Γιατί μειώνεται το IQ μας;

Ας μιλήσουμε για το “Φαινόμενο Flynn”. Το IQ test γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιείται για να μετρήσει τη νοημοσύνη μας. Τους τελευταίους δύο αιώνες παρατηρείται μεγάλη συσσώρευση γνώσης αλλά και εξέλιξη του τρόπου που την εφαρμόζουμε στη ζωή μας…

Ο μέσος όρος ευφυΐας στα IQ test είναι το 100, με τυπική απόκλιση 20 μονάδες. Ο James Flynn, Νεοζηλανδός ακαδημαϊκός, τη δεκαετία του ’80 δημοσίευσε έρευνες όπου φαίνεται πως η εκάστοτε νέα γενιά πήγαινε καλύτερα στα test IQ, συγκριτικά με ανθρώπους της προηγούμενης γενιάς. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε αύξηση 3 μονάδων περίπου ανά δεκαετία.

Ο Flynn, λοιπόν, βρήκε πως άνθρωποι που εντάσσονταν βαθμολογικά στον μέσο όρο 30 χρόνια πριν, όταν εξετάζονταν με τα νέα τεστ, είχαν αποτελέσματα πολύ χαμηλότερα, μέχρι και 20 μονάδες διαφορά. Και από την άλλη, άνθρωποι της επόμενης γενιάς, που βρίσκονταν στο 100 των τεστ της γενιάς τους, στα τεστ της προηγούμενης γενιάς είχαν υψηλότερη απόδοση.

Καλά ως εδώ… Τώρα όμως θα δούμε μια νέα μελέτη η οποία αναφέρεται στην αντίστροφη επίδραση Flynn! Ειδικότερα, η μελέτη από το Northwestern University διαπιστώνει ότι μεταξύ 2006 και 2018 στις ΗΠΑ παρατηρείται αντίστροφη επίδραση Flynn σε όλες τις κατηγορίες πλην μίας.

Οι βαθμολογίες που αφορούν στη λογική και το λεξιλόγιο, την οπτική επίλυση προβλημάτων και τις σειρές γραμμάτων και αριθμών μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Επιπρόσθετα, μειώθηκαν και οι βαθμολογίες που προέρχονται από πολλαπλές πληροφορίες. Στον αντίποδα, οι βαθμολογίες της τρισδιάστατης περιστροφής σημείωσαν αύξηση κατά την περίοδο 2011 και 2018. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι διαφορές που παρατηρήθηκαν δεν συνδέονταν με την ηλικία, την εκπαίδευση ή το φύλο.

Άρα… είμαστε λιγότερο έξυπνοι;

«Οι βαθμολογίες θα μπορούσαν να αλλάζουν και να μειώνονται κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων τεστ», επισημαίνει ο Dworak, επίκουρος καθηγητής ιατρικών κοινωνικών επιστημών στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Η συγκεκριμένη μελέτη βασίστηκε στο Synthetic Aperture Personality Assessment Project, ένα δωρεάν διαδικτυακό τεστ προσωπικότητας που στηρίζεται σε έρευνες, εστιάζοντας σε 27 χαρακτηριστικά ιδιοσυγκρασίας πέρα από τις βαθμολογίες ικανότητας.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 394.378 Αμερικανικοί και μελετήθηκαν για 13 χρόνια. Ακόμη, μια μικρότερη ομάδα μελετήθηκε μεταξύ 2011 και 2018. Επιχειρήθηκε να διερευνηθούν οι αιτίες που εξηγούν τις αλλαγές και την έκπτωση στη γνωστική ικανότητα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται αν παίζει ρόλο η διατροφή ή η γενικότερη υγεία των συμμετεχόντων.

Ο παράγοντας “κοινωνικές αλλαγές”

Είναι πιθανό οι κοινωνικές αλλαγές να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο IQ μας. Ας αναλογιστούμε την καθημερινότητά μας. Είναι γεγονός ότι πλέον οι οθόνες την κατακλύζουν! Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν εισχωρήσει πια στη ζωή μας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής.

Ας αναρωτηθούμε: Μήπως έχουμε στερήσει από τον εαυτό μας τη δημιουργικότητα; Μήπως αυτοπεριοριζόμαστε ασυνείδητα; Τι γίνεται με τη γνωστική μας εγρήγορση; Και κάτι ακόμα: Παρατηρήστε ότι “φροντίζουμε” να μην αφήνουμε χώρο στο νέο! Σε καινούργιες συνήθειες, ασχολίες, χόμπι… Μήπως ήρθε η ώρα να (το) αλλάξουμε;