Το Μετρό της Θεσσαλονίκης και οι πιο εντυπωσιακοί σταθμοί της Ευρώπης

Είναι γεγονός! Το μετρό της Θεσσαλονίκης θα τεθεί σε λειτουργία στις 30 Νοεμβρίου.

Μετά από 17 χρόνια -από τη στιγμή που ξεκίνησε- θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το μετρό της συμπρωτεύουσας. Θα διαθέτει σύστημα φιλικό προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Σε καθημερινή βάση θα κινούνται 18 αυτόματοι συρμοί χωρίς οδηγό, με μέση ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, και θα διανύουν την απόσταση σε 17 λεπτά. Θα εξυπηρετούν 18.000 επιβάτες την ώρα ανά κατεύθυνση (μέγιστη ικανότητα μεταφοράς) και συνολικά 254.000 ανά ημέρα. Η αναμονή συρμού στους σταθμούς θα είναι σε πρώτη φάση 2,5 λεπτά. Μετά την παραλαβή των επιπλέον 15 συρμών, ωστόσο, ο χρόνος αναμονής θα μειωθεί στα 90 δευτερόλεπτα.

Το μήκος της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης είναι 9,6 χλμ. Περιλαμβάνονται 13 σύγχρονοι σταθμοί και ένα Αμαξοστάσιο, συνολικής έκτασης 55 στρεμμάτων, στην περιοχή της Πυλαίας. Ξεκινώντας από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, θα καταλήγει στην περιοχή της Νέας Ελβετίας, όπου και θα συνδέεται με το αμαξοστάσιο Πυλαίας.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα μετρό της Ευρώπης. Πάμε τώρα να δούμε κάποιους από τους πιο εντυπωσιακούς σταθμούς μετρό της Γηραιάς Ηπείρου.

Στοκχόλμη, Σουηδία

Οι σταθμοί του Μετρό της Στοκχόλμης εντυπωσιάζουν με τους ιδιαίτερους τοίχους και τις πρωτότυπες οροφές με εκτεθειμένα πετρώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί μιλούν για τη μεγαλύτερη σε μήκος γκαλερί τέχνης της Ευρώπης, δεδομένου ότι σχεδόν όλοι σταθμοί του δικτύου είναι διακοσμημένοι με πίνακες, γλυπτά, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες κ.α.

Μόσχα, Ρωσία

Μετρό ή παλάτι; Οι σταθμοί του μετρό στη Μόσχα έχουν πολύ ιδιαίτερη αισθητική. Παραπέμπουν σε παλάτια, σε μουσεία και σε αίθουσες χορού. Οι επιβάτες μπορούν να θαυμάσουν τις υπέροχες τοιχογραφίες και τα ανάγλυφα που μας δείχνουν τη ζωή στη Σοβιετική Ένωση. Το Μετρό της Μόσχας άνοιξε το 1935!

Λισαβόνα, Πορτογαλία

Μετρό ή γκαλερί; Το Μετρό της Λισαβόνας είναι η μεγαλύτερη γκαλερί της! Η ιστορία και ο πολιτισμός της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας αντικατοπτρίζεται στους σταθμούς του μετρό της. Υπάρχουν σταθμοί που έχουν διακοσμηθεί με πλακίδια azulejo, που είναι τα παραδοσιακά κεραμικά της χώρας.

Nάπολη, Ιταλία

Μετρό – αξιοθέατο! Στη Νάπολη, και συγκεκριμένα στον σταθμό Toledo, το βλέμμα μαγεύεται! Αποτελεί έργο του Καταλανού αρχιτέκτονα Oscar Tousquets Blanca. LED φωτισμοί, που κινούνται σε μπλε, μοβ και γαλάζιους τόνους καταφέρνουν -σε συνδυασμό με τον μοναδικό σχεδιασμό- να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα που ταξιδεύει όσους βρεθούν εκεί.

Πού βρίσκεται το παλαιότερο μετρό στον κόσμο;

Το Λονδίνο διαθέτει το παλαιότερο μετρό στον κόσμο. Γνωστό και ως “The Tube”, τέθηκε σε λειτουργία το 1863 και τώρα εξυπηρετεί περισσότερους από 5 εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά. Στην αρχή το μετρό του Λονδίνου διέθετε μόνο τη γραμμή του Metropolitan Railway, η οποία συνέδεε το κέντρο του Λονδίνου με το Χάροου στο δυτικό τμήμα του Λονδίνου. Το μετρό του Παρισιού άρχισε να λειτουργεί το 1900 και το μετρό της Νέας Υόρκης το 1904.

info

Η λέξη “μετρό” είναι ελληνικής προέλευσης (αντιδάνειο: μετρό <γαλλικά métro < chemin de fer métropolitain < ελληνικά μητροπολιτικός σιδηρόδρομος) και χρησιμοποιήθηκε το 1900 στο Παρίσι για πρώτη φορά σε σχέση με σιδηρόδρομο (Métro de Paris).