Οι 5 γλώσσες της αγάπης…

Καλημέρα SayYesser!!!

Το ήξερες πως υπάρχουν όχι μία, ούτε δύο αλλά πέντε διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι λαμβάνουν και εκφράζουν την αγάπη τους σε μια σχέση; Ποιοι είναι; Τα λόγια αγάπης, ο ποιοτικός χρόνος, η φυσική επαφή, οι πράξεις ουσίας και η ανταλλαγή δώρων.

Το να γνωρίζεις τη γλώσσα αγάπης του συντρόφου σου αλλά και να τον ενημερώνεις -εγκαίρως για τη δική σου είναι ο ένας και μοναδικός τρόπος να υπάρξει αρμονία, αγάπη και αλληλοεκτίμηση.

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης

Το βιβλίο του Chapman “The 5 Love Languages” εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1992. Πριν γράψει το βιβλίο, ο Chapman άρχισε να παρατηρεί μοτίβα σε ζευγάρια που συμβούλευε. Συνειδητοποίησε λοιπόν, ότι τα ζευγάρια παρεξηγούσαν το ένα τις ανάγκες του άλλου με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε ανούσιες διαμάχες που προκαλούσαν τελικά τριβή. Αυτό τον οδήγησε να βρει πέντε γλώσσες αγάπης, ή τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι σε σχέσεις εκφράζουν την αγάπη.

Λόγια Αγάπης

Τα “Λόγια αγάπης” αφορούν την έκφραση στοργής μέσω προφορικών λέξεων, επαίνων ή εκτίμησης. Όταν αυτή είναι η κύρια γλώσσα αγάπης κάποιου και απολαμβάνει ευγενικά λόγια, ενθάρρυνση, ερωτικές σημειώσεις και χαριτωμένα μηνύματα κειμένου, τότε μπορείς να του φτιάξεις τη μέρα κάνοντας κομπλιμέντα ή επαινώντας τον για κάτι που κάνει καλά.

Ποιοτικός Χρόνος

Κάποιος με αυτή τη γλώσσα αγάπης εκτιμά την πλήρη παρουσία σου όταν είστε μαζί. Νιώθει ότι τον αγαπάς περισσότερο αν του δώσεις την αμέριστη προσοχή σου και περάσετε χρόνο μαζί με ουσιαστικούς και διαδραστικούς τρόπους. Αυτό σημαίνει να αφήσεις κάτω το κινητό τηλέφωνο, να κλείσεις τον υπολογιστή, να έχετε οπτική επαφή, να αλληλεπιδράτε γενικά αλλά και να τον ακούτε προσεκτικά. Οι άνθρωποι με αυτή τη γλώσσα αγάπης αναζητούν την ποιότητα παρά την ποσότητα.

Φυσική Επαφή

Ένα άτομο με τη σωματική επαφή ως κύρια γλώσσα αγάπης αισθάνεται την αγάπη μέσω της σωματικής επαφής. Εκτός από το σεξ, νιώθει ότι τον αγαπάς όταν του κρατάς το χέρι ή απλά το αγγίζεις, όταν του κάνεις μασάζ και όταν τον αγκαλιάζεις.

Η ιδέα αυτού του ατόμου για μια υπέροχη βραδιά, μπορεί να είναι η αγκαλιά στον καναπέ ενώ παρακολουθείτε μια ταινία, ο αργός χορός μαζί με πολλή σωματική επαφή ή η μεγάλη βόλτα μαζί χεράκι-χεράκι.

Πράξεις Ουσίας

Οι πράξεις ουσίας είναι τα όμορφα πράγματα που κάνεις για τον σύντροφό σου που τον κάνουν να νιώθει ότι τον αγαπάς και τον εκτιμάς, όπως:

  • Βοηθώντας με κάποια δουλειά
  • Να πας τα ρούχα στο καθαριστήριο
  • Να πας για να βάλεις βενζίνη στο αυτοκίνητο
  • Όταν αναλαμβάνεις να πας το κατοικίδιο στον γιατρό, για το εμβόλιο κ.α.

Εάν η κύρια γλώσσα αγάπης του συντρόφου σου είναι οι πράξεις ουσίας – υπηρεσίας, θα παρατηρήσει και θα εκτιμήσει μικρά πράγματα που κάνεις γι ‘αυτόν. Οι ίδιοι επίσης τείνουν να κάνουν πράξεις ουσίας και καλοσύνης και για τους άλλους.

Ανταλλαγή Δώρων

Για κάποιον που εκτιμά αυτή τη γλώσσα αγάπης, τα δώρα συμβολίζουν τον έρωτα, τη φροντίδα και τη στοργή. Εκτιμά όχι μόνο το ίδιο το δώρο αλλά και τον χρόνο και την προσπάθεια που κατέβαλε ο δωρητής για να το επιλέξει.

Οι άνθρωποι που τους αρέσει να λαμβάνουν δώρα ως μέρος της κύριας γλώσσας αγάπης τους δεν περιμένουν απαραίτητα μεγάλα ή ακριβά δώρα. Είναι περισσότερο η προσπάθεια και η στοχαστικότητα πίσω από το δώρο που μετράει. Όταν αφιερώνεις χρόνο για να διαλέξεις ένα δώρο ειδικά για αυτούς, τους λέει ότι είσαι προσεκτικός και πραγματικά γνωρίζεις και ενδιαφέρεσαι για τις προτιμήσεις τους. Τα άτομα με αυτή τη γλώσσα αγάπης μπορούν συχνά να θυμούνται κάθε μικρό δώρο που έχουν λάβει από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, επειδή έχει τέτοιο αντίκτυπο πάνω τους.

Tip of the DayΠώς να αναγνωρίσεις τη γλώσσα της αγάπης;

Σε μια σχέση, νιώθεις περισσότερο όμορφα όταν ο σύντροφός σου:

  • Σου λέει «σ’ αγαπώ» ή επαινεί κάτι που έκανες;
  • Σου κάνει έκπληξη με ένα ουσιαστικό δώρο;
  • Σχεδιάζει ένα ταξίδι μόνο για τους δυο σας;
  • Κάνει τα θελήματα και σου γλιτώνει χρόνο;
  • Κρατάει το χέρι σας ενώ περπατάτε;

Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις θα μπορούσε να σου δώσει μια υπόδειξη για το ποια μπορεί να είναι η γλώσσα της αγάπης σου. Προσοχή! Η γλώσσα αγάπης του συντρόφου σου μπορεί να μην είναι ίδια με τη δική σου. Όταν τα ζευγάρια έχουν διαφορετικές πρωταρχικές γλώσσες αγάπης, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν παρεξηγήσεις. Ωστόσο, εάν ο σύντροφός σου μάθει να μιλάει τη γλώσσα της αγάπης σου (και εσύ τη δική του), πιθανότατα θα αισθανθεί ότι τον αγαπούν, τον εκτιμούν και, τελικά, θα νιώσει πιο ευτυχισμένος στη σχέση. Οπότε κατά συνέπεια και εσύ!!!