To μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στην εκπαίδευση

Έχουμε μιλήσει για τις “Μπλε ζώνες” και τις συνήθειες των ανθρώπων που ζουν εκεί και τους χαρίζουν μακροζωία. Έχουμε μιλήσει για τη σημασία της διατροφής και της άσκησης στην ευεξία και τη μακροζωία και ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στον ρόλο της εκπαίδευσης. Ήξερες ότι κάθε χρόνος εκπαίδευσης βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής μας;

Τι σχέση έχει η έλλειψη εκπαίδευσης με την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα; Όλα τα παραπάνω βλάπτουν την υγεία μας. Ναι, και η απουσία εκπαίδευσης, όπως αποκαλύπτει η πρώτη συστηματική μελέτη που συνδέει άμεσα την εκπαίδευση με τα οφέλη στη μακροζωία.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από πανεπιστημιακούς του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) και του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ χρησιμοποίησε στοιχεία από 59 χώρες (και από την Ελλάδα). Διαπίστωσε κάτι εντυπωσιακό: ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας ενός ενήλικα μειώνεται κατά 2% για κάθε χρόνο στην εκπαίδευση πλήρους φοίτησης! Αρκεί να σκεφτούμε ότι η ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ισοδυναμεί με μια ζωή υγιεινής διατροφής, και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 34% σε σύγκριση με όσους δεν έχουν λάβει επίσημη εκπαίδευση. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που υπολογίζει τον αριθμό των ετών εκπαίδευσης και τις συνδέσεις του με τη μείωση της θνησιμότητας.
Από τη μελέτη φάνηκε ότι αν δεν έχεις λάβει εκπαίδευση σε οποιοδήποτε επίπεδο είναι τόσο κακό για την υγεία σου όσο η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών κάθε μέρα ή το κάπνισμα 10 τσιγάρων κάθε μέρα για μια δεκαετία κατά την ενήλικη ζωή σου.

Πόσο μας κοστίζουν οι σχολικές απουσίες;
Ο Νιλ Ντέιβις, καθηγητής ιατρικής στατιστικής στο University College του Λονδίνου επισημαίνει ότι τα υψηλότερα ποσοστά σχολικών απουσιών θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα παιδιά να χάσουν μελλοντικά οφέλη αναφορικά με την κοινωνική τους ασφάλιση και τις παροχές υγείας. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Η σχέση μεταξύ του χρόνου που δαπανάται στην εκπαίδευση και των μελλοντικών αποδοχών έχει μελετηθεί πολύ καλά στη συγκεκριμένη έρευνα. Ειλικρινά, οι σχέσεις μεταξύ εκπαίδευσης και θνησιμότητας είναι το λιγότερο που μας ανησυχεί σχετικά με τα αυξημένα ποσοστά απουσίας από το σχολείο – το πιο σημαντικό είναι οι συνέπειες στην αγορά εργασίας».

Οι ερευνητές κατέστησαν σαφές ότι η μετα-ανάλυση, που υποστηρίζεται από το ερευνητικό ταμείο της νορβηγικής κυβέρνησης και το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, είναι μία «πειστική απόδειξη» ότι πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις στην εκπαίδευση με σκοπό να μειωθούν οι ανισότητες στα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανάλυση διαπίστωσε πως οι βελτιώσεις στη μακροζωία δεν παρουσιάζουν ουσιαστικές διαφορές σε πλούσιες και φτωχές χώρες. Επιπρόσθετα, ισχύουν ανεξάρτητα από το φύλο, την κοινωνική τάξη και τις δημογραφικές ανακατατάξεις.

Ζητούμενο οι καλύτερες επιλογές
Ο Ντέιβιντ Φιντς, βοηθός διευθυντή του Βρετανικού Ιδρύματος Υγείας επισημαίνει πως η εκπαίδευση συμβάλλει στο να χτίζουμε καλές σχέσεις και στο να κατανοούμε σε βάθος πληροφορίες οι οποίες θα μας βοηθήσουν να κάνουμε καλύτερες επιλογές στη ζωή μας. Σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο η εκπαίδευση είναι σύμμαχός μας. Όπως λέει ο Φιντς άλλωστε «Καλύτερη δουλειά σημαίνει υψηλότερα κέρδη και αυτό με τη σειρά του σε βοηθά να έχεις πρόσβαση σε πολλά άλλα πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά, όπως καλύτερη ποιότητα στέγασης και καλύτερη διατροφή».