Τα παράξενα φαινόμενα του εγκεφάλου

Καλημέρα SayYesser!!!

«Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, ή όπως νομίζεις!» Αυτό το γνωμικό μας θυμίζει ότι ο εγκέφαλος έχει τα δικά του παιχνίδια να μας παίξει. Όλοι έχουμε βιώσει αισθήσεις ή καταστάσεις που μας φαίνονται γνώριμες, ακόμα κι αν είναι εντελώς καινούργιες. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε 10 από αυτά τα παράξενα φαινόμενα!

1. Déjà Vu: Τι κι αν βρίσκεσαι μπροστά σε μια καινούργια κατάσταση; Μπορεί να νιώθεις ότι την έχεις ξαναδεί, όπως ένα καλοκαιρινό απόγευμα που γυρνάς πίσω σε αναμνήσεις.

2. Déjà Vécu: Όταν η λεπτομέρεια είναι το παν! Αν νιώθεις ότι έχεις βιώσει κάτι πιο έντονα, να ξέρεις ότι ίσως το Déjà vécu είναι στο παιχνίδι. Όλες εκείνες οι μυρωδιές και οι ήχοι γίνονται οικείοι.

3. Déjà Visite: Πόσες φορές δεν έχεις περπατήσει σε έναν νέο τόπο και σου φαίνεται ότι τον γνωρίζεις; Μάλλον το Déjà visite σου προσφέρει έναν ασυνήθιστο χάρτη της μνήμης σου!

4. Déjà Senti: «Αυτό το έχω ξανανιώσει!» Αυτό είναι το Déjà senti. Μια αίσθηση που μπορεί να σου φέρει πίσω συναισθήματα που ξέχασες ότι είχες.

5. Jamais Vu: Και πάλι η αίσθηση της οικειότητας σπάει! Το Jamais vu σε αφήνει άναυδο, καθώς δεν αναγνωρίζεις κάτι που ξέρεις ότι έχεις δει πολλές φορές.

6. Presque Vu: Έχεις βρεθεί ποτέ στην «άκρη της γλώσσας»; Το Presque vu είναι το συναίσθημα της άμεσης αναγνώρισης που φεύγει πριν το πιάσεις!

7. L’esprit de l’escalier: Οι καλύτερες ιδέες συχνά έρχονται αφού έχει τελειώσει η συζήτηση. Αυτό είναι το l’esprit de l’escalier, ή αλλιώς «κατόπιν εορτής».

8. Capgras Delusion: Σίγουρα έχεις ακούσει για το φαινόμενο που σε κάνει να πιστεύεις ότι τα κοντινά σου πρόσωπα έχουν αντικατασταθεί από πανομοιότυπους. Αυτό είναι το Capgras Delusion.

9. Fregoli Delusion: Αν πιστεύεις ότι όλοι γύρω σου είναι το ίδιο άτομο μεταμφιεσμένο, τότε μπορεί να βρεθείς στο Fregoli Delusion – μια παράξενη αλληγορία του μυαλού.

10. Prosopagnosia: Εδώ φτάνουμε στο κλασικό φαινόμενο! Όταν δεν μπορείς να αναγνωρίσεις πρόσωπα, αλλά βασίζεσαι σε άλλες αισθήσεις – να τος, ο Prosopagnosia!

Tip of the Day: Φτιάξε ένα ημερολόγιο με τις παράξενες εμπειρίες σου! Καθώς θα τις καταγράφεις, μπορεί να συνειδητοποιήσεις πόσα παράξενα φαινόμενα έχει βιώσει ο εγκέφαλός σου. Μην ξεχνάς, είναι φυσικό να μπλέκεται λίγο η πραγματικότητα με τη μνήμη – μην αγχώνεσαι, όλοι το περνούν αυτό!
Εξερεύνησε το μυαλό σου και ανακάλυψε την ομορφιά των παραξενιών του!
Άντε και καλό μας Σαββατοκύριακο!