Το σύνδρομο του PopCorn εγκεφάλου

Καλημέρα SayYesser!!!

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η πανδημία μας άφησε πολλά κουσούρια. Κατάθλιψη, φοβίες, απομόνωση και πολλά ακόμη που συνθέτουν τη μεγάλη λίστα της Covid περιόδου. Με πολύ μεγάλη συχνότητα πια, γιατροί και επιστήμονες ανακαλύπτουν νέα σύνδρομα και παθήσεις απόρροια της μετά Covid εποχής.
Και επειδή όπου σύνδρομο και χαρά εγώ σε ενημερώνω πρώτη και με αφορμή τη National Popcorn Day σήμερα θα σου μιλήσω για το PopCorn σύνδρομο του Εγκεφάλου.

Τι είναι; Η συνεχής διέγερση από τα social media κάνει τον εγκέφαλό μας να συνηθίζει να «σκάει» και να λαμβάνει με γρήγορο ρυθμό τη ροή πληροφοριών που βρίσκουμε στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γινόμαστε όλο και λιγότερο ικανοί να χειριζόμαστε τον πιο αργό ρυθμό της πραγματικής ζωής. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως «εγκέφαλος ποπ κορν».

Ο εγκέφαλος ποπ κορν είναι το πραγματικό βιολογικό αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν περνάμε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο. Το κύκλωμα του εγκεφάλου μας αρχίζει να «σκάει» από την υπερδιέγερση από αυτές τις ταχύρυθμες πληροφορίες. Και με τον καιρό, συνηθίζουμε στη συνεχή ροή πληροφοριών, καθιστώντας μας πιο δύσκολο να αποσυνδεθούμε από τις συσκευές, να επιβραδύνουμε τις σκέψεις μας και να ζούμε εντελώς εκτός σύνδεσης όπου τα πράγματα κινούνται με πολύ διαφορετικό ρυθμό.

Το σύνδρομο του PopCorn εγκεφάλου έχει επίσης ορισμένες επιπτώσεις στην υγεία. Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, την προσοχή και την ποιότητα του ύπνου. Μακροπρόθεσμα, το να ξοδεύουμε πολύ χρόνο στο Διαδίκτυο μπορεί να αλλάξει την ικανότητα του εγκεφάλου μας να ρυθμίζει τα συναισθήματα και να διαχειρίζεται το στρες, τα οποία και τα δύο μπορούν να έχουν βαθύ αντίκτυπο στην ανθεκτικότητά μας!

Είναι αποδεδειγμένο πως όλοι ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο από πριν, και πολλοί από εμάς καταναλώνουμε δυσανάλογα τις ειδήσεις. Όπως τα περισσότερα πράγματα, τα νέα είναι εξαιρετικά όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο για να μας κρατούν ενήμερους και ενημερωμένους. Αλλά σε στρεσογόνες περιόδους, η γραμμή μεταξύ χρήσης και κατάχρησης των ειδήσεων μπορεί να γίνει θολή και εδώ είναι που πρέπει να επέμβουμε καθώς ο εγκέφαλός μας είναι βιολογικά καλωδιωμένος για να ανιχνεύει το περιβάλλον μας για κίνδυνο κατά τη διάρκεια του στρες. Οπότε όταν μένουμε κολλημένοι στο σπίτι, η σάρωση πραγματοποιείται μέσω της κατανάλωσης ειδήσεων. Αλλά η υπερκατανάλωση των ειδήσεων μπορεί να μας φθείρει και να επηρεάσει την πολύτιμη ανθεκτικότητά μας.

Tip of the Day: Το κλειδί είναι να καταλάβουμε πώς μπορούμε να είμαστε ενημερωμένοι πολίτες, διατηρώντας παράλληλα ανέπαφα τη λογική, την ηρεμία και την ελπίδα μας. Η σωστή χρήση των μέσων ενημέρωσης μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε αυτή την ισορροπία και να αποφεύγουμε τις υπερβολές.

Το να πέσουμε στην τρύπα του κουνελιού και να υπερκαταναλώνουμε τις ειδήσεις είναι τόσο εύκολο, ειδικά τώρα που η επικαιρότητα οργιάζει, αλλά μπορεί να εξαντλήσει τα εσωτερικά μας αποθέματα και την ψυχική μας υγεία. Θέτοντας ρεαλιστικά χρονικά όρια, δημιουργώντας έναν υγιή φυσικό και εικονικό χώρο, μπορούμε σταδιακά να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας να γίνουμε πιο προσεκτικοί και σχολαστικοί στον τρόπο που “καταναλώνουμε” τα νέα.
Εσένα πόσο popcorn είναι ο εγκέφαλός σου; Εμένα τόσο πολύ που μάλλον έχω αρχίσει να βγαίνω και σε γεύσεις…