Γιατί πρέπει να επισκεπτόμαστε γυναικολόγο – ογκολόγο, ακόμα κι αν δεν νοσούμε

Παγκόσμια Ημέρα Γυναικείας Ογκολογίας η σημερινή, μας δίνει την αφορμή να ενημερωθούμε για ζωτικά ζητήματα σχετικά με την υγεία μας. Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως η Γυναικεία Ογκολογία είναι μια εξειδίκευση της Μαιευτικής – Γυναικολογίας και επικεντρώνεται στην αποτελεσματική πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου. Αυτό σημαίνει πως μια επίσκεψη σε έναν ειδικό γυναικολόγο- ογκολόγο κρίνεται απαραίτητη, ακόμα κι όταν δεν αντιμετωπίζουμε ανάλογα θέματα.

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Μοριακής Ιατρικής και σπανιότερα τις προληπτικές επεμβάσεις, τα αποτελέσματα όσον αφορά στην πρόληψη είναι σαφώς καλύτερα. Άλλωστε, είναι σίγουρο πλέον πως το «PAP test – γυναικολογικό υπερηχογράφημα» δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας ανεξαρτήτως ηλικίας.

Είναι γεγονός πως σήμερα κάθε υγιής γυναίκα πρέπει να θέτει την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου ως απόλυτη προτεραιότητά της. Ιδίως όσες πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση ή βρίσκονται ήδη σε αυτή. Πρόκειται συνήθως για γυναίκες άνω των 45 ετών, δηλαδή για ηλικίες κατά τις οποίες αυξάνουν τα ποσοστά εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου.

Φυσικά, αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, έχετε δηλαδή οικογενειακό ιστορικό γυναικολογικoύ καρκίνου, σύνδρομο Lynch ή είστε φορείς μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια (π.χ. BRCA1 & BRCA2), είναι σημαντικό να μην παραβλέπετε την ετήσια επίσκεψή σας σε αρμόδιο γιατρό.

Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες με προκαρκινικές βλάβες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν, για παράδειγμα, γυναίκες που εμφανίζουν αλλοιώσεις στον τράχηλο από τους ογκογόνους τύπους του ιού HPV. Η περιοδική παρακολούθηση και, αν απαιτηθεί, η αντιμετώπισή τους με επεμβάσεις είναι μείζονος σημασίας ώστε για να αποτραπεί οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη.

Επίσης, γυναικολόγο – ογκολόγο χρειάζονται οι γυναίκες που έχουν περάσει καρκίνο μαστού, καθώς αντιμετωπίζουν κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου σε άλλα σημεία.