Περάσαμε τα μέσα Ιουλίου και οι ζέστες φυσικά καλά κρατούν. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες δυσχεραίνουν την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, σήμερα όμως θα εστιάσουμε σε κάτι άλλο: στη διάρκεια της μέρας, που αυξάνεται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.
Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η κλιματική κρίση κάνει τη διάρκεια της κάθε ημέρας μεγαλύτερη επειδή το λιώσιμο των πολικών πάγων αναδιαμορφώνει τον πλανήτη! Μιλάμε για μια αλλαγή στη διάρκεια που είναι στην κλίμακα των χιλιοστών του δευτερολέπτου. Ωστόσο, αυτή η τόσο μικρή, ανεπαίσθητη για εμάς αλλαγή μπορεί να διαταράξει την πλοήγηση με GPS, τη λειτουργία του διαδικτύου και τις ηλεκτρονικές μας συναλλαγές.
Ας δούμε αναλυτικά πώς συνδέεται η επιμήκυνση της μέρας με την κλιματική κρίση
Το λιώσιμο στρωμάτων πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, εξαιτίας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης για την οποία ευθύνεται ο άνθρωπος, έχει προκαλέσει την αναδιανομή του νερού το οποίο είναι αποθηκευμένο σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη στους ωκεανούς. Με απλά λόγια, λοιπόν, το νερό στις θάλασσες είναι περισσότερο όσο πιο κοντά στον ισημερινό βρισκόμαστε. Γι’ αυτόν τον λόγο η Γη φαίνεται… πιο ”πλάγια” επιβραδύνοντας την περιστροφή του πλανήτη και κάνοντας μεγαλύτερη τη μέρα.
Ήξερες ότι…
Το πιο ξηρό σημείο στη Γη βρίσκεται σε μια έκταση περίπου 4850 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανταρκτική που έχει ονομαστεί Ξηρές Κοιλάδες (Dry Valleys). Λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν, απομακρύνεται η υγρασία. Στην περιοχή εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια δεν παρατηρούνται βροχοπτώσεις και έτσι υπάρχει μηδενική αύξηση της ποσότητας του νερού…