Εσύ ξέρεις γιατί τα περισσότερα κοχύλια που βρίσκουμε στην παραλία, έχουν τρύπα;

Καλημέρα SayYesser!!!

Με διάθεση κάτι μεταξύ Κουστώ και National Geographic ξύπνησα σήμερα και με αφορμή ερώτηση της κόρης μου χθες το απόγευμα σχετικά με τις τρύπες στα κοχύλια, άρχισα πρωί πρωί έρευνες για να ανακαλύψω το μυστήριο της τρύπας των κοχυλιών. Η αλήθεια είναι πως εδώ και περίπου 43 καλοκαίρια τα βλέπω τα έρημα τα κοχυλάκια με την τρυπούλα στη μέση αλλά ποτέ δεν αναρωτήθηκα γιατί συμβαίνει αυτή η παρέμβαση στο κέλυφός τους. Και αφού λοιπόν δεν γνώριζα, έψαξα και βρήκα τις πιθανότερες αιτίες που τους συμβαίνει αυτό…

1. Θαλάσσιοι Θηρευτές
Πολλοί θαλάσσιοι θηρευτές, όπως ορισμένα είδη σαλιγκαριών και αστεριών της θάλασσας, τρέφονται με μαλάκια που ζουν μέσα στα κοχύλια. Αυτοί οι θηρευτές χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να ανοίξουν τρύπες στα κοχύλια και να φτάσουν στον μαλακό ιστό μέσα τους. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι τα σαλιγκάρια ή αλλιώς Νασαρίες. Ορισμένα σαλιγκάρια έχουν ένα όργανο που ονομάζεται ραδούλα, το οποίο και χρησιμοποιούν για να τρυπούν τα κοχύλια. Αυτά τα σαλιγκάρια εκκρίνουν επίσης ένζυμα που διαλύουν το ασβέστιο του κοχυλιού, διευκολύνοντας την τρύπα. Επίσης τα κοχυλάκια κινδυνεύουν και από τους Αστερίες της Θάλασσας, καθώς πιάνουν τα κοχύλια με τις βεντούζες τους και ασκούν πίεση για να τα ανοίξουν. Κάποιες φορές, αυτό μπορεί να προκαλέσει μικρές ρωγμές ή τρύπες.

2. Φυσική Διάβρωση
Η φυσική διάβρωση μπορεί επίσης να δημιουργήσει τρύπες στα κοχύλια. Η συνεχής τριβή των κοχυλιών με την άμμο και τα βράχια λόγω των κυμάτων μπορεί να φθείρει το ασβέστιο των κοχυλιών, δημιουργώντας τρύπες. Τα θαλάσσια ρεύματα και τα κύματα μετακινούν συνεχώς τα κοχύλια, προκαλώντας τριβή με την άμμο και άλλα κοχύλια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία τρυπών.

3. Ανθρώπινο Χέρι
Η δραστηριότητα των ανθρώπων μπορεί επίσης να επηρεάσει τα κοχύλια. Κάποιοι συλλέκτες κοχυλιών ή καλλιτέχνες τρυπάνε τα κοχύλια για να φτιάξουν κοσμήματα ή διακοσμητικά αντικείμενα όμως αν κάτι δεν τους αρέσει είναι πολύ πιθανό τα κοχύλια αυτά να καταλήξουν ξανά στην παραλία.

4. Φυσικές Ατέλειες
Κάποιες τρύπες μπορεί να είναι απλώς φυσικές ατέλειες που εμφανίστηκαν καθώς το κοχύλι μεγάλωνε. Τα κοχύλια δεν είναι πάντα τέλεια, και μικρές ατέλειες μπορεί να εξελιχθούν σε μεγαλύτερες τρύπες με την πάροδο του χρόνου.

Tip of the Day:Οι τρύπες στα κοχύλια είναι αποτέλεσμα φυσικών διαδικασιών, δράσης θαλάσσιων θηρευτών, φυσικής διάβρωσης και ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτές οι τρύπες προσδίδουν μοναδικότητα σε κάθε κοχύλι και αποτελούν μια υπενθύμιση της αλληλεπίδρασης μεταξύ του φυσικού κόσμου και των ζωντανών οργανισμών που τον κατοικούν. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεις ένα κοχύλι με μια τρύπα, θα γνωρίζεις ότι αυτό είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της θάλασσας και της ζωής που φιλοξενεί…