Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορούμε να προστατευτούμε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου αν εντάξουμε στην καθημερινότητά μας συγκεκριμένες καλές συνήθειες!
Η πρόληψη δεν σχετίζεται μόνο με τη διατροφή, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στo περιοδικό “Gut” και εστιάζει στις συνήθειες που λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας μας.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 64.286 άτομα με μέση ηλικία τα 55 έτη και ήταν υπό παρακολούθηση για περίπου 12,5 χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που σχετίζονταν με τη διατροφή και κατά τη διάρκεια της μελέτης, περίπου 961 ανέπτυξαν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Οι καλές συνήθειες
Οι συνήθειες που σχετίζονται με τον υγιεινό τρόπο ζωής και στις οποίες εστίασαν οι ερευνητές ήταν: η αποφυγή του καπνίσματος, ο καλός ύπνος (τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ), η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η μέτρια έως καθόλου κατανάλωση αλκοόλ.
Προλαμβάνουμε!
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερος ήταν ο αριθμός των υγιεινών συνηθειών, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος να εμφανίσουν οι συμμετέχοντες σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Ειδικότερα, μία υγιεινή συνήθεια συσχετίστηκε με 21% χαμηλότερο κίνδυνο, δύο με 36% και τρεις έως πέντε με 42%.
Οι… καλύτερες συνήθειες
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν όλες οι συνήθειες την ίδια βαρύτητα ως προς την προστασία από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Όπως φάνηκε μεγαλύτερα οφέλη είχε ο ποιοτικός και επαρκής βραδινός ύπνος (μείωση του κινδύνου κατά 27%). Επίσης, σημαντικό όφελος είχε το υψηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας (κατά 17%), καθώς και η αποφυγή του καπνίσματος (κατά 14%). Οι παραπάνω καλές συνήθειες συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο ανεξάρτητα από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα (ηλικία, φύλο, εργασία ή άλλες επιλογές τρόπου ζωής).
Ήξερες ότι…
- Το κάπνισμα μπορεί να επιβραδύνει την κένωση του στομάχου από τις τροφές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα.
- Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει αύξηση των φλεγμονωδών ουσιών οι οποίες προκαλούν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
- Η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή στο έντερο και ρυθμίζει την εντερική μικροχλωρίδα, λειτουργώντας προστατευτικά.
Διατροφικές συμβουλές
Η γαστρεντερολόγος Σοφία – Παρασκευή Τζαμτζή Παπαδέα μας προτείνει:
Προσθέτουμε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα
Για να αποφύγουμε τις αυξομειώσεις των τιμών του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες τροφοδοτούν τα “κακά” βακτήρια του εντέρου, προσθέτουμε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα. Προτιμήστε καθαρή και ζωική πρωτεΐνη, όπως ψάρια, γαλοπούλα, κοτόπουλο, άπαχο αρνί και φυτικές πρωτεΐνες.
Ναι στις φυτικές ίνες και στα καλά λιπαρά
Να προτιμάτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ολόκληροι κόκκοι, λαχανικά, καρύδια, σπόροι και φρούτα περιέχουν ωφέλιμες φυτικές ίνες. Μη φοβάστε τα καλά λιπαρά. Αυξήστε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καταναλώνοντας σολομό, σαρδέλες, ρέγκα και λιναρόσπορο. Χρησιμοποιήστε περισσότερα ζωικά ή βιολογικά προϊόντα. Εξαλείψτε το υδρογονωμένο λίπος, που βρίσκεται στη μαργαρίνη, το λίπος και τα μεταποιημένα έλαια, καθώς και τα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Ακόμη, χρησιμοποιήστε φυτικά έλαια, όπως λάδι καρύδας, ελαιόλαδο (ειδικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο), σουσάμι και καρύδια.
Φρούτα, λαχανικά και βότανα
Καταναλώνετε με μέτρο φρούτα και λαχανικά καθημερινά τα οποία περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη μόρια. Επίσης, να αποφεύγετε τα μεταποιημένα τρόφιμα όπως αναψυκτικά, χυμούς και ενεργειακά ποτά, τα οποία επηρεάζουν τον μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων.
Extra tip
Προσθέστε στη διατροφή σας καλά στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α, η γλουταμίνη, τα λιπαρά ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο), που είναι από τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αποκατάσταση της επένδυσης του εντέρου. Χρησιμοποιήστε επίσης βότανα και κουρκουμά για να μειώσετε τη φλεγμονή.
info
Η Σοφία – Παρασκευή Τζαμτζή Παπαδέα είναι Επιμελήτρια Α’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής Επεμβατικής Ενδοσκόπησης ΙΑΣΩ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, Επιστημονική συνεργάτης Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΜΕDICLINIC και 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.