Μάθε να μιλάς για να μάθουν να σε ακούν!

Καλημέρα SayYesser!!!

Είναι πραγματικά παράδοξο: ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο φωνές, αλλά πόσες από αυτές πραγματικά ακούγονται; Η τέχνη του να μιλάς με τρόπο που τραβά την προσοχή, κερδίζει την εκτίμηση των άλλων και δεν είναι απλώς μια δεξιότητα, αλλά ένας τρόπος ζωής. Ας εξερευνήσουμε μερικά μυστικά για το πώς μπορούμε να μιλάμε έτσι ώστε οι άλλοι να μας ακούν, να μας καταλαβαίνουν αλλά και να μας θυμούνται.

1.Από καρδιάς
Ο λόγος που βγαίνει από την καρδιά αγγίζει και τις καρδιές των άλλων. Όταν μιλάς με πάθος και ειλικρίνεια, οι άνθρωποι το αισθάνονται. Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος ομιλητής ή να έχεις πλούσιο λεξιλόγιο. Αυτό που χρειάζεται είναι να είσαι αυθεντικός.

2.Όλα είναι θέμα ισορροπίας
Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι σαν το καλό φαγητό: χρειάζεται τη σωστή δόση υλικών. Πολύ αλάτι, και κανείς δεν θα το φάει. Πολύ λίγη γεύση, και κανείς δεν θα το θυμάται. Μάθε να βρίσκεις τη σωστή ισορροπία μεταξύ των λέξεων και της σιωπής, του χιούμορ και της σοβαρότητας, της απλότητας και της πολυπλοκότητας.

3. Άκου για να μάθεις
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνεις καλός ομιλητής είναι να γίνεις καλός ακροατής. Οι άνθρωποι αγαπούν να μιλούν για τον εαυτό τους και τα ενδιαφέροντά τους. Όταν δείχνεις πραγματικό ενδιαφέρον για αυτά που λένε, κερδίζεις την εμπιστοσύνη τους και αυτοί με τη σειρά τους θα δείξουν ενδιαφέρον για αυτά που λες. Όπως έλεγε και ο Stephen Covey, “Πρώτα επιδιώκουμε να καταλάβουμε, μετά να γίνουμε κατανοητοί”.

4. Σε όλους αρέσουν οι ιστορίες
Οι ιστορίες έχουν τη δύναμη να συνδέουν, να ενώνουν και να εκπαιδεύουν. Μια καλή ιστορία μπορεί να κερδίσει την προσοχή των ακροατών σου και να κάνει το μήνυμά σου αξέχαστο. Όπως είπε και ο Rudyard Kipling, “Αν η ιστορία σου είναι καλή, ο ακροατής σου θα την επαναλάβει. Αν είναι πολύ καλή, θα την κάνει δική του”.

5. Μην Φοβάσαι τη σιωπή
Η σιωπή δεν είναι εχθρός σου. Μερικές φορές, μια παύση μπορεί να είναι πιο δυνατή από χίλιες λέξεις. Δίνει χρόνο στους ακροατές να απορροφήσουν αυτό που είπες και να το σκεφτούν. Η σιωπή μπορεί να προσθέσει βάθος και έμφαση στο μήνυμά σου.

6. Χιούμορ: Το Αλατοπίπερο της Συζήτησης
Το χιούμορ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κρατήσεις το ενδιαφέρον του ακροατή και να κάνεις τη συζήτηση πιο ευχάριστη. Χρησιμοποίησέ το με φειδώ και σεβασμό. Ένα καλό αστείο μπορεί να χαλαρώσει την ατμόσφαιρα και να κάνει το μήνυμά σου πιο προσιτό.

7. Μίλα με Σκοπό
Κάθε λέξη που λες πρέπει να έχει έναν σκοπό. Μην γεμίζεις τον λόγο σου με ανούσιες φράσεις και περιττές λεπτομέρειες. Σκέψου τι θέλεις να πετύχεις με αυτό που λες και προσαρμόσου ανάλογα. Όπως έλεγε και ο Mark Twain, “Αν είχα περισσότερο χρόνο, θα έγραφα μια μικρότερη επιστολή”.

8. Να Είσαι Παρών
Η παρουσία σου είναι εξίσου σημαντική με τα λόγια σου. Κοίταξε τον ακροατή στα μάτια, δείξε ενδιαφέρον και μην αποσπάσαι. Η γλώσσα του σώματος και η εκφραστικότητα του προσώπου σου παίζουν μεγάλο ρόλο στο πώς θα λάβουν οι άλλοι το μήνυμά σου.

Tip of the Day: Το να μάθεις να μιλάς έτσι ώστε να σε ακούν είναι μια τέχνη που απαιτεί εξάσκηση, υπομονή και αυθεντικότητα. Μίλα από την καρδιά, βρες τη σωστή ισορροπία, άκου προσεκτικά, χρησιμοποίησε ιστορίες, εκτίμησε την παύση, πρόσθεσε χιούμορ, μίλα με σκοπό και να είσαι παρών. Έτσι, όχι μόνο θα μάθουν να σε ακούν, αλλά και θα θέλουν να σε ακούν.