Χαλάλι σου Βασιλικέ…

Καλημέρα SayYesser, καλό μήνα και καλή εβδομάδα!

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήμουν στην αγαπημένη Ύδρα, και άκουσα σε ένα βαρκάκι έναν κύριο κοντά στα 80 να λέει στη μάλλον συνομήλικη γυναίκα του: χαλάλι σου βασιλικέ όσο νερό και αν πίνεις γιατί το κάνεις άρωμα και πίσω μου το δίνεις. Εγώ που έχω μνήμη χρυσόψαρου, δεν ξέρω πώς αλλά το αποτύπωσα τόσο βαθιά μέσα μου που το επαναλάμβανα σχεδόν για 3 μέρες. Δεν ξέρω γιατί αλλά μου φάνηκε το πιο γλυκό πράγμα στον κόσμο και το πιο στοχευμένο ταυτόχρονα.
Οπότε τι πιο σύνηθες, κάθισα το ανέλυσα και το μοιράζομαι μαζί σου…

Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα πως το παραπάνω απόφθεγμα εκφράζει την αξία και την ευγνωμοσύνη προς κάτι ή κάποιον που, παρά το κόστος ή τις απαιτήσεις του, προσφέρει πίσω κάτι πολύτιμο και ευχάριστο.

Δηλαδή;
“Χαλάλι σου”, σημαίνει ότι κάτι αξίζει τον κόπο ή το κόστος
“Βασιλικέ”, φυτό γνωστό για την ευωδιά του
“Όσο νερό και αν πίνεις”, υποδηλώνει ότι ακόμα και αν χρειάζεται πολλή φροντίδα ή προσπάθεια
“Γιατί το κάνεις άρωμα και πίσω μου το δίνεις”, σημαίνει ότι η ανταμοιβή ή το αποτέλεσμα είναι τόσο ευχάριστο και ωφέλιμο που αξίζει την κάθε προσπάθεια.

Tip of the Day: Πόσο ωραία θα ήταν στη ζωή μας να περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους βασιλικούς *χωρίς το στέμμα, να μοσχοβολάει ο τόπος χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία ακόμα και αν χρειάζεται να τους περιποιούμαστε λίγο παραπάνω; Κάποια πράγματα ή άνθρωποι παρά τις απαιτήσεις τους, μπορούν να προσφέρουν τόσο θετικά αποτελέσματα που δικαιολογούν την οποιαδήποτε επένδυση ή κόπο που τους καταβάλουμε, δεν νομίζεις;
Εγώ θα κλείσω με μία ευχή: μακάρι στη ζωή μου να γίνω ο βασιλικός στη γλάστρα κάποιου, που παρά τις “απαιτήσεις” μου, να του επιστρέφω πίσω χαρά, ευτυχία και φως και αυτός κάθε φορά που είναι γύρω μου να σκέφτεται “χαλάλι σου”…