Δευτέρα κάτι έχω… και όλο αναβάλλω τις δουλειές μου για… αργότερα. Συμβαίνει σε πολύ κόσμο και συμβαίνει συνέχεια! Τι κάνουμε γι’ αυτό; Για αρχή, ενημερωνόμαστε!
Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα η αναβλητικότητα μας βρίσκει πολύ συχνά τα μεσημέρια της Δευτέρας. Ειδικότερα, η αναβλητικότητα μας επισκέπτεται κυρίως στις 12:06 μ.μ. τη Δευτέρα. Μάλιστα το 71% των ενηλίκων στις ΗΠΑ παραδέχεται ότι αναβάλλει τα τακτικά του καθήκοντα. Στην έρευνα που διεξήγαγε η Talker Research έλαβαν μέρος 2.000 ενήλικες, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους, ασχολούνται με δραστηριότητες που τους προσφέρουν ευχαρίστηση. Τι κάνουν, δηλαδή; Οι μισοί από τους συμμετέχοντες είπαν ότι παρακολουθούν τηλεόραση και ταινίες και το 42% σκρολάρουν στα social media. Κάποιοι ξαπλώνουν απλώς στο κρεβάτι (39%) ή κοιμούνται (29%).
Ακόμη, πολλοί καταφεύγουν στο φαγητό, πηγαίνουν για ψώνια ή βόλτες, γυμνάζονται κ.α.
Τα social media μας… ξεμυαλίζουν
Τα social media μας επηρεάζουν πολύ, αφού ξοδεύουμε αρκετό χρόνο σε αυτά καθημερινά. Ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει σχεδόν δυόμισι ώρες τη μέρα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το 10% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ξοδεύει 5 έως 8 ώρες στα social media, και το 18% δεν προσπαθεί να περιορίσει αυτόν το χρόνο. Το 28% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι το κινητό αποτελεί τον βασικό λόγο που αναβάλλονται οι εργασίες.
Η αναβλητικότητα πάντως έχει συνέπειες… Μας προκαλεί συναισθηματικό βάρος, ενώ τρεις στους τέσσερις αισθάνονται ενοχές επειδή αναβάλλουν τις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, συνεχίζουν να είναι αναβλητικοί!
Και τι κάνουμε;
Αν θέλουμε, μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση αλλά θέλει τρόπο! Στην έρευνα, σε ποσοστό 30% οι ερωτηθέντες είπαν ότι ανταμείβουν τον εαυτό τους απολαμβάνοντας ένα σνακ μόλις ολοκληρώσουν μια εργασία. Το 70% ήταν πιο παραγωγικοί και ολοκλήρωναν περισσότερες εργασίες όταν εργάζονταν μόνοι τους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μισοί είναι πιο πιθανό να αναβάλουν οποιαδήποτε εργασία εάν πεινάνε. Άρα, φαίνεται πόσο σημαντική είναι η ισορροπημένη διατροφή στην αντιμετώπιση της αναβλητικότητας. Κάτι ενθαρρυντικό είναι πως σε ποσοστό 19% οι ερωτηθέντες διαπίστωσαν ότι οι εργασίες που συνήθως αναβάλλουν διαρκούν πολύ λιγότερο από όσο νόμιζαν.
Με λίγα λόγια…
Είναι καλό να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας και όχι να αυτοτιμωρούμαστε. Ένα σύντομο διάλειμμα είναι σημαντικό γιατί μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε. Διαφορετικά, ενδέχεται να μην είμαστε συγκεντρωμένοι άρα ούτε παραγωγικοί. Μια βόλτα, ένα σνακ που μας αρέσει πολύ ή ένα σκρολάρισμα, ναι, μπορεί να μας ωφελήσουν! Γιατί θα μας δώσουν ενέργεια και θα συμβάλλουν στο να ολοκληρώσουμε την εργασία μας και να μην την αφήσουμε… για αύριο. Θέλει όμως μέτρο!
Η “καλή” αναβλητικότητα
Στην Αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούσαν δύο λέξεις που αντιστοιχούσαν στο ρήμα αναβάλλω. Η μία ήταν «τεμπελιάζω» και η άλλη «περιμένω για τη σωστή στιγμή». Είναι αλήθεια ότι οι δημιουργικοί άνθρωποι πολλές φορές είναι αναβλητικοί. Όχι όμως επειδή… έτυχε! Αντίθετα, είναι στρατηγικά αναβλητικοί. Σκέφτονται πολύ και αφιερώνουν χρόνο για να επεξεργαστούν τις ιδέες τους! Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η ταχύτητα δεν συνεπάγεται πάντα πρωτιά!