Ύπνος, ωραίο πράγμα…

Καλημέρα SayYesser!!!

Τον τελευταίο καιρό δεν κοιμάμαι καλά και μάλλον ευθύνεται το ανελέητο scroll που κάνω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο πριν τον ύπνο ή γιατί εκείνη τη δύσκολη ώρα που πάνε τα μάτια να κλείσουν εγώ αποφασίζω να λύσω τα θέματα και τα προβλήματα του κόσμου όλου!

Αυτή η στέρηση καλού ύπνου λοιπόν, είτε αυτοεπιβαλλόμενη είτε υποκινούμενη, έχει αρχίσει να επηρεάζει τη συναισθηματική μου ευεξία αλλά μάλλον και το σώμα μου… Στην πραγματικότητα, ένα ακανόνιστο μοτίβο ύπνου έχει συνδεθεί με τα πάντα, από κακή απόδοση στην εργασία και προβλήματα σχέσεων (είναι πραγματικός δολοφόνος της λίμπιντο λένε), μέχρι καρδιακές παθήσεις και αύξηση βάρους -τελικά δεν τρώω πολύ, ύπνος μου λείπει…
Anyway, οι ειδικοί μίλησαν και μοιράστηκαν μαζί μας συμβουλές για καλύτερης ποιότητας ύπνο, επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ ποσότητας και ποιότητας αλλά και συμβουλές για χαλάρωση και καταπολέμηση του στρες.

Ο ύπνος ως προτεραιότητα

Η πρώτη συμβουλή μας λέει να κοιμόμαστε αρκετές ώρες-σπουδαία ανακάλυψη. Για να διασφαλίσουμε ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να περάσει από όλα τα απαραίτητα στάδια ύπνου, επτά ή οκτώ ώρες είναι οι ιδανικές για τους περισσότερους ανθρώπους. «Ο εγκέφαλος χρειάζεται ενεργό ύπνο REM για την εδραίωση της μνήμης και τη ρύθμιση της διάθεσης», μας εξηγούν και ποια είμαι εγώ να τους αμφισβητήσω. Εάν δεν κοιμόμαστε λέει αρκετά σε τακτική βάση, στερούμε στον εαυτό μας την ποικιλία και την ποσότητα των σταδίων ύπνου που λαχταρά ο εγκέφαλός μας.

Απόσπαση προσοχής

Το να παρακολουθείς ταινίες ή σειρές πριν τον ύπνο, συχνά οδηγεί σε αναστάτωση και μεγαλύτερη δυσκολία στον ύπνο λόγω της εθιστικής τους φύσης. Οι ειδικοί λένε πως 1 ώρα τουλάχιστον πριν τον ύπνο δεν πρέπει να έχουμε επαφή με οποιαδήποτε οθόνη που εκπέμπει ένα μπλε φως, γιατί ο εγκέφαλός μας το «διαβάζει» ως ήλιο. Εναλλακτικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα, ο διαλογισμός ή το να ακούς μουσικής, θεωρούνται υποδειγματικές. Και για να τονώσεις περαιτέρω τις αισθήσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη λεβάντα, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό και προκαλεί αρωματικά τον ύπνο.

Άνετοι και δροσεροί

Αν ένα πράγμα ευχαριστιέμαι στα ξενοδοχεία είναι τα μεγάλα κρεβάτια, με τα ολόλευκα σεντόνια που βυθίζεσαι λες και είσαι σε σύννεφο! Οι ειδικοί ξαναχτυπούν και μας προτείνουν να επενδύσουμε σε καλά μαξιλάρια, ανατομικά στρώματα αλλά και κλινοσκεπάσματα που μας δημιουργούν την “ανάγκη” να ξαπλώσουμε γρήγορα στο κρεβάτι μας!

Διατροφή και άσκηση

Αυτό που τρώμε επηρεάζει τον τρόπο που κοιμόμαστε και το πώς κοιμόμαστε επηρεάζει το πώς τρώμε, οπότε για να βελτιστοποιήσουμε τον ύπνο μας συνιστάται η ισορροπημένη διατροφή καθώς και η κατανάλωση τροφών και συστατικών που ενισχύουν φυσικά τον ύπνο. Οι κορυφαίες επιλογές είναι οι μπανάνες που ενισχύουν τη μελατονίνη, περιέχουν κάλιο που ομαλοποιεί τον καρδιακό ρυθμό αλλά και μαγνήσιο που μειώνει την κορτιζόλη. Επίσης τα κεράσια είναι μία πολύ καλή επιλογή καθώς είναι μια καλή πηγή τρυπτοφάνης, πρόδρομης ουσίας σεροτονίνης που ρυθμίζει τον ύπνο και είναι γεμάτα με ανθοκυανίνες, ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει φλεγμονή. Επίσης το τσάι με βότανα ή χαμομήλι, στη νυχτερινή μας ρουτίνα βοηθά στην πέψη και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Τέλος, η άσκηση είναι ένας αποδεδειγμένος παράγοντας μείωσης της αϋπνίας και θα πρέπει να στοχεύει κανείς να κάνει τουλάχιστον 20 λεπτά cardio περίπου τέσσερις έως έξι ώρες πριν τον ύπνο.

Tip of the Day: Εγώ θα πω πως οι ώρες δεν φτάνουν ούτε για δείγμα και αν χρειάζεται να κάνω προετοιμασία ακόμα και για τον ύπνο τότε καήκαμε, με βλέπω άυπνη για πολλά χρόνια ακόμα! Εξάλλου “η παιδική μου ηλικία τελείωσε, όταν κατάλαβα ότι ο ύπνος είναι ανταμοιβή και όχι τιμωρία”…

Καλό Σαββατοκύριακο!!!