Εργασία και φιλία, πάνε μαζί;

Καλημέρα SayYesser!!!

Στην επαγγελματική μας ζωή, συχνά συναντάμε ανθρώπους με τους οποίους αναπτύσσουμε σχέσεις συνεργασίας και αλληλεξάρτησης. Είναι εύκολο να θεωρήσουμε ότι οι συνάδελφοί μας είναι φίλοι, καθώς περνάμε πολλές ώρες μαζί τους, αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις και μοιραζόμαστε επαγγελματικές και προσωπικές στιγμές. Ωστόσο, η γραμμή που διαχωρίζει την επαγγελματική από την προσωπική ζωή είναι λεπτή, και είναι σημαντικό να τη σεβόμαστε.
Οι συνεργάτες στη δουλειά μπορεί να είναι εξαιρετικοί άνθρωποι, με τους οποίους αναπτύσσουμε σεβασμό και κατανόηση, αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι φίλοι μας.
Η φιλία προϋποθέτει αμοιβαία εμπιστοσύνη, υποστήριξη και κοινές αξίες, που δεν είναι πάντα εφικτό να αναπτυχθούν στο εργασιακό περιβάλλον. Αντίθετα, η σχέση με τους συναδέλφους πρέπει να βασίζεται στον επαγγελματισμό, την αλληλοεκτίμηση και τη συνεργασία για την επίτευξη κοινών στόχων.
Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά είναι ένας χώρος όπου πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί, να συνεργαζόμαστε καλά και να επικεντρωνόμαστε στο να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Όταν η εργάσιμη ημέρα τελειώσει, είναι σημαντικό να αποσυνδεθούμε και να επιστρέψουμε στην αληθινή μας ζωή, αυτή που περιλαμβάνει την οικογένεια, τους πραγματικούς μας φίλους και τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα.
Το να κρατάμε τις σχέσεις στη δουλειά σε επαγγελματικό επίπεδο μας προστατεύει από απογοητεύσεις και παρεξηγήσεις, διατηρώντας παράλληλα τη συγκέντρωσή μας στους στόχους μας.

Και σε ποιον δεν έχει τύχει τοξικός συνάδελφος; Δυστυχώς είναι παντού και μπορεί να αργήσεις αλλά θα τον καταλάβεις… αφού: είναι εκείνος που πάντα βρίσκει κάτι αρνητικό να πει, δημιουργεί εντάσεις και προσπαθεί να υποσκάψει την προσπάθειά σου. Η καθημερινή συνεργασία μαζί του μπορεί να γίνει εξαντλητική, επηρεάζοντας την ψυχολογία και την απόδοσή σου. Ωστόσο, η αντιμετώπιση τέτοιων ατόμων απαιτεί ψυχραιμία και επαγγελματισμό. Σημαντικό είναι να θέτουμε όρια, να παραμένουμε συγκεντρωμένοι στους στόχους μας και να μη χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας. Η θετική στάση και η προσήλωση στη δουλειά μας είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στην τοξικότητα.

Tip of the Day: Αν δεν νιώθουμε καλά να έχουμε πολλά πολλά με τους συναδέλφους μας, δεν πειράζει καθώς είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το εργασιακό περιβάλλον είναι ένα μέρος όπου εργαζόμαστε για να κερδίσουμε το προς το ζην, όχι απαραίτητα να χτίσουμε φιλίες.
Η αληθινή ζωή μας περιμένει μετά τη δουλειά, με τις πραγματικές μας σχέσεις και τα πράγματα που μας γεμίζουν πραγματικά για αυτό και σήμερα έχω να σου δώσω 2 tips!1) Να θυμάσαι ότι η δουλειά είναι ο χώρος της συνεργασίας, το σπίτι είναι ο χώρος της αληθινής ζωής και 2) Στη δουλειά χτίζουμε συνεργασίες, αλλά η πραγματική ζωή χτίζεται έξω από αυτή.Άντε και καλή μας σεζόν!