Με έμπνευση από τον ελληνικό πολιτισμό… διά χειρός Σοφίας Μελά

Η Σοφία Μελά εμπνέεται από τον ελληνικό πολιτισμό και δημιουργεί ιδιαίτερα παιδικά ρούχα.

Έχετε δημιουργήσει μία πρωτότυπη σειρά χειροποίητων παιδικών ρούχων εμπνευσμένων από τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι ρούχα που μας ταξιδεύουν στον χρόνο και μας συγκινούν. Μιλήστε μας για το ταξίδι της δημιουργίας τους… από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση.

Έχω αποφοιτήσει από τη σχολή ανθρωπιστικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Πάτρας και συγκεκριμένα από το τμήμα ελληνικού πολιτισμού. Παράλληλα και με την επιλογή μου σε μαθήματα ευρωπαϊκού πολιτισμού, γεννήθηκε η ανάγκη να εκφράσω έμπρακτα και με τη δική μου κατεύθυνση εφαρμογής και εκτέλεσης, τον θαυμασμό μου για τον ελληνικό πολιτισμό.
Συνέπεσε επίσης και η προσωπική μου βιωματική εμπειρία της προετοιμασίας της βάπτισης των δύο κορών μου, οπότε η συγκυρία ήταν ιδανική για την πρώτη έκφραση του πιο ενδιαφέροντος ταξιδιού της ζωής μου, με τη δημιουργία των ρούχων της βάπτισης, με θέμα την ελληνική παράδοση. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα να δημιουργώ σύγχρονα παιδικά ενδύματα για την ηλικία της αθωότητας, με έμπνευση από τον ελληνικό πολιτισμό στη διαχρονική του εξέλιξη. Παρακολούθησα σεμινάρια μόδας και μαθήματα κεντητικής με παραδοσιακές βελονιές καθώς και κεντητικές βαφές. Τα κοστούμια που δημιουργούνται είναι αποτέλεσμα μεγάλης έρευνας, πολύχρονης εργασίας και κυρίως κεφιού και αγάπης. Οι ιδέες μου αντλούνται από την πλούσια και ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά μας που συνδέεται και με σημαντικά ιστορικά ορόσημα, όπως για παράδειγμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η Ελληνική Επανάσταση. Επίσης εμπνέομαι από μύθους, την ελληνική παράδοση, ελληνική μυθολογία, τοπικές φορεσιές, εργόχειρα, ιστορικά κτίρια και τοπόσημα και άλλα.

Φτάνοντας στο σήμερα έχω δημιουργήσει ένα ενδεικτικό δειγματολόγιο ρούχων που συνοδεύονται και από τα ανάλογα κατά περίσταση αξεσουάρ όπως καπέλα, μπονέ, στέκες και άλλα, που απευθύνονται αναλόγως με την περίσταση στους ενδιαφερόμενους.

Τι υφάσματα χρησιμοποιήσατε και ποιες τεχνικές ακολουθήσατε;

Όπως εξήγησα, προσπαθώ πάντα να υπηρετώ την έκφραση της τέχνης μου μέσα από συστηματική έρευνα της λαογραφίας και των εκφάνσεων των έργων του ελληνικού πολιτισμού. Η προσπάθειά μου συγκεντρώνεται στην αναβίωση και διάσωση τεχνών και τεχνικών του λαογραφικού μας παρελθόντος που τείνουν δυστυχώς να χαθούν με το πέρασμα του χρόνου.

Ενδεικτικά αναφέρω την κεντητική και την υφαντική τέχνη, τις δαντέλες χειρός, τις χειροποίητες φυτικές βαφές, τη ραπτική χειρός, την παραγωγή ζωικού μεταξιού, την καλαθοπλεκτική και την πλεκτική. Για κάθε θέμα που έχει επιλεχθεί να αποτυπωθεί επάνω στο ρούχο, προηγείται στοχευμένη έρευνα και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια. Επίσης
χρησιμοποιούνται φυσικά υλικά: μετάξι, βαμβάκι, λινό και βισκόζη, ενώ η εσωτερική επένδυση προβλέπει και την αποφυγή των αλλεργιών.

Τα κεντήματα είναι χειρός ή σε τελάρο σε μηχανή, οι βελονιές παραδοσιακές και οι κλωστές βαμβακερές ή μεταλλικές DMC καθώς και μεταξωτές Σουφλίου. Οι δαντέλες εμπορίου είναι πολύ καλής ποιότητας ενώ οι χειροποίητες (βελόνα ραπτικής, κοπανέλι, βελονάκι κ.α.) αναζητούνται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, είναι δυσεύρετες, αλλά με αυτόν τον τρόπο
ενισχύονται και οι τοπικές οικογενειακές οικοτεχνίες της περιφέρειας.

Πού μπορούμε να απολαύσουμε τα ιδιαίτερα έργα σας και ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Κάθε κοστούμι είναι μοναδικό και διηγείται μια ιστορία, δημιουργείται επί παραγγελία, (tailormade) στα μέτρα του παιδιού και αν το επιθυμούν μπορεί η έμπνευση να είναι από την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Δημιουργίες μου έχουν φιλοξενηθεί σε κάποια μουσεία και χώρους τέχνης και σύντομα θα υπάρξει σελίδα στο internet όπου θα μπορούν να βλέπουν τη δουλειά μου και να μπορούν να δώσουν παραγγελία.

Στην παρούσα φάση ενδεικτικά εκθέματα της εργασίας μου φιλοξενούνται στο Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού. Η έκθεση είναι επισκέψιμη…
Στο INSTAGRAM υπάρχει ως punto greco που μπορεί κάποιος να δει δημιουργίες μου όπου καθημερινά θα εμπλουτίζω με νέα σχέδια.

Σκοπός μου είναι να καταφέρω να διαδώσω τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου και να συμβάλλω στην αναβίωση των τεχνών και τεχνικών που χάνονται στο πέρασμα του χρόνου.