Ποια χώρα βρίσκεται σήμερα… στο 2016!

In this photo taken on Sunday, Oct. 2, 2016, Ethiopians chat slogans against the government during their march in Bishoftu, Ethiopia. Violence flared again Monday in Ethiopia's restive Oromia region, where dozens of people were killed a day earlier in a stampede when police tried to disrupt an anti-government protest amid a massive religious festival. Clashes between security forces and protesters erupted Sunday evening and continued Monday morning in the towns of Bishoftu and Ambo, an Ethiopian government official and witnesses told The Associated Press. (AP Photo)

Υπάρχει μια χώρα που βρίσκεται κυριολεκτικά… στον κόσμο της. Μια χώρα για την οποία ο χρόνος κυλάει αλλιώς…

Στην Αιθιοπία, στις 11 Σεπτεμβρίου θα γιορτάσουν το τέλος ενός έτους και την αρχή του επόμενου. Ποιο θα είναι αυτό; Το περασμένο – για εμάς – 2017. Οπότε η Αιθιοπία μπορούμε να πούμε πως βρίσκεται επτά χρόνια και οκτώ μήνες πίσω. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Στην Αιθιοπία, τη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, το έτος γέννησης του Ιησού αναγνωρίζεται ως επτά / οκτώ χρόνια αργότερα από το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Έτσι, λοιπόν, ενώ η Ρωμαϊκή Εκκλησία προσάρμοσε τον υπολογισμό της το 500 μ.Χ., η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας αποφάσισε να παραμείνει στις αρχαίες ημερομηνίες.

Σύμφωνα με το ημερολόγιό της Αιθιοπίας, ο χρόνος έχει διάρκεια 13 μήνες, με 12 από αυτούς να διαρκούν 30 ημέρες. Ο 13ος αποτελείται από πέντε ημέρες, ή αν πρόκειται για δίσεκτο έτος, από έξι ημέρες.

Η Enkutatash, δηλαδή η Πρωτοχρονιά έρχεται προς το τέλος της περιόδου των βροχών και το Adey Abeba, ενδημικό λουλούδι της Αιθιοπίας, αποτελεί σύμβολο του νέου έτους.

Άλλη μέρα, άλλο έτος και άλλη ώρα!

Η Αιθιοπία έχει το δικό της σύστημα ώρας. Χρησιμοποιείται ένα σύστημα 12ωρου ρολογιού που λειτουργεί από όταν ξημερώνει μέχρι όταν σουρουπώνει, ξεκινώντας από τη 1 π.μ.

Ωστόσο, οι διεθνείς επιχειρήσεις και τα σχολεία της Αιθιοπίας συνήθως ακολουθούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Είναι επίσης συχνό φαινόμενο πολλοί να χρησιμοποιούν και το παραδοσιακό αιθιοπικό ημερολόγιο και το δυτικό. Μπέρδεμα;