Δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες είναι η στεγαστική και η κλιματική κρίση. Όμως, μία νέα τάση που παρατηρείται σε πολλές χώρες του κόσμου ίσως να είναι η εναλλακτική λύση, που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Baby boomers ονομάζονται όσοι γεννήθηκαν από το 1946 έως το 1964 και ζουν με συγκάτοικους νεότερων γενεών. Ο αριθμός τους αγγίζει τα 76 εκατομμύρια και μπορεί ίσως να αποτελέσουν μέρος της λύσης για το στεγαστικό πρόβλημα.
Ο όρος «Boommates» βγαίνει από τις λέξεις «Boomer» και «mates» και αναφέρεται σε μια συνθήκη κοινής διαβίωσης, που ξεκίνησε από την Αμερική, όπου οι baby boomers και οι νεότερες γενιές συγκατοικούν.
Με τον πληθωρισμό να χτυπάει κόκκινο και το κόστος στέγασης να διογκώνεται διαρκώς πολλοί baby boomers στρέφονται σταδιακά προς τη συγκατοίκηση. Έτσι, οι συνταξιούχοι ιδιοκτήτες σπιτιών, συνήθως μεγάλων και ευρύχωρων, νοικιάζουν τα επιπλέον δωμάτιά τους σε νεότερους ανθρώπους (συχνά Millennials και GenZeners).
Μία πράσινη λύση
Η πυκνότερη διαβίωση είναι σχεδόν πάντα πιο πράσινη: λιγότερα σπίτια, λιγότερη ενέργεια και μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Η διαβίωση λοιπόν πολλών γενεών κάτω από μία στέγη, λένε οι ειδικοί, θα μείωνε σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Eπιπλέον, αυτό το νέο μοντέλο μειώνει την ανάγκη για νέες κατασκευές, που συχνά συνοδεύονται από υψηλό κόστος και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η κοινή συμβίωση των ηλικιωμένων με τους νέους φαίνεται πως έχει αμφίδρομο όφελος. Οι ηλικιωμένοι έχουν συντροφιά και οικονομική υποστήριξη, ενώ οι νεότεροι βρίσκουν στέγη σε πιο προσιτές τιμές και παράλληλα εξασφαλίζουν βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού. Σημαντική παράμετρος είναι ότι αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ των γενεών μπορεί επίσης να προσφέρει αμοιβαία οφέλη, όπως η πολιτιστική ανταλλαγή, οι κοινές δεξιότητες και η συναισθηματική υποστήριξη.
Προκλήσεις και προβληματισμοί
Παρόλο που το Boomates προσφέρει πολυάριθμα οφέλη, πρέπει να αντιμετωπιστούν αρκετές προκλήσεις για να γίνει μια αποτελεσματική λύση.
Καταρχάς, το να γίνει το σωστό «πάντρεμα» είναι μια ιδιαίτερη και πιθανόν δύσκολη διαδικασία. Τα διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, ο τρόπος ζωής, οι αξίες και οι ανάγκες και των δύο πλευρών πρέπει να ευθυγραμμιστούν για να δημιουργηθεί μια αρμονική κατάσταση διαβίωσης. Δεύτερον, οι συμφωνίες συγκατοίκησης μπορεί να περιπλέκονται από τους τοπικούς νόμους περί στέγασης.
Τέλος, η ασφάλεια και η ευημερία όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι ζωτικής σημασίας, γι’ αυτό πρέπει να γίνονται έλεγχοι του ιστορικού και σαφείς συμφωνίες, που θα εδραιώσουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συγκατοίκους.