; Θα αποδεχτείς την πρόκληση;
Το #Veganuary ενθαρρύνει τους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη να δοκιμάσουν να γίνουν vegan για έναν μήνα. Ο στόχος του #Veganuary είναι να εμπνεύσει τους ανθρώπους να δοκιμάσουν τον vegan τρόπο ζωής, και κατ’ επέκταση να συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη και τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας.
Tα ναι & τα όχι του #Veganuary
Αν αποδεχτείς την πρόκληση μπορείς να καταναλώσεις κατά τη διάρκεια του Veganuary φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, γάλα (όχι ζωικής προέλευσης) και επαλείμματα ξηρών καρπών, όπως ταχίνι, και βούτυρο κάσιους. Ακόμη, μπορείς να καταναλώνεις όσπρια και προϊόντα σόγιας, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά και φυτικά έλαια.
Aπό την άλλη, δεν επιτρέπεται να καταναλώσεις κρέας, αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρι, θαλασσινά και μέλι. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται να πάρεις συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ιχθυέλαιο ούτε να καταναλώσεις λευκή ζάχαρη.
Μετά το #Veganuary… τι;
Αν ακολουθήσεις vegan διατροφή για έναν μήνα, σίγουρα θα έχεις πειραματιστεί με vegan συνταγές και θα έχεις δοκιμάσει νέες γεύσεις. Κάποιες από αυτές μπορεί να σε ενθουσιάσουν και να αποφασίσεις να τις εντάξεις στη διατροφή σου και μετά! Μπορεί να ανακαλύψεις εναλλακτικές που δεν είχες σκεφτεί προηγουμένως και είναι ωφέλιμες αλλά και απολαυστικές.
Ήξερες ότι…
Το κίνημα ξεκίνησε το 2013 από τους Matthew Glover και Jane Land. Επέλεξαν τον Ιανουάριο επειδή είναι ο μήνας που συνηθίζουμε να κάνουμε νέα ξεκινήματα και να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις. Το Veganuary εξελίχθηκε σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει ως στόχο να μεταδώσει τη φιλοσοφία του βιγκανισμού σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.