Οι Gen Zers, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1996 και 2012, παρατηρήθηκε σύμφωνα με έρευνα, ότι παίρνουν περισσότερες αναρρωτικές άδειες, αλλά και άδειες άνευ αποδοχών.
Σύμφωνα με την πλατφόρμα ανθρώπινων πόρων Dayforce, οι αναρρωτικές άδειες αυξήθηκαν κατά 55% το 2023 σε σύγκριση με το 2019 μεταξύ των εταιρειών, που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της στις ΗΠΑ. Η Gusto, μια άλλη πλατφόρμα ανθρώπινων πόρων, διαπίστωσε ότι το 30% των εργαζομένων σε επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών πήρε άδεια ασθενείας πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 42% από το 2019.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων, που ζητούν συχνότερα άδειες, φαίνεται ότι είναι οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών. Είναι διαπιστωμένο ότι οι εκπρόσωποι της Gen Z υποφέρουν από άγχος κι ένας από τους λόγους,που τους οδηγεί στο να λείπουν συχνά από τον εργασιακό τους χώρο, δεν είναι μόνο ότι αρρωσταίνουν, αλλά ότι γενικώς δεν νιώθουν καλά και χρειάζονται αποσυμπίεση. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η συγκεκριμένη γενιά είναι πιο ευαισθητοποιημένη σε θέματα ψυχικής υγείας, την οποία και επικαλείται, όταν διεκδικεί να μην πάει στο γραφείο.
Οι Gen Zers εμφανίζονται δε, σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόθυμοι να πάρουν ακόμα και παρατεταμένη άδεια άνευ αποδοχών, γεγονός που δείχνει πως βάζουν σε προτεραιότητα τον εαυτό τους και την υγεία τους και πως είναι αποφασισμένοι να θέσουν τα όριά τους.
Ειδικότερα, μετά από την πανδημία, οι Gen Zers ειδικότερα αισθάνονται πιο άνετα να παίρνουν περισσότερες άδειες συγκριτικά με τους μεγαλύτερης ηλικίας ομολόγους τους. Αυτό οφείλεται καταρχάς στο ότι οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει πλέον από πολύ νεαρή ηλικία την αξία της υγείας, πράγμα που δεν ίσχυε παλιότερα. Έτσι, προτιμούν να μείνουν σπίτι πάρα να κινδυνεύσουν, ή ακόμα να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των γύρω τους.
Επίσης, φαίνεται πως η νεότερη γενιά δεν εκτιμάει τις θυσίες, σε αντίθεση, ας πούμε με τους baby boomers που έχουν γεννηθεί μεταξύ του 1946 και του 1964, καθώς έχει αντιληφθεί ότι δεν αποδίδουν, ούτε συμβάλλουν ιδιαιτέρως στην επαγγελματική τους ανέλιξη.
Υπάρχει επίσης μια μεταβαλλόμενη αλλαγή στη σχέση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Νιώθοντας ότι αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες τους ως ένας ακόμα αριθμός και πως μπορεί ανά πασά στιγμή να απολυθούν, καθώς δεν προστατεύονται επαρκώς από κάποιο νομοθετικό πλαίσιο, οι νέοι δεν ιεραρχούν την εργασία ως πρώτη προτεραιότητα και δεν θέλουν να εξαντλούνται χωρίς λόγο.
Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως οι Gen Z εργαζόμενοι προτιμούν να μην δουλεύουν από το σπίτι, αλλά να πηγαίνουν στον εργασιακό τους χώρο, επειδή τους αρέσει να κοινωνικοποιούνται και να αποκτούν προσωπικές επαφές με τους συναδέλφους τους. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν remotely δηλώνουν άρρωστοι με την ίδια ή και μεγαλύτερη συχνότητα.
Σε κάθε περίπτωση, η Gen Z με τη στάση της, λένε οι ειδικοί, μπορεί να διδάξει πολλά στις εταιρείες και στους εργοδότες, γιατί όντως οι άνθρωποι που εργάζονται ενώ είναι άρρωστοι, ή κουρασμένοι για οποιονδήποτε λόγο, δεν αποδίδουν τα μέγιστα. Επιπλέον, το να μην ξεκουράζονται, όταν το έχουν ανάγκη σε βάθος χρόνου θα επηρεάσει την απόδοσή τους και κατά συνέπεια και την επιχείρηση για την οποία εργάζονται. Αυτό λοιπόν αποδεικνύει πως χρειάζεται μια δραστική αλλαγή στην εργασιακή κουλτούρα άμεσα.