Τι είναι το φαινόμενο Cyberchondria;

Oι περισσότεροι το έχουμε κάνει πολλές φορές και συνεχίζουμε… Καταφεύγουμε στο Google για να ψάξουμε για ιατρικά θέματα. Συμπτώματα, παρενέργειες ακόμα και διαγνώσεις μέσω διαδικτύου. Μερικές φορές το παρακάνουμε και είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε!

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το φαινόμενο “Cyberchondria”, δηλαδή το να ψάχνουμε τα συμπτώματά μας στο Google μπορεί να βλάπτει την υγεία μας. Το είχατε σκεφτεί;

Σύμφωνα με μελέτες, το 90% των χρηστών του διαδικτύου έχουν αναζητήσει πληροφορίες για την υγεία τους σε διάφορους ιστότοπους, ενώ το 33% έψαξε τη διάγνωση μιας πάθησης. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα ποσοστά σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση.

Ψάχνουμε αλλά… τι βρίσκουμε;

Οι πληροφορίες που βρίσκουμε όταν ψάχνουμε στο ίντερνετ για ιατρικά θέματα που μας απασχολούν είναι τις περισσότερες φορές αρκετά γενικές. Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι πληροφορίες αυτές μας αγχώνουν και συχνά θεωρούμε ότι πάσχουμε από κάτι σοβαρό με αποτέλεσμα να μας κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα και να πανικοβαλλόμαστε. Παρόλο που δεν έχουμε δηλαδή διάγνωση από ειδικό, εμείς προτρέχουμε και πιστεύουμε ότι εντοπίσαμε το πρόβλημα!

Αναγνωρίζοντας την Cyberchondria

Μια ομάδα ερευνητών δημιούργησε ένα εργαλείο μέτρησης της σοβαρότητας του φαινομένου, που ονομάστηκε “Cyberchondria Severity Scale”. Ας δούμε κάποια από τα πιο συχνά σημάδια που πρέπει να μην προσπεράσουμε!

– Σπαταλάμε τουλάχιστον 1 έως 3 ώρες με σκοπό να βρούμε τα συμπτώματά μας στο διαδίκτυο.
– Οι διαδικτυακές αναζητήσεις μας προκαλούν άγχος, ανησυχία και αναστάτωση.
– Νιώθουμε πως δεν μπορούμε να αντισταθούμε στην επιθυμία μας να αναζητήσουμε πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας.
– Νομίζουμε ότι έχουμε πολλά προβλήματα υγείας με βάση όσα διαβάζουμε στο διαδίκτυο.
– Όταν ένας ειδικός μας δίνει τις απαντήσεις που ζητάμε είμαστε δύσπιστοι.

Ποιοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Πιο επιρρεπείς στην Cyberchondria είναι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή. Επίσης, όσοι έχουν προηγούμενες εμπειρίες με ασθένειες είναι πιο πιθανό να έχουν ανησυχία για την υγεία τους και να αναπτύξουν Cyberchondria. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Current Psychology τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν Cyberchondria.

Eπιπλέον, αν άνθρωπος του στενού σας περιβάλλοντος ασθένησε βαριά ή αν βιώσατε κάποιο θάνατο οικείου προσώπου, ενδέχεται να είστε πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξετε Cyberchondria. Ακόμη, όσοι έχουν πολύ μικρά παιδιά – κυρίως βρέφη – μπορεί να έχουν πολύ έντονη ανησυχία και άγχος και λόγω αυτού ίσως έχουν την τάση να αναζητούν εμμονικά πληροφορίες για ιατρικά θέματα.