Είστε έτοιμοι για… τυπωμένες γειτονιές;

Aerial view of a modern houses in a new housing development.

Θυμάστε τον 3D εκτυπωτή που έχτιζε ολόκληρα σπίτια; Αυτά ανήκουν στο παρελθόν… τώρα ένας εκτυπωτής μπορεί να χτίζει γειτονιές!

Φυσικά μιλάμε για έναν τεράστιο εκτυπωτή που έχει τη δυνατότητα να τυπώνει κτήρια ή άλλα πολύ μεγάλου μεγέθους αντικείμενα εκχύοντας θερμοπλαστικά πολυμερή. Και υπάρχει κάτι πολύ θετικό για το “πράσινο” μέλλον του πλανήτη μας: Θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κατασκευαστικού κλάδου.

Γυρίζουμε στο όχι και τόσο μακρινό 2019. Τότε, το Πανεπιστήμιο του Μέιν στις ΗΠΑ είχε καταφέρει να μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness για τον μεγαλύτερο εκτυπωτή τριών διαστάσεων στον κόσμο. Μάλιστα ήταν εντυπωσιακό ότι είχε χτίσει μια πειραματική κατοικία  55 τετραγωνικών μέτρων σε χρόνο-ρεκόρ. Τώρα το Πανεπιστήμιο του Μέιν έκανε ένα βήμα – ή μάλλον ένα άλμα ακόμα… εγκαινιάζοντας  έναν πολύ μεγαλύτερο εκτυπωτή, ο οποίος θα μπορούσε να χτίζει τις μελλοντικές μας γειτονιές!

Το Factory of the Future 1.0, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με την προηγούμενη εκδοχή! Εννοείται ότι και αυτό μπορεί τυπώνει κτήρια ή άλλα μεγάλα αντικείμενα εκχύοντας θερμοπλαστικά πολυμερή με ίνες ξύλου, όπως δήλωσε στο Associated Press ο Χαμπίμπ Νταγκέρ, διευθυντής του εργαστηρίου όπου στεγάζονται και τα δύο μηχανήματα.

Σχεδιάζοντας το μέλλον
Ωστόσο, το πολύ εξελιγμένο Factory of the Future 1.0 ενσωματώνει νέους αισθητήρες και διαθέτει μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ. Επιπρόσθετα, είναι αξιοσημείωτο ότι λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη. Το πλαίσιο του εκτυπωτή καταλαμβάνει ένα μεγάλο κτήριο στην πανεπιστημιούπολη του Μέιν και μπορεί να χτίζει αντικείμενα διαστάσεων 29 επί 10 επί 5,5 μέτρα, εκχύοντας έως και 230 κιλά πολυμερούς ανά ώρα. Μάλιστα τώρα η ερευνητική ομάδα ετοιμάζει έναν ακόμα μεγαλύτερο εκτυπωτή, που πρόκειται να εγκατασταθεί σε νέο κτήριο που σχεδιάζει το πανεπιστήμιο.

Τυπώνοντας… πράσινες γειτονιές!
Ο τρόπος και τα υλικά κατασκευής θα μπορούσαν να περιορίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κατασκευαστικού κλάδου. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος είναι υπεύθυνος για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή χρησιμοποιείται ευρύτατα τσιμέντο και σίδηρος, η παραγωγή των οποίων είναι πολύ ενεργοβόρα.

Και πάλι από την αρχή…
Σκεφτείτε ένα σπίτι ανακυκλώσιμο! Που τυπώνεται και κάποια στιγμή “γκρεμίζεται” και μετά ανακυκλώνεται. Και πάμε να τυπώσουμε το επόμενο, έχοντας τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης τμημάτων του παλιού! Πόσο μπροστά…