Rejection Therapy: Τολμάς να σε απορρίψουν;

Θεραπεία απόρριψης… Το έχετε ξανακούσει; Είναι πάρα πολλά αυτά που μας “διδάσκει” το TikTok! Σύμφωνα με αυτό το trend, αναζητούμε ευκαιρίες… απόρριψης με στόχο να ξεπεράσουμε τον φόβο που έχουμε συχνά ότι θα μας απορρίψουν.

Παρόλο που όταν απορρίπτουν μια ιδέα ή μια πρότασή μας θέλουμε να μην σκεφτόμαστε καθόλου αυτό το γεγονός, σύμφωνα με το Rejection Therapy είναι μεγάλη πρόκληση να σε απορρίπτουν! Αυτό το challenge μας φέρνει αντιμέτωπους με τα “όχι”, με τις κριτικές που δεν μας αρέσουν, με το υπερβολικό άγχος κ.α.

Goodbye, comfort zone!

Bολευόμαστε στα εύκολα “ναι”, στη ζώνη άνεσής μας και δεν τολμάμε εύκολα να κάνουμε κάτι που ενδέχεται να μας κάνει να αισθανθούμε άβολα, ακόμα κι αν υπάρχει πιθανότητα να το πετύχουμε! Χαμηλή αυτοπεποίθηση και φόβος απόρριψης κάνουν έναν συνδυασμό που… σκοτώνει την ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Ας μιλήσουμε για τη θεραπεία έκθεσης…

Μικρά βήματα, σταδιακά, φέρνουν πολυπόθητες αλλαγές. Πρέπει όμως να αφήσουμε τον εαυτό μας να εκτεθεί στους φόβους του. Σιγά σιγά, όταν αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας σε ένα ασφαλές περιβάλλον, αυτοί αρχίζουν να μας τρομάζουν όλο και λιγότερο.

Αντίστοιχα, μπορούμε να επωφεληθούμε και από το Rejection Therapy. Δηλαδή, ξεκινάμε με από κάποιου είδους… μικρή απόρριψη και σταδιακά αρχίζουμε να αποδεχόμαστε τα “όχι” χωρίς να συνοδεύονται από δράματα… ως μέρος της ζωής. Ένας ειδικός είναι φυσικά ο καθοδηγητής μας σε αυτή την προσπάθεια.

Και αν σε απορρίψουν, τι έγινε;

Οκ, δεν είναι και ό,τι καλύτερο ούτε ο στόχος είναι να ακούμε συνέχεια “όχι”, να μας κλείνουν πόρτες και να κατακρίνουν τις ιδέες μας. Όμως, το να μην τολμάμε κρύβει έναν μεγάλο κίνδυνο: να μείνουμε για πάντα στη στασιμότητα. Το αντέχεις; Στη ζωή μας, άλλωστε, ακούμε καθημερινά πολλά “όχι”. Το κατάστημα ρούχων δεν έχει το νούμερό μας κι έτσι δεν θα αποκτήσουμε σήμερα το παντελόνι που τόσο μας άρεσε. Το μπαρ που πήγαμε δεν είχε το ποτό που παραγγείλαμε και στην επιθυμία μας να πάμε μια βόλτα, οι φίλοι μας απάντησαν πως δεν μπορούν να έρθουν… Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, να υπεκφεύγουμε, να παριστάνουμε ότι όλα είναι τέλεια όπως ακριβώς είναι και δεν θα κάνουμε καμία απόπειρα για οτιδήποτε νέο… Τα μικρά “όχι” μας κάνουν καλό, μας οπλίζουν με δύναμη και αποφασιστικότητα για να διεκδικήσουμε και να δημιουργήσουμε τα δικά μας “ναι”.