Υπάρχει μια χώρα που βρίσκεται κυριολεκτικά… στον κόσμο της. Μια χώρα για την οποία ο χρόνος κυλάει αλλιώς…
Στην Αιθιοπία, στις 11 Σεπτεμβρίου θα γιορτάσουν το τέλος ενός έτους και την αρχή του επόμενου. Ποιο θα είναι αυτό; Το περασμένο – για εμάς – 2017. Οπότε η Αιθιοπία μπορούμε να πούμε πως βρίσκεται επτά χρόνια και οκτώ μήνες πίσω. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Στην Αιθιοπία, τη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, το έτος γέννησης του Ιησού αναγνωρίζεται ως επτά / οκτώ χρόνια αργότερα από το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Έτσι, λοιπόν, ενώ η Ρωμαϊκή Εκκλησία προσάρμοσε τον υπολογισμό της το 500 μ.Χ., η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας αποφάσισε να παραμείνει στις αρχαίες ημερομηνίες.
Σύμφωνα με το ημερολόγιό της Αιθιοπίας, ο χρόνος έχει διάρκεια 13 μήνες, με 12 από αυτούς να διαρκούν 30 ημέρες. Ο 13ος αποτελείται από πέντε ημέρες, ή αν πρόκειται για δίσεκτο έτος, από έξι ημέρες.
Η Enkutatash, δηλαδή η Πρωτοχρονιά έρχεται προς το τέλος της περιόδου των βροχών και το Adey Abeba, ενδημικό λουλούδι της Αιθιοπίας, αποτελεί σύμβολο του νέου έτους.
Άλλη μέρα, άλλο έτος και άλλη ώρα!
Η Αιθιοπία έχει το δικό της σύστημα ώρας. Χρησιμοποιείται ένα σύστημα 12ωρου ρολογιού που λειτουργεί από όταν ξημερώνει μέχρι όταν σουρουπώνει, ξεκινώντας από τη 1 π.μ.
Ωστόσο, οι διεθνείς επιχειρήσεις και τα σχολεία της Αιθιοπίας συνήθως ακολουθούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Είναι επίσης συχνό φαινόμενο πολλοί να χρησιμοποιούν και το παραδοσιακό αιθιοπικό ημερολόγιο και το δυτικό. Μπέρδεμα;