Ευτυχία ή ευχαρίστηση; Ξέρεις τη διαφορά;

Καλημέρα SayYesser!!!

Το ήξερες ότι ο πόνος του να χάσεις κάτι είναι τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερος από την ευτυχία του να το έχεις;
Όμως για μένα η πραγματική ερώτηση είναι, άραγε ξέρουμε τι μας κάνει ευτυχισμένους;

Στην πραγματικότητα, όχι μόνο είμαστε απαίσιοι στο να προβλέψουμε τι θα μας κάνει ευτυχισμένους ή δυστυχισμένους στο μέλλον, αλλά έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι δεν θυμόμαστε τι μας έκανε ευτυχισμένους ή δυστυχισμένους στο παρελθόν επίσης.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι το μυαλό μας δεν είναι ικανό να θυμάται κάθε μικρή λεπτομέρεια της εμπειρίας, ούτε είναι ικανό να προβλέψει κάθε λεπτομέρεια της εμπειρίας. Ως αποτέλεσμα, το μυαλό μας παίρνει το γενικό όραμα μιας εμπειρίας (παρελθόντος ή μέλλοντος) και συμπληρώνει τα κενά.

Αν αυτό που θυμόμαστε ήταν κάπως οδυνηρό και απολαυστικό, απλώς υποθέτουμε ότι όλα ήταν οδυνηρά και απολαυστικά. Εάν, στις μελλοντικές μας φαντασιώσεις, το μόνο που μπορούμε να φανταστούμε είναι οι ευχάριστες και συναρπαστικές πτυχές μιας εμπειρίας, το μυαλό μας πηγαίνει μπροστά και γεμίζει τα κενά και υποθέτει ότι όλα σχετικά με την κατάσταση θα είναι υπέροχα.

Η ευτυχία, όπως και άλλα συναισθήματα, δεν είναι κάτι που αποκτάς, αλλά κάτι που βιώνεις. Όπως ένα άτομο με αυτοπεποίθηση δεν αναρωτιέται αν έχει αυτοπεποίθηση, ένα ευτυχισμένο άτομο δεν αναρωτιέται αν είναι ευτυχισμένο. Απλώς είναι.

Αυτό σημαίνει ότι η ευτυχία δεν επιτυγχάνεται από μόνη της, αλλά μάλλον είναι η παρενέργεια ενός συγκεκριμένου συνόλου συνεχιζόμενων εμπειριών ζωής.

Αυτό είναι ήδη πολύ μπερδεμένο από μόνο του, ειδικά από τη στιγμή που η ευτυχία πλασάρεται τόσο πολύ αυτές τις μέρες ως στόχος από μόνη της. Αγόρασε αυτό και θα είσαι ευτυχισμένος. Διάβασε αυτό το βιβλίο και μάθε πώς να είσαι ευτυχισμένος. Άκου το τάδε podcast και δες πώς θα είσαι ευτυχισμένος. Αλλά σου έχω νέα: απλά δεν μπορείς να αγοράσεις την ευτυχία. Η έννοια της ευτυχίας είναι σαν αερικό, απλώς υπάρχει και συνήθως σου συμβαίνει όταν ρυθμίζεις όλα τα υπόλοιπα κομμάτια της ζωής σου.

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν την ευτυχία, στην πραγματικότητα αναζητούν ευχαρίστηση: καλό φαγητό, περισσότερο σεξ, περισσότερο χρόνο για τηλεόραση και ταινίες, νέο αυτοκίνητο, πάρτι με φίλους, μασάζ σε όλο το σώμα, να χάσουμε 10 κιλά, να είμαστε πιο δημοφιλείς και ούτω καθεξής.

Αλλά ενώ η ευχαρίστηση είναι μεγάλη, δεν είναι το ίδιο με την ευτυχία. Η ευχαρίστηση μπορεί να σχετίζεται με την ευτυχία, αλλά δεν την προκαλεί. Ρώτα οποιονδήποτε τοξικομανή πώς εξελίχθηκε το κυνήγι της ευχαρίστησης. Ρώτα κάποιον που απάτησε τον σύντροφό του, διέλυσε την οικογένειά του και τελικά έχασε τα παιδιά του, εάν η ευχαρίστησή του, τους έκανε τελικά ευτυχισμένους. Ρώτα κάποιον εργασιομανή αν τελικά η ευχαρίστηση της επιτυχίας, απάλυνε τη μοναξιά του και τις φοβίες του.

Tip of the Day: Η ηδονή της ευχαρίστησης είναι ένας ψεύτικος Θεός λένε και έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που εστιάζουν την ενέργειά τους σε υλιστικές και επιφανειακές απολαύσεις καταλήγουν πιο ανήσυχοι, πιο συναισθηματικά ασταθείς και λιγότερο ευτυχισμένοι μακροπρόθεσμα. Η ευχαρίστηση είναι η πιο επιφανειακή μορφή ικανοποίησης από τη ζωή και, επομένως, η πιο εύκολη. Η ευχαρίστηση είναι αυτό που μας διατίθεται στο εμπόριο. Είναι αυτό που χρησιμοποιούμε για να μουδιάζουμε και να αποσπάμε την προσοχή μας. Αλλά η ευχαρίστηση, αν και απαραίτητη, δεν είναι αρκετή. Υπάρχει κάτι παραπάνω. Υπάρχει να τα βρεις με τον εαυτό σου, να αγκαλιάσεις, να κατανοήσεις και να λύσεις τα θέματά σου και στο τέλος να αφεθείς… τότε ίσως και να μιλήσουμε για ευτυχία.