Μακριά και αγαπημένοι…

Καλημέρα SayYesser!!!

Υπάρχουν λίγες καταστάσεις στη ζωή τόσο απογοητευτικές όσο το να συνειδητοποιείς ότι το άτομο με το οποίο είσαι, απλά δεν είναι κατάλληλο για σένα. Κανείς δεν μας διδάσκει ποτέ πώς να αφήνουμε κάποιον που αγαπάμε και δεν μπορούμε πλέον να είμαστε μαζί, οπότε αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να θωρακιζόμαστε ακόμα και προληπτικά:

1. Να είσαι ειλικρινής με σένα

Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Για να διακόψουμε τους δεσμούς με κάποιον με τον οποίο είμαστε πολύ δεμένοι, θα χρειαστεί να είμαστε άβολα ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να δούμε ξεκάθαρα τα πράγματα στη σχέση που δεν λειτουργούν και επίσης τους τρόπους με τους οποίους δικαιολογούσαμε τη συμπεριφορά του συντρόφου μας ή τη σχέση γενικά, μέχρι σήμερα.
Κάθε φορά που είμαστε σε μία “σοβαρή” σχέση, κάνουμε υποχωρήσεις, χαμηλώνουμε τα πρότυπά μας και συνήθως αποδεχόμαστε λιγότερα από όσα μας αξίζουν. Πώς θα το αλλάξουμε αυτό; Η μαγική λέξη για άλλη μια φορά είναι: καταγραφή. Με το χέρι στην καρδιά κάνουμε μία απογραφή του πόσο πόνο, άγχος, λύπη και απογοήτευση έχουμε βιώσει (ή καταπιέσει) στη διάρκεια αυτής της σχέσης. Αν αυτά που καταγράψαμε μας πονούν, τότε ήρθε η στιγμή να ορθώσουμε ανάστημα και να δηλώσουμε πως δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να το περνάμε αυτό ως μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας. Προσοχή: αφήνουμε τον πόνο να μας κατακλύσει και τον αντιμετωπίζουμε γιατί αν απλά “τον μουδιάσουμε”, δηλαδή τον κοιμήσουμε, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να επιδεινώνεται απλά με την πάροδο του χρονου.

2. Ο καθένας ζει τη δική του αλήθεια…

Όταν βιώνουμε ακραίο πόνο στις σχέσεις, τείνουμε να φτιάχνουμε ιστορίες που μας επιτρέπουν να παραμείνουμε στο κουκούλι της σχέσης. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αποφύγουμε την αίσθηση ότι προδίδουμε τον εαυτό μας.

Η αλήθεια είναι ότι η προσκόλληση και η εξάρτηση που νιώθουμε για τον σύντροφό μας ή για τη σχέση  μας γενικότερα, μπορεί να ενταθούν εξαιτίας των «μύθων» που έπρεπε να δημιουργήσουμε ασυνείδητα ως τρόπο αντιμετώπισης των δυσκολιών. Έχω δει από πρώτο χέρι την πολύ καταστροφική δύναμη του να κρέμεσαι από σχέσεις που τελικά δεν είναι κατάλληλες για όσους εμπλέκονται. Όταν νιώθουμε συναισθηματικά δεμένοι με κάποιον που φέρνει περισσότερο πόνο παρά καλοσύνη στη ζωή μας, δημιουργούμε έναν φαύλο κύκλο: η προσκόλληση γεννά τον φόβο του χωρισμού, ο οποίος στη συνέχεια τροφοδοτεί περαιτέρω προσκόλληση και συνεξάρτηση.

Με άλλα λόγια, μπορεί να αισθανόμαστε απόλυτα δεμένοι με κάποιον, εξαρτημένοι από αυτόν σχεδόν για τα πάντα στη ζωή μας, ακόμα κι αν δεν είναι κατάλληλος για μας.

3. Βάλε τις ανάγκες σου σε πρώτο πλάνο

Το να εγκαταλείψουμε κάποιον που ικανοποιεί πολλές από τις ανάγκες μας είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει, εκτός εάν εντοπίσουμε άλλες βασικές ανάγκες που έχουμε και που δεν ικανοποιούνται ή που θα μπορούσαν να καλυφθούν σε υψηλότερο επίπεδο.

Για να φτάσουμε στο σημείο να το κάνουμε λίγο πιο εύκολο, ίσως βοηθήσει να εξετάσουμε πρώτα τις ανάγκες που ο τρέχων σύντροφός μας έχει καλύψει στη ζωή μας. Στη συνέχεια ψάχνουμε και βρίσκουμε πιο “υγιεινές” εναλλακτικές. Όταν κατανοήσουμε τις ανάγκες που ικανοποιούνται ή και όχι, τότε είναι πιο εύκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να βρούμε μια σχέση που θα καλύψει τις ανάγκες μας και τότε η αλλαγή μπορεί να συμβεί με πολύ λιγότερο πόνο ή φόβο.

4. Δίκτυο υποστήριξης

Οι αλλαγές της ζωής στον κόσμο της “ρομαντικής οικειότητας” προκαλούν βαθύ φόβο και ευαλωτότητα μέσα μας. Το να ζητήσουμε από κάποιον ή μια μικρή ομάδα ανθρώπων να “μας προσέχει” και να είναι δίπλα μας κατά τη διάρκεια αυτής της οδυνηρής μετάβασης μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ του να το κάνουμε με δύναμη και αυτοπεποίθηση ή όχι.

Αυτή η ομάδα υποστήριξης μπορεί να περιλαμβάνει φίλους, οικογένεια, προπονητές, θεραπευτές ή οποιονδήποτε μπορεί να έχει με ασφάλεια ένα υψηλότερο όραμα για μας καθώς εμείς προσπαθούμε να προσαρμοστούμε σε αυτή τη δύσκολη αλλαγή.

Tip of the Day: Εάν και όταν συνειδητοποιήσεις ότι έχεις εξαντλήσει τις επιλογές για να διορθώσεις τη σχέση σας, ήρθε η ώρα να το πάρεις απόφαση: φεύγεις. Θα μου πεις καλά τα λες εσύ, όμως εάν εμπλέκονται οικονομικά ζητήματα, πώς μπορεί να μοιάζει εύκολη η μετάβαση; Θα σου πω, καθώς πολλές φορές, νιώθουμε ότι πρέπει να αποφασίσουμε ανάμεσα σε δύο κακές επιλογές δεν σκεφτόμαστε πως πάντα υπάρχει και μία τρίτη που συνήθως είναι και η πιο σωστή, αρκεί να είμαστε ειλικρινείς με το μέσα μας.

Το να πάρεις την απόφαση να αφήσεις κάποιον που αγαπάς δεν είναι ποτέ εύκολο. Αλλά μπορεί να γίνει πιο απλό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να σκεφτείς με ειλικρίνεια και σε βάθος τι ποθεί, χρειάζεται και τι αξίζει η καρδιά σου.
Και να θυμάσαι: άσε την εκδίκηση στην άκρη. Ποτέ μην φεύγεις για να δώσεις ένα μάθημα. Να φεύγεις γιατί πήρες το δικό σου…