Ετοιμάσου να φορέσεις τα πιο “έξυπνα ρούχα”

“Έξυπνα” κινητά, “έξυπνες” συσκευές και τώρα… “έξυπνα” ρούχα.

Δεν θα αργήσει η μέρα που τα ρούχα που θα φοράμε θα έχουν ευφυΐα. Θα μπορούν να καταγράφουν τις κινήσεις του σώματός μας, όπως αποκάλυψε έρευνα επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια του Μπρίστολ και του Μπαθ, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο «Designing Interactive Systems» στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, αβλαβείς χαμηλές τάσεις πέρασαν μέσα από αγώγιμες κλωστές που ράφτηκαν στις ραφές ενδυμάτων για να δημιουργηθούν ηλεκτρικά κυκλώματα. Η αντίστασή τους άλλαζε ανάλογα με την κίνηση του σώματος. Εφαρμογές κινητών τηλεφώνων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα κίνησης προκειμένου να αντιστοιχίσουν την κίνηση του σώματος με συγκεκριμένες στάσεις και χειρονομίες.

Ψηφιακά ρούχα

Βρισκόμαστε κοντά στην κατασκευή ψηφιακών ενδυμάτων τα οποία ανιχνεύουν και καταγράφουν τις κινήσεις μας και μάλιστα παρέχουν σημαντικά μεγαλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με smartphones και smart watches. H έρευνα θέτει τις βάσεις για να δημιουργηθούν ρούχα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της άσκησης, αλλά ακόμα και της φυσιοθεραπείας και της αποκατάστασης.



Ήξερες ότι…
Η Beatrice Sangster-Bullers, απόφοιτος του Central Saint Martins, μιας από τις πιο διάσημες σχολές μόδας στον κόσμο, έχει καταφέρει να ενσωματώσει τεχνητή νοημοσύνη σε ρούχα τα οποία δείχνουν τα συναισθήματα του ανθρώπου που τα φορά. Συνδυάζοντας την τεχνολογία AI με έξυπνα υλικά έχει δημιουργήσει ρούχα που διαθέτουν «συναισθηματική νοημοσύνη».