7 τροφές, ποτά ή φάρμακα που πρέπει να αποφεύγονται με τη σύγχρονη λήψη αντικαταθλιπτικών

Το αλκοόλ, τα φάρμακα για τον βήχα, ακόμα και μερικά τυριά μπορεί να είναι επικίνδυνα για κατανάλωση εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά.

Η κατανάλωση ορισμένων αντικαταθλιπτικών δεν πρέπει να συνδυάζεται με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν τυραμίνη, όπως αλλαντικά, παλαιωμένα τυριά και ορισμένα είδη αλκοόλ.
Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Αλλά για να λειτουργήσουν αυτά τα φάρμακα όπως προβλέπεται, είναι σημαντικό να τα παίρνετε σύμφωνα με τις οδηγίες. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή οποιωνδήποτε ουσιών – όπως τρόφιμα, ποτά, βότανα ή άλλα φάρμακα – που θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με το αντικαταθλιπτικό σας.
Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία αντικαταθλιπτικών και το καθένα μπορεί να αλληλεπιδράσει διαφορετικά με άλλες ουσίες.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο θεράπων γιατρός για οποιαδήποτε άλλα φάρμακα ή ουσίες που λαμβάνονται, γιατί διαφορετικά, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Μερικές φορές, ακόμη και τα κοινά φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη μπορεί να είναι προβληματικά εάν λαμβάνονται συγχρόνως με αντικαταθλιπτικά.

Ακολουθούν επτά κοινές ουσίες που μπορεί να χρειαστεί να αποφευχθούν όταν λαμβάνονται αντικαταθλιπτικά. Το υπερικό είναι ένα φυτό που πωλείται συχνά με τη μορφή συμπληρωμάτων. Έχει προωθηθεί ως φυσική θεραπεία για διάφορες παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

1) Το John’s Wort δρα παρόμοια με πολλά αντικαταθλιπτικά, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο συνδυασμός του υπερικού με ορισμένα αντικαταθλιπτικά που επηρεάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης του σώματος – όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) και οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (SNRIs) – μπορεί να οδηγήσει σε μια σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο σεροτονίνης. Δόκτωρ Pagnani. Οι SSRI περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η σερτραλίνη (Zoloft) και η φλουοξετίνη (Prozac) και οι SNRI περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η δεσβενλαφαξίνη (Pristiq) και η ντουλοξετίνη (Cymbalta).

Το σύνδρομο σεροτονίνης είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που προκαλείται από υπερβολική ποσότητα σεροτονίνης στο σώμα. Μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ρίγος, διάρροια, άκαμπτους μύες, πυρετό, επιληπτικές κρίσεις και ακόμη και θάνατο εάν
αφεθεί χωρίς θεραπεία.

«Συμβαίνει συχνότερα σε ασθενείς που λαμβάνουν πολλά σεροτονινεργικά φάρμακα [φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα] συν ψυχαγωγικά
φάρμακα όπως η κοκαΐνη, το έκσταση ή πολλά άλλα φάρμακα που ο ασθενής ή σε ορισμένες περιπτώσεις οι πάροχοι τους δεν αντιλαμβάνονται είναι σεροτονινεργικοί».

2) Αλκοόλ
Μια από τις πιο κοινές ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι όταν συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά είναι αν μπορούν ακόμα να πίνουν από καιρό σε καιρό.

Αν και κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι το αλκοόλ βελτιώνει τη διάθεσή τους βραχυπρόθεσμα, είναι στην πραγματικότητα καταθλιπτικό, λέει ο Δρ Γκαρσία.
Μπορεί να κάνει ορισμένα αντικαταθλιπτικά λιγότερο αποτελεσματικά και θα μπορούσε να επιδεινώσει ορισμένες παρενέργειες. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά — όπως οι SSRI ή η μιρταζαπίνη (Remeron) — μπορεί να έχουν καταπραϋντική δράση, ειδικά όταν αρχίσετε
να τα παίρνετε για πρώτη φορά. Η κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτή την παρενέργεια.

Το αν πρέπει να περιορίσετε το αλκοόλ ή να απέχετε εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον τύπο του αντικαταθλιπτικού που παίρνετε. Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί SSRI, η περιστασιακή χρήση αλκοόλ μπορεί να μην είναι επιβλαβής, λέει ο Garcia.

Αλλά εάν παίρνετε ένα αντικαταθλιπτικό που ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ), η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνη, λέει ο Garcia. Οι ΜΑΟΙ περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η ισοκαρβοξαζίδη (Marplan) και η φαινελζίνη (Nardil).

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ