H κατάθλιψη μπορεί να προβλεφθεί πολλά χρόνια πριν εμφανιστεί!

Σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη, ένα τμήμα του εγκεφάλου τους είναι περίπου διπλάσιο σε σύγκριση με άτομα που δεν πάσχουν, όπως ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές. Αυτό σημαίνει ότι σημάδια της κατάστασης της ψυχικής υγείας μας θα μπορούσαν να εντοπιστούν από πολύ μικρή ηλικία, δηλαδή πολύ πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μελλοντικών θεραπειών που θα αντιμετωπίζουν τις επιβλαβείς δομικές διαφορές στον εγκέφαλο.

Αφού εξετάστηκαν σαρώσεις εγκεφάλου για 141 ενήλικες με κατάθλιψη, έγινε σύγκριση με εκείνες ατόμων που δεν είχαν. Βρέθηκε ότι ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου ήταν μεγαλύτερα στα άτομα με κατάθλιψη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν εάν αυτή η διαφορά στη δομή του εγκεφάλου θα μπορούσε να υπάρξει και μεταξύ παιδιών πριν εμφανίσουν κατάθλιψη κατά την εφηβεία τους. Οι επιστήμονες εξέτασαν σαρώσεις 57 παιδιών που είχαν ληφθεί όταν εκείνα ήταν σε ηλικίες μεταξύ 10 και 12 ετών, τα οποία αργότερα είχαν παρουσιάσει κατάθλιψη, όταν ήταν 13 και 14 ετών. Συνέκριναν αυτές τις σαρώσεις με ίσο αριθμό παιδιών από την ίδια μελέτη τα οποία δεν παρουσίασαν κατάθλιψη. Φάνηκε ότι το εγκεφαλικό δίκτυο που εντόπισαν μεγαλύτερο στους ενήλικες, ήταν περίπου κατά ένα τρίτο μεγαλύτερο και στα παιδιά με κατάθλιψη.

Ήξερες ότι…

– Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από περίπου 86 δισεκατομμύρια νευρώνες και χρησιμοποιεί το 20% του οξυγόνου του σώματός μας.

– Ο εγκέφαλός μας προτιμά εικόνες παρά κείμενο! Σύμφωνα με μελέτες θυμόμαστε 65% περισσότερες πληροφορίες όταν χρησιμοποιούμε εικόνες.

– Τον πρώτο χρόνο της ζωής μας ο εγκέφαλός μας τριπλασιάζει το μέγεθός του.

– Είναι μύθος ότι το μέγεθος του εγκεφάλου σχετίζεται με υψηλότερη νοημοσύνη.