Όσοι θεωρούν πως η ισότητα των φύλων έχει επιτευχθεί, τουλάχιστον στις χώρες του δυτικού κόσμου, ας αναθεωρήσουν… Ο δείκτης SDG Gender Index, που δημοσιεύτηκε από τον συνασπισμό ΜΚΟ Equal Measures 2030, διαπίστωσε ότι καμία χώρα δεν έχει επιτύχει, μέχρι στιγμής, την υπόσχεση για ισότητα των φύλων, που έχουν θέσει οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030 (SDGs). Εάν μάλιστα συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, η ισότητα δεν θα επιτευχθεί παρά τον 22ο αιώνα.
Αυτή τη στιγμή πάντως περισσότερες από 850 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε χώρες που χαρακτηρίζονται ως «πολύ φτωχές» όσον αφορά στην ισότητα και υποβάλλονται σε μια σειρά από πιθανούς περιορισμούς και κακοποποιήσεις, όπως αναγκαστικές εγκυμοσύνες, παιδικούς γάμους και μπλόκο από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μην ξεχνάμε πως το τελευταίο νομοσχέδιο των Ταλιμπάν απαγορεύει στις γυναίκες ακόμα να τραγουδούν δημόσια, ενώ το μαρτυρικό έθιμο της κλειτοριδεκτομής ισχύει ακόμα σε 25 χώρες.
Επίσης, ο δείκτης SDG, ο οποίος μετράει την ισότητα των φύλων σε 139 χώρες, έδωσε σε 45 χώρες τη χειρότερη βαθμολογία, ενώ μόνο μία χώρα βαθμολογήθηκε ως «πολύ καλή».
Τα αποτελέσματα της έκθεσης σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών δεν είναι ενθαρρυντικά, αφού μεταξύ 2019 και 2022, σχεδόν το 40% των χωρών – όπου ζουν περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια – παρέμειναν στάσιμες, ή σημείωσαν οπισθοδρόμηση όσον αφορά στην ισότητα των φύλων. Για παράδειγμα, ακόμα και χώρες της Δύσης, όπως η Πολωνία και οι ΗΠΑ, έχουν κάνει βήματα πίσω για τα δικαιώματα των αμβλώσεων. Στις ΗΠΑ, 14 πολιτείες έχουν θεσπίσει σχεδόν ολοκληρωτικές απαγορεύσεις των αμβλώσεων.
Αν συνυπολογίσουμε ότι ο Δείκτης Φύλου SDG προηγείται της ετήσιας έκθεσης στιγμιότυπων της UN Women, που θα δημοσιευθεί αργότερα αυτό τον μήνα, η οποία αναμένεται να καταγράψει άλλη μια χρονιά φτωχής προόδου, τότε μιλάμε για ένα μέλλον δυσοίωνο.
Η Heather Barr, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος δικαιωμάτων των γυναικών στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε πως η επιτάχυνση της προόδου απαιτεί περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας, μείωση των ένοπλων συγκρούσεων και συντονισμένες κινήσεις για την προστασία των γυναικών σε χώρες με αυταρχικές κυβερνήσεις.
Η θέση της Ελλάδας
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται στη 49η θέση σε σύνολο 139 χωρών, με “μέτριες” επιδόσεις, συγκεντρώνοντας 72,6 βαθμούς (με άριστα το 100) στον σχετικό δείκτη ως προς την ισότητα των φύλων για το 2024. Ανάλογη είναι η κατάσταση στην Αλβανία, την Κύπρο, το Καζακστάν, τη Ρουμανία, το Βιετνάμ και το Κουβέιτ.
Πρώτη στη λίστα είναι η Ελβετία (90.1) και ακολουθούν η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και η Σλοβενία. Στον αντίποδα, βρίσκονται η Αϊτή, το Κονγκό, η Λιβερία, η Μαδαγασκάρη, το Μπουρούντι, η ΛΔ Κονγκό, η Σιέρα Λεόνε, ο Νίγηρας, το Τσαντ και το Αφγανιστάν.