Ναι, η Google είναι η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης. Γκουγλάρουμε καθημερινά οτιδήποτε! Όμως κάποιοι δεν “ψήνονται”! Πού χάνει το στοίχημα η… βασίλισσα;
Οι millennials έκαναν τη φράση «γκουγκλαρέ το» πιο δημοφιλή από όσο ίσως ούτε οι Λάρρυ Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν – οι ιδρυτές της Google LLC – δεν φαντάζονταν. Όμως, οι νεότερες γενιές φαίνεται πως δεν ακολουθούν το παράδειγμα των μεγαλύτερων.
Η Google κατάφερε μέσα σε δύο δεκαετίες να αλλάξει τον ψηφιακό κόσμο! Απειλείται να χάσει την κορυφή; Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 Αμερικανούς, από το Forbes Advisor και την Talker Research δείχνει πάντως πως κάτι αλλάζει…
Ποιοι λένε “όχι” στο γκουγκλάρισμα
Είναι πολλοί… Το 45% των χρηστών της γενιάς Z έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χρησιμοποιούν λειτουργίες αναζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντί της Google. Επίσης, το ίδιο ισχύει για το 35% των millennials, το 20% της γενιάς X και λιγότερο από 10% των Boomers.
Oκ, δεν γκουγκλάρουν, όμως τι κάνουν; «Ψάχνουν» λέει ο Mark Shmulik, αναλυτής της Bernstein Research. «Κατευθύνονται ολοένα και περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, την Amazon ή ακόμα και τα εργαλεία που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη όπως το ChatGPT για να βρουν αυτό που ψάχνουν»…
Προτιμούν το TikTok
Το TikTok μπορεί να μας βρει αυτό που ψάχνουμε! Για παράδειγμα, μια αναζήτηση για μια συνταγή μας προσφέρει άπειρα βίντεο για να επιλέξουμε.
Η νέα γενιά το έχει επιλέξει ήδη και βασίζεται σε αυτό -και όχι μόνο- TikTok ως πρωταρχική πηγή ενημέρωσης. Πολλές φορές, άλλωστε τις απαντήσεις που ψάχνουν τις δίνουν οι influencers.
Άλλαξαν τα πράγματα…
Τα social media λειτουργούν πια και ως πλατφόρμα παροχής πληροφοριών. Το 2016, το 40% περίπου της γενιάς Z δήλωνε ότι χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κύρια μέθοδο αναζήτησης. Ωστόσο, το 2023, ο αριθμός έφτασε στο 53%.
Τι κάνουμε τώρα;
Η Google δεν τα παρατάει φυσικά… και θα κάνει το επόμενο βήμα. Θα προσφέρει νέες εμπειρίες στους χρήστες. Μάλιστα, σύμφωνα με το Fortune, επένδυσε σε τεχνολογία, όπως τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας ή τη λειτουργία “Ask Photos” η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ρωτούν για πληροφορίες σε εικόνες που βλέπει ο χρήστης.
Ήξερες ότι…
Google ή Googol; Ο Larry Page και ο Sergey Brin ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησης που δημιούργησαν “Google”, παραφράζοντας τον μαθηματικό όρο “googol”.
Ένα googol αντιστοιχεί σε μία μονάδα, ακολουθούμενη από 100 μηδενικά. Ο όρος επινοήθηκε από τον εννιάχρονο Μίλτον Σιρόττα, ανιψιό του Αμερικανού μαθηματικού Έντουαρντ Κάσνερ το 1938 και εκφράζει τον αριθμό 10 εις την εκατοστή.
Οι ιδρυτές της Google υιοθέτησαν την παράφραση του μαθηματικού όρου googol, για να δείξουν την τεράστια ποσότητα πληροφοριών που διαχειρίζεται η πλατφόρμα τους.