Ο Καραγάτσης και ο επίδοξος συγγραφέας…

Καλημέρα SayYesser!!!

Μπορεί εγώ να λείπω εις την αλλοδαπή, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όμως και εσύ δεν κάθεσαι φρόνιμος!
Χαμός διαβάζω -και ακούω, ότι ξέσπασε με τον Καραγάτση και εγώ το μόνο που θα πω είναι μπράβο του καθώς ίσως είναι και ο μόνος Έλληνας πεζογράφος που 64 χρόνια μετά το θάνατο του συνεχίζει και δημιουργεί εντάσεις και ίντριγκα. Με αφορμή λοιπόν το θάνατο της κόρης του άνοιξε το μεγάλο κεφάλαιο αν ο Καραγάτσης ήταν μισογύνης και τι κρυφά μηνύματα έκρυβε η περιβόητη “Μεγάλη Χίμαιρα”. Δε θα σου αναλύσω τυχόν διαφωνίες ή την όποια ταύτιση μαζί του αφού το έχουν κάνει χιλιάδες συμπατριώτες μας πριν από μένα μέσα από λογαριασμούς του TikTok και του Instagram… Τι, όχι;

Εγώ ήρθα μόνο να σου πω ένα μικρό περιστατικό που αποδίδεται σε εκείνον και ίσως να μην το έχεις ακούσει.

Κάποτε λοιπόν, ένας γνωστός του Μ. Καραγάτση, τον ρωτούσε πώς στο καλό σκαρφίζεται αυτά που γράφει. Πώς φαντάζεται τους ήρωες, τις ιστορίες, τις καταστάσεις…

«Α ρε Καραγάτση», του έλεγε, «αν μπορούσα να σκεφτώ κι εγώ μια πρωτότυπη ιδέα, θα γινόμουν εξίσου καλός συγγραφέας».

«Θα σου πω εγώ μία», του αποκρίνεται ο συγγραφέας, «θα σου την κάνω δώρο. Μια νέα γυναίκα έπληττε στο γάμο της με έναν πλούσιο άντρα, ισχυρό παράγοντα της περιοχής. Κάποτε ερωτεύτηκε παράφορα ένα νεότερο και ομορφότερο, εγκατέλειψε σύζυγο και οικογένεια και τον ακολούθησε. Ο νεαρός όμως, έπειτα από λίγο καιρό την παράτησε και η γυναίκα γύρισε συντετριμμένη στον άντρα της. Του ζήτησε να τη συγχωρέσει αλλά εκείνος την έδιωξε και της απαγόρευσε να βλέπει το παιδί της. Κι εκείνη, απελπισμένη, αυτοκτόνησε.

«Σιγά την ιστορία! Ένα μελό του κερατά είναι αυτό!», του είπε.

Και ο Καραγάτσης του απάντησε: «Μα μόλις σου διηγήθηκα την Άννα Καρένινα και να ξέρεις, σημασία δεν έχει τι γράφεις αλλά πώς το γράφεις.»

Tip of the Day: Όλα είναι θέμα marketing. Σημασία δεν έχει αν λες κάτι αλλά πώς το λες και το αντιλαμβάνονται οι συνομιλητές σου. Σημασία δεν έχει να γράψεις κάτι αλλά πώς το γράφεις και το αντιλαμβάνονται οι αναγνώστες σου. Σημασία δεν έχει να πεις κάτι αλλά πώς το λες και το αντιλαμβάνονται οι ακροατές σου. Μην γίνεσαι έρμαιο της όποιας νέας μόδας χτυπάει στα social media. Να διαβάζεις, να το συζητάς και στο τέλος να έχεις τη δική σου άποψη! Από πρώτο χέρι!

Και να θυμάσαι πως από το σοβαρό στο γελοίο, η απόσταση είναι μικρή. Από το γελοίο όμως στο σοβαρό, η απόσταση είναι τεράστια.