“Ξεκλειδώνοντας” την τέχνη της επικοινωνίας

Γιατί η επικοινωνία μας είναι συχνά άκαρπη; Πώς μπορούμε να επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά και ποια είναι τα επαναλαμβανόμενα επικοινωνιακά λάθη που αποτελούν εμπόδια στην εξέλιξη που επιθυμούμε; Η Μαίρη Βερτσέκου, πιστοποιημένη Life – Relationship, NLP, Mindfulness & Μeditation Coach, μας βοηθάει να ξεκλειδώσουμε την τέχνη της επικοινωνίας.

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που καθιστούν αναποτελεσματική την επικοινωνία μας;

Η καλή επικοινωνία είναι ο θεμέλιος λίθος των διαπροσωπικών μας σχέσεων και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε πως όλοι επικοινωνούμε και μεταφέρουμε κάθε στιγμή κάποιο μήνυμα, είτε λεκτικό είτε μη λεκτικό, το ζήτημα όμως είναι πόσο αποτελεσματική είναι η μορφή επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε και αν την αξιοποιούμε με τρόπο που θα μας φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Ένα συχνό λάθος είναι πως δεν ακούμε πραγματικά τι μας λέει ο συνομιλητής μας, περιμένουμε απλά να απαντήσουμε αυτό που σκεφτόμαστε όση ώρα μιλάει. Όταν απουσιάζει η ενεργητική ακρόαση, μοιραία θα οδηγηθούμε σε αναποτελεσματική επικοινωνία.
Επίσης, μπαίνουμε συχνά σε άμυνα αλλά και επίθεση αντί να ακούσουμε με αληθινό ενδιαφέρον αυτό που έχει να μας πει ο συνομιλητής μας και τι σημαίνει για εκείνον το μήνυμα που θέλει να μας μεταφέρει.

Συχνά ερμηνεύουμε με βάση τις πεποιθήσεις, τα βιώματά και τα δικά μας φίλτρα και δεν δίνουμε τη δέουσα σημασία σε αυτό που μας λέει ουσιαστικά ο συνομιλητής, υποτιμάμε την αξία του μηνύματος και του συναισθήματός του, βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα και δεν δείχνουμε ενσυναίσθηση. Δεν εκφραζόμαστε σωστά λεκτικά. Επιπροσθέτως, εάν δεν παρατηρούμε εξίσου τα μη λεκτικά μηνύματα που δίνονται μέσα από τον τόνο της φωνής, τη στάση του σώματος, τις εκφράσεις, τις κινήσεις, το βλέμμα κ.α. τότε δεν θα είμαστε σε θέση ούτε να δώσουμε ούτε να κατανοήσουμε σωστά το μήνυμα.

Τι μπορούμε να βελτιώσουμε ώστε να καταφέρουμε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά;

Η τέχνη της επικοινωνίας καλλιεργείται μέσα από διάφορες τεχνικές. Θα αναφερθούν ορισμένες: Είναι χρήσιμο να αναπτύξουμε την ενσυναίσθησή μας και να μπαίνουμε στη θέση του άλλου. Να δείχνουμε αυτοπεποίθηση αλλά και ταπεινότητα στον διάλογο, χωρίς συναισθηματική φόρτιση, χωρίς να θίγουμε τον άλλον, πάντα με σεβασμό στη γνώμη του, να χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες λέξεις και να είμαστε προσεκτικοί με τις διατυπώσεις. Να αναζητάμε την ανατροφοδότηση προκειμένου να βεβαιωθούμε για την ορθότητα του μηνύματος. Μπορούμε να ρωτάμε τον συνομιλητή μας: «τι κατάλαβες από αυτό που σου είπα;». Κάποιες φορές είναι χρήσιμο να μας επαναλάβει τι κατάλαβε για να διασφαλίσουμε ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα και πως αντιλήφθηκε αυτό που πραγματικά επιδιώκαμε. Να είμαστε ακριβείς και σαφείς, να μην θεωρούμε τίποτα αυτονόητο, να είμαστε καλοπροαίρετοι και δεκτικοί στο ενδεχόμενο διαφορετικών απόψεων, να παρακινούμε τον ανοιχτό διάλογο, να ακούμε ενεργά και όχι παθητικά ώστε να διαστρεβλώνεται το μήνυμα όσο το δυνατόν λιγότερο, να μην δίνουμε την ερμηνεία που μας συμφέρει. Η κάθε εμπειρία, ακόμη και αν θεωρούμε πως είναι η ίδια, βιώνεται στην πραγματικότητα με διαφορετικό τρόπο από τον κάθε έναν, οπότε να προσπαθούμε να κατανοήσουμε την υποκειμενική εμπειρία του άλλου.

Επίσης, μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι και να αξιοποιούμε σωστά τη μη λεκτική επικοινωνία ώστε να έρθουμε πιο κοντά στον συνομιλητή μας, προσπαθώντας να προσαρμόσουμε το ύφος, τη στάση και τον τόνο μας στον δικό του, χωρίς όμως να τον αντιγράφουμε και διατηρώντας την προσωπικότητα και την αυθεντικότητά μας.

Τι αποδυναμώνει συνήθως μια ομάδα στον επαγγελματικό τομέα; Θα μας δώσετε κάποια tips για να δημιουργήσουμε μια dream team;

Η έλλειψη καλής επικοινωνίας σαφώς αποδυναμώνει μια επαγγελματική ομάδα. Σύμφωνα με τον Jackson Brown, το 80% της επιτυχίας, σε οποιαδήποτε δουλειά, έχει να κάνει με το πώς τα πας με τους άλλους ανθρώπους. Επίσης, εάν δεν υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των μελών της ομάδας, χημεία, αλληλοσεβασμός, ομοψυχία, διάθεση εποικοδομητικής συνεργασίας και επίλυσης προβλημάτων αλλά και αφοσίωση και δέσμευση σε έναν κοινό στόχο και όραμα δεν θα είναι παραγωγική η ομάδα. Η επικέντρωση στο ατομικό συμφέρον, ο ανταγωνισμός, η ασαφής κατανομή ρόλων, η κακή ηγεσία, η μη αξιοποίηση των ικανοτήτων των εργαζομένων και φυσικά η μη παροχή επαρκών πόρων, σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν παράγοντες που υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα.

Βοηθητικά tips για τη σύσταση μιας “dream team”

Είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας άξιος και επαρκής ηγέτης, ο οποίος, εκτός των άλλων, χρειάζεται να διαθέτει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και να γνωρίζει σε βάθος το προφίλ του κάθε μέλους της ομάδας του, να έχει επίγνωση των ικανοτήτων, αδυναμιών αλλά και ενδιαφερόντων του κάθε εργαζόμενου, ώστε να μπορεί να αξιοποιείται το δυναμικό του κάθε μέλους στο έπακρο.

Είναι χρήσιμο να επιλέγονται άνθρωποι με αλληλοσυμπληρωματικές δεξιότητες και χαρακτηριστικά προκειμένου να υπάρχει ποικιλία στην ομάδα και αρμονία ταυτόχρονα. Η ομάδα είναι βασικό να απαρτίζεται από μέλη που διαθέτουν ενσυναίσθηση και νοοτροπία ανάπτυξης, δείχνουν σεβασμό στη διαφορετικότητα επιδεικνύοντας ομαδικότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και αντιμετωπίζοντας τις συγκρούσεις μέσα από τον διάλογο, χωρίς επίκριση. Το να αναλαμβάνει ο κάθε ένας τις ευθύνες του με ταυτόχρονη καλλιέργεια ενός πνεύματος συλλογικότητας, εμπιστοσύνης και θετικής δυναμικής αποτελεί κλειδί της επιτυχίας. Να υπάρχουν σαφή και ξεκάθαρα όρια, “smart” στόχοι και χωρίς εστίαση στα αντικρουόμενα προσωπικά συμφέροντα, αλλά ο προσανατολισμός να βρίσκεται στο καλό της ομάδας και στην ποιότητα του αποτελέσματος -ως αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Τα μέλη να μην συγκρίνονται μεταξύ τους αλλά να υπάρχει θαυμασμός για τη μοναδικότητα του καθενός.
Επιπροσθέτως, είναι καίριας σημασίας οι εργαζόμενοι να διαθέτουν ανοιχτό μυαλό, να ασχολούνται με την αυτοβελτίωσή τους, την αέναη εκπαίδευσή τους και την ανάπτυξη των λεγόμενων soft και hard skills τους. Τέλος, είναι κρίσιμο να προσφέρονται τα κατάλληλα κίνητρα, να είναι ξεκάθαρη η ιεραρχία και οι αρμοδιότητες, να βρίσκονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, όταν χρειάζεται να γίνεται αναπροσαρμογή είτε καθηκόντων είτε ρόλων και να γίνεται συστηματική ανατροφοδότηση.

info
Η Μαίρη Βερτσέκου είναι πιστοποιημένη Life – Relationship, NLP, Mindfulness & Μeditation Coach και παρέχει ατομικές συνεδρίες. Εκτός των διαφόρων σπουδών αλλά και εκπαιδεύσεών της, κατέχει μεταπτυχιακό ψυχολογίας (MSc) και MBA. Ολοκληρώνει τις σπουδές της στην ψυχολογία και διανύει τη διαδρομή της εκπαίδευσης στη συνθετική ψυχοθεραπεία. Μέσα από την πολυετή επαγγελματική της εμπειρία στον κλάδο των επιχειρήσεων, έχει εξειδικευτεί στην επικοινωνία, στο marketing και σε άλλους τομείς.
Μπορείτε να τη βρείτε εδώ.