Ποιες είναι οι δύο ηλικίες «ορόσημα» στη ζωή μας: Πότε τελικά πραγματικά μεγαλώνουμε

Μια νέα επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Aging», ανατρέπει τα δεδομένα σχετικά με τη γήρανση. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στη Σιγκαπούρη παρακολούθησαν 108 συμμετέχοντες επί σειρά ετών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η γήρανση δεν είναι μια αργή και σταθερή διαδικασία, όπως θεωρούσαμε μέχρι σήμερα, αλλά σχετίζεται με δύο ηλικίες «ορόσημα».

Οι επιστήμονες λοιπόν διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι γερνούν πρώτα στην ηλικία των 44 ετών και στη συνέχεια ξανά στα 60. Ο Xiaotao Shen, επίκουρος καθηγητής στην ιατρική του μικροβιώματος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο CNN ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι «δεν γερνάμε σταδιακά».

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι η ικανότητα μεταβολισμού της καφεΐνης και του αλκοόλ μειώνεται αισθητά για πρώτη φορά γύρω στην ηλικία των 40 ετών και για άλλη μια φορά γύρω στα 60.

Επιπλέον μετά τα 40, οι άνθρωποι συχνά παθαίνουν μυϊκούς τραυματισμούς και βλέπουν τη συσσώρευση λίπους, που σχετίζεται με τον μεταβολισμό των λιπιδίων, να πλήττεται σημαντικά, ενώ η σαρκοπενία (απώλεια μυών) είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ανθρώπους στη δεκαετία των 60.

Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν πως και δύο ηλικιακές ομάδες παρουσίασαν αλλαγές στις πρωτεΐνες που συγκρατούν τους ιστούς, γεγονός που πιθανότατα συμβάλλει στην εξήγηση των δερματικών, μυϊκών και καρδιαγγειακών αλλαγών. Αυτό σημαίνει πως μετά την ηλικία των 60 ετών, οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στις ασθένειες, και δη σε καρδιαγγειακές διαταραχές, νεφρικά προβλήματα και διαβήτη τύπου 2.

Τέλος, παρατηρήθηκε ότι η εμμηνόπαυση δεν επιταχύνει τις διαδικασίες γήρανσης, όπως νομίζαμε. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση σε ξεχωριστά σύνολα δεδομένων ανδρών και γυναικών και διαπίστωσαν προς έκπληξή τους ότι τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια – γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα σημείο μετάβασης γύρω στα 55 θα μπορούσε να είναι κοινό και για τα δύο φύλα.

Μια προηγούμενη μελέτη από ερευνητές στη Γερμανία και τις ΗΠΑ είχε διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα άλλο «κύμα» γήρανσης γύρω στα 75, αλλά η τελευταία έρευνα δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα λόγω του περιορισμένου ηλικιακού εύρους της ομάδας που συμμετείχε στη μελέτη.

Η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώθηκε σε συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 25 και 75 ετών για σχεδόν δύο χρόνια, κατά μέσο όρο. Όλοι οι συμμετέχοντες ζούσαν στην Καλιφόρνια, ήταν υγιείς και προέρχονταν από διαφορετικά εθνικά υπόβαθρα. Δείγματα αίματος, κοπράνων, δέρματος και ρινικών και στοματικών επιχρισμάτων τους λαμβάνονταν κάθε τρεις έως έξι μήνες.

Τα αποτελέσματα αυτή της έρευνας είναι σημαντικά, καθώς η μελέτη των μοτίβων γήρανσης μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και την πρόληψη ασθενειών.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές συμβουλεύουν τους ανθρώπους στις δυο αυτές ηλικίες να αναπροσαρμόσουν τις συνήθειές τους. Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και υδατανθράκων κρίνεται αναγκαία, αφού περάσουμε αυτά τα δυο κομβικά σημεία, ενώ το να πίνουμε άφθονο νερό, που βοηθάει στη λειτουργία των νεφρών, και να ασκούμαστε λίγο περισσότερο θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην καθυστέρηση της γήρανσης, αλλά και στη βελτίωση της υγείας μας.